Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Băncile din România au făcut profit istoric în 2021. Care sunt cele mai mari profituri bancare din ultimii 30 ani

Publicat

Pentru băncile din România, 2021 a fost cel mai profitabil an din istoria lor recentă (ultimii 30 de ani).

Conform BNR, profitul net pe sistemul bancar a fost de 8,3 miliarde de lei, în condiţiile în care primele cinci bănci din sistem au avut un profit net de 6,32 miliarde de lei, adică peste 75% din profitul total.

Citește și Transferurile de bani prin BT Pay, oprite în 11 și 12 iunie. Mai multe aplicații ale Băncii Transilvania indisponibile. Motivul

Singura surpriză în top zece bănci care au înregistrat de mai mari profituri este Garanti Bank.

Sistemul bancar din România a încheiat anul 2021 cu un profit net agregat de 8,3 miliarde de lei (circa 1,66 miliarde de euro), în creștere cu 63,9% față de anul anterior, ”dinamică susținută și de lansarea ciclului monetar post-pandemie, precum și de tendința de scădere a ratei creditelor neperformante”, remarcă Andrei Rădulescu, director de analiză macroeconomică la Banca Transilvania, într-o notă transmisă investitorilor.

În anul 2021 activele totale ale sectorului bancar au consemnat un avans mediu anual de 12,81%, evoluție susținută de redinamizarea economiei reale (estimările semnal ale Institutului Național de Statistică exprimă creșterea PIB-ului cu 5,6% an/an).

Vezi: Ratele la bănci vor putea fi amânate. Marcel Ciolacu: Guvernul a ajuns la un acord cu băncile

Conform rezultatelor primelor zece bănci din punct de vedere al activelor, primele şapte bănci au obţinut 99% din profitul bancar din 2021, potrivit economica.net.

Ordinea celor mai mari profituri obţinute de băncile comerciale corespunde ordinii celor mai mari bănci din punct de vedere al activelor.

Singura excepţie este dată de rezultatele financiare ale Garanti Bank BBVA România care din banca numărul 10 (sau chiar 12, dacă luăm în calcul Eximbank şi Citibank) din punct de vedere al activelor în total sistem bancar a ajuns în 2021 să fie a opta bancă din sistem dacă luăm în calcul nivelul profitului net.

Clasamentul băncilor după profitul realizat în 2021 (Top 10)

  • Banca Transilvania-  profit net de 1,78 miliarde lei, mai mare cu 49%
  • BCR – profit net de 1,409 miliarde de lei în 2021, în creştere cu 73%
  • BRD-SocGen – profit net de aproape 1,28 mld. lei, în creştere cu 34,4%
  • ING Bank România – profit net de 1,03 mld. lei, în creştere cu 109%
  • Raiffeisen Bank – profit de 173 mil. euro din România în 2021, în creştere cu 31,8%
  • UniCredit Bank – profit de 170 mil. euro din România în 2021, în creştere cu 81%
  • CEC Bank – profit net estimat, neauditat, de 355 milioane de lei, acesta fiind al treilea an consecutiv în care banca raportează rezultate record pentru ultimii 15 ani, peste țintele din buget.
  • Grupul Garanti BBVA România – profit net consolidat de 166,1 milioane de lei în 2021, în creștere cu 55%
  • Alpha Bank – profit de 25,6 mil. euro , circa 125 mil lei, în creştere cu 20%
  • OTP Bank România – profit după impozitare de 58 milioane lei, pe parcursul lui 2021, peste dublul rezultatului raportat în anul precedent.

Ratele la bănci ale românilor cresc din ce în ce mai mult, iar la 1 aprilie 2022 s-a înregistrat o nouă creștere. Dobânzile și ratele vor fi din ce în ce mai mari, iar potrivit analiștilor, acestea vor continua să crească.

Vezi: ROBOR a atins cea mai ridicată valoare din ultimii 8 ani. Cine sunt românii care vor plăti mai mult de la 1 aprilie

Indicele ROBOR a atins la 31 martie cea mai ridicată valoare din ultimii 8 ani: 4.60%, iar acest lucru înseamnă că ratele vor crește pentru cei care au credite luate începând din mai 2019.

Tendința de creștere se menține și pentru perioada următoare, și nici pe viitor veștile nu sunt bune. Majorarea indicelui, valabilă în perioada aprilie-iulie, vine după ce Banca Centrală a stabilit că IRCC a ajuns la 1,86% şi specialiștii anticipează că acesta va ajunge la 2,5%.

sursa foto: pixabay.com

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax