Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

Bâlbe și confuzii în lanț la 112, în cazul accidentului de la Râpa Roșie. Relatarea martorului care a alertat autoritățile

Publicat


Persoana care a raportat la Serviciul 112 accidentul petrecut sâmbătă, 17 august, la Râpa Roşie, aproape de Sebeş, a postat pe facebook povestea întregii intervenții a autorităților și modul în care a fost gestionat cazul de către cei de la 112.

Reamintim că ISU Alba a anunţat sâmbătă că un parapantist a fost rănit după ce a căzut într-o râpă adâncă, într-o zonă greu accesibilă de la Râpa Roşie. Știrea a fost publicată și de Alba24.ro. Bărbatul a fost preluat de un elicopter SMURD care l-a transportat la Unitatea de Primiri Urgenţe Alba.

O persoană care a asistat la operaţiunea de salvare susţine că victima nu era parapantist şi că, pur şi simplu, a alunecat în râpă. Silviu Iliuţă a sunat imediat la 112, apoi și-a povestit experiența pe contul său de facebook.

Ce a urmat a fost un fel de telefon fără fir între instituții, care arată că serviciul se bâlbâie și în cele mai simple situații. Operatorii nu știau unde este Râpa Roșie, unul dintre cele mai cunoscute monumente din Județul Alba, iar informația se schimba de la o autoritate la alta. Așa a ajuns oficial și la presă, că bărbatul era parapantist, iar informația s-a rostogolit până seara pe toate publicațiile online.

Mai jos, postarea martorului:

”Azi am intrat, pentru prima dată în viaţă mea, în contact cu cei de la 112. Am nimerit în mijlocul unei acţiuni de salvare, la Râpă Roşie, lângă Sebeş. Un turist s-a rostogolit vreo 100 de metri, în faţă ochilor noştri. Că-şi făcea poze, cum spun cei care erau lângă el, că i s-a făcut rău, habar n-am. Cert e că omul a căzut de undeva unde n-avea ce caută.

Au urmat aşa, şi va jur că nu înfloresc nici măcar cu o petală:

– am sunat la 112, operatoarea m-a întrebat unde sunt, i-am zis că la Râpa Roşie, obiectiv turistic destul de important, la câţiva km. de Sebeş. M-a întrebat: „unde e Râpa Roşie?” I-am spus că e dealul ăla roşu pe care vin toţi să îl viziteze. „Aha, nu ştiu, va sună cineva, staţi acolo!”

– mă sună un medic. „Râpa Roşie? Sunteţi lângă el?” „Nu sunt, l-am văzut cum a picat, s-a rostogolit 100 de metri, s-a înfipt în copac şi a rămas acolo. De la mine, de pe partea cealaltă a râpei se vede că a rămas lângă copac”. „Şi se mişcă? E conştient?” „Nu ştiu, eu sunt pe partea cealată.” „Bine, venim şi vă mai sunăm.”

– peste 15 minute ajunge un poliţist local. Terenul alunecos, o argilă pe care nu poţi merge fără bocanci. A ajuns la el, în acelaşi timp cu alţi oameni. S-au strâns în jurul lui. Eu şi cei din gaşcă mea urlam la ei de peste râpă: „Nu îl mişcaţi! Vine medicul!”

– zece minute mai târziu, mă sună alt medic: „Sunt de la Târgu Mureş, ce s-a întâmplat? Aţi sunat la 112.”

Reiau tot ce i-am spus primului medic, cel din Sebeş. „Bine, venim!” Nu i-am mai întrebat dacă vin şi ei, în timp ce vin şi ceilalţi. Am crezut că oamenii ăştia vorbesc între ei. Nu vorbeau, greşeală mea.

– la o jumătate de oră de la accident, mă sună primul medic, cel din Sebeş: „Aţi sunat la 112?” „Am sunat.” „Venim acum, pe unde se vine la Râpă Roşie?” Îi explic unde să parcheze, să o ia prin pădure, să aibă încălţări bune pentru că alunecă rău.

– Încercam să fac poze, în caz că nu nimeresc medicii, să le trimit locaţia. Share location. Oamenii s-au strâns pe vârful dealurilor din jur, pe lângă noi. Aud un strigat al unei doamne: „Fuuuuck!” Mă gândeam că a mai căzut una. Continuă: „Filmăm şi am rămas fără baterie la telefon.” Astea sunt adevăratele drame. – După o vreme ajunge prima echipa de medici. Îi vedeam de pe partea cealaltă a râpei. După zece minute, ajunge şi a două echipa. Cineva de lângă accidentat strigă: „Nu au cum să îl ia! Alunecă medicii!”

– o fată de lângă mine sună la SMURD. Cei de acolo spun că trimit elicopter.

– strigam la cei de pe partea cealaltă că vine elicopterul. După o vreme, chiar vine. Cum îl vede, poliţistul o ia la goana spre vârful dealului, ridică şi începe să urle: „Băăăă, aici! Jos, băăăă! – mă sună cineva: „Sunteţi lângă victima? Să nu se mişte! A căzut cu motocicletă?” „Nu, v-am zis deja de trei ori, s-a rostogolit. Nu se merge cu motocicletă sus pe râpă.” „Da, să nu îl mişcăţi!”, „Eu sunt pe partea cealată. Au venit deja medici şi pompieri, lângă el sunt şi… Închide.

– poliţistul face cu mâna elicopterului, alergând jos-sus, jos-sus. Elicopterul îl ignoră şi survolează.

– vine elicopterul, coboară un profesionist SMURD, îl leagă pe om, îl ridică, pleacă. Cei de la SMURD, rapizi şi profi.

– la o ora şi un sfert (Sebeş e la 7 km., iar drumul liber, eu am făcut zece minute), poate puţin mai mult, omul e dus la spital, la Alba. Medicii, cu care mă întâlnesc în parcare, spun că nu are lovitură la cap, va fi ok.

– la două ore şi ceva după accident, mă sună cineva de la 112: „Bună ziua! Cine sunteţi? Aţi spus că a căzut cineva cu parapanta?!” Fac o pauză prea lungă, probabil. Eram în duş, la hotel. „Nu, la Râpa Roşie a căzut cineva, dar s-a rezolvat, l-a luat elicopterul, e la spital.”Bărbatul: „A dat cineva la Presă că a căzut cineva cu parapanta. Dar dvs. cine sunteţi? (cu subînţeles) Am telefon plătit de Prima tv. Zice: „Sunteţi de la Presă? Îmi apare aici Prima tv.” „Dar n-are legătură, sunt în concediu. Mulţumesc, o zi bună! Fără concluzie. Trageţi voi”, a povestit Silviu Iliuţă pe Facebook.

Sursa foto: ISU Alba

 


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

CUGIR

Atac dur al lui Florin Roman: SELECȚIE DE DOSARE și condiții minimale pentru funcția de ”director PSD” al Fabricii de Arme Cugir

Publicat

Deputatul de Alba, Florin Roman, face acuzații grave legate de Fabrica de Arme din Cugir. Roman a lansat un atac dur asupra conducerii fabricii, la doar o zi după vizita făcută acolo de premierul Viorica Dăncilă, în legătură cu selecția de dosare pentru funcția de director și cu condițiile minimale de participare la selecție.  Acesta […]

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRATIE

JOI: Ședință la Consiliul Județean Alba. Documentație pentru DJ 107K Întregalde, colaborare cu UAB și alte proiecte

Publicat

Prefectura Consiliul Judetean Alba 2

Consilierii județeni din Alba se reunesc joi, 26 septembrie, de la ora 11.00, în ședință ordinară, cu 10 proiecte pe ordinea de zi. Vor avea de aprobat, printre altele, documentații privind DJ 107K Întregalde, modificarea acordului de asociere cu Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia pentru organizarea de manifestări științifice, proiect de informare despre […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Zeci de răniți și imobile avariate în urma unui cutremur produs în Albania. După o oră s-a înregistrat unul și în Vrancea

Publicat

UPDATE: Presa anunță că ar fi vorba despre minim 68 de răniți, după ce autoritățile anunțaseră inițial 20. Cutremurul s-a resimțit la mare depărtare de locul producerii.  Un seism cu magnitudinea de 5,6 pe scara Richter s-a produs, sâmbătă seara, la 30 de kilometri vest de capitala Albaniei, Tirana, a anunţat Serviciul de prospectare geologică […]

Citește mai departe
Publicitate

Educație

Raport CE: Elevii din România vor avea anul acesta cele mai lungi vacanțe de Crăciun și Paște din UE

Publicat

vacanta de iarna

Elevii din România vor avea 41 de zile de vacanță de sărbători, potrivit calendarului anului școlar 2019-2020. Sunt 23 de zile pentru Vacanța de Crăciun și încă 18 zile libere în Vacanța de Paște. Sunt cele mai lungi perioade de vacanță din Uniunea Europeană, atât pentru perioada liberă de Crăciun, cât și pentru Paște, potrivit […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate