Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ECONOMIE

Bani de la stat pentru alegeri: Dacă va candida, Mircea Hava va putea cheltui 1,5 milioane de lei la europarlamentare

Publicat


colaj europarlamentare

Printr-o ordonanță de urgență, Guvernul României, a decis că banii primiți drept subvenții de către partidele poltitice pot fi folosiți în campaniile electorale. Cum românii sunt așteptați la urne de două ori în 2019, pentru europarlamentare și la sfârșit de an pentru alegerea președintelui, la ”umbra” conflictelor din justiție, OUG-ul a trecut fără a face prea mare vâlvă. 

Principalul beneficiar va fi partidul de la guvernare, PSD, care va încasa peste 145 de milioane de lei, urmat de PNL cu peste 66 de milioane de lei.

Vezi UPDATE OFICIAL: Mircea Hava are un loc garantat la Bruxelles. LISTA completă a PNL la alegerile europarlamentare

Nici politicienii care vor candida pentru un fotoliu de europarlamentar nu o duc foarte rău la fonduri de campanie provenite din subvenții de la stat.

Spre exemplu dacă se va concretiza candidatura lui Mircea Hava, partidul va dispune pentru campania acestuia de un buget de maxim 1,5 milioane de lei, iar pe o listă vor fi 33 de candidați. Astfel dacă un partid va avea lista completă va putea cheltui aproximativ 51 de milioane.

În  conturile partidelor parlamentare vor intra în 2019, peste 255 de milioane de lei, după ce în 2018 acestea au primit aproximativ 170 de milioane. Marea noutate în 2019, o reprezintă că  aceste sume vor putea fi folosite în cele două campanii electorale ce se vor desfășura anul acesta.

În felul ăsta nu mai trebuie să apeleze la donatori, nu trebuie să apeleze la resurse personale, partidele pot susţine campania şi fără bani de la candidaţi. Mă aştept să folosească subvenţia”, a declarat pentru Digi24 Marian Muhuleț, vicepreședinte AEP.

CITEȘTE ȘI: Corporația Politică SRL, cea mai profitabilă afacere din România. Cifrele scandaloase din spatele finanțării partidelor

 În anul 2019, PSD va încasa peste 145 milioane de lei, PNL – peste 66 milioane de lei, USR – peste 19 milioane de lei, ALDE – peste 14 milioane de lei, iar PMP – peste 9 milioane de lei.

O estimare a bugetului dedicat partidelor politice provenit din subvenții arată după cum urmează:

PSD – 145.568.880 de lei

PNL – 66.694.176 de lei

USR – 19.612.944 de lei

ALDE – 14.496.660 de lei

PMP – 9.439.464 de lei

Partidele politice au început deja să încaseze din banii pentru 2019

Potrivit unor documente ale instituției, Autoritatea Electorală Permanentă a plătit deja în primele zece zile ale lunii ianuarie peste 13 milioane de lei partidelor.

subventii 2019PSD a încasat peste 7,5 milioane, PNL aproape 3,5 milioane, USR peste un milion, ALDE, Mișcarea Populară și UNPR primind și ele sume sub un milion.

subventii 3Istoria se repetă și în februarie, cu aceleași sume către aceleași partide, și cu aceeași ”autoritate” la distribuție.

Opoziția critică prospăta ordonanță de urgență

Ordonanţa de Urgenţă este criticată de cei din Opoziţie, fie că primesc subvenţie sau nu.

„Noi trebuie să punem din buzunar, ei pun din subvenţie. Păi, de fapt, asta e şmecheria, aici, la bani, Dragnea e foarte bun”, a declarat pentru Digi24 Victor Ponta, preşedinte Pro România.

„Nu este un lucru corect şi fair-play faţă de competitorii care vor fi în campania electorală”, spune și Robert Sighiartău, secretar general PNL.

„Principalul beneficiar e PSD-ul, cu cât partidul e mai mare, cu atât suma e mai mare. E un beneficiu major pentru principalele partide”, arată Dan Barna, președintele USR.

În replică trezorierul PSD, Mircea Drăghici a comentat că măsura este justificată, „aşa cum şi celelalte partide care au ajuns în Parlament întâi au mers pe contribuţii proprii, după care au ajuns în Parlament şi îşi primesc subvenţia. „Trebuie să candideze, să treacă prin examenul electoral şi vor primi subvenţia” arată Digi24.

Totuși cele mai mari resurse nu se vor cheltui la alegerile europarlamentare, ci la cele prezidențiale. Un candidat pentru poziția de Președinte al României, poate să cheltuiască 20.000 de salarii minime brute, mai exact 41,6 milioane de lei în campania sa.

 

 

 

 


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Cum îți dai seama când ești mințit în mediul online? Ghid practic pentru identificarea știrilor false

Publicat

femeie calculator laptop

Dezinformarea nu e o glumă și este nevoie să contribuim cu toții pentru a pune capăt răspândirii ei, consideră Comisia Europeană. Iată câteva sfaturi practice care vă ajuta să identificați dezinformarea în mediul online, oferite de siteul instituției: Una dintre cele mai mari provocări cu care ne confruntăm în zilele noastre este lupta împotriva dezinformării […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Din Alba, la Marea Adriatică în mai puțin de 8 ore. O autostradă se construiește rapid între Serbia și Muntenegru

Publicat

a

Locuitorii Județului Alba vor ajunge la mare, pe autostradă, în mai puţin de opt ore. Dar nu este vorba de Marea Neagră, ci de Marea Adriatică, în Muntenegru. În acest moment se află în construcţie autostrada sârbo-muntenegreană Belgrad-Bar, pe o lungime de 445 de kilometri. Autostrada va lega capitala Serbiei de principalul port maritim din […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

”Necunoscuții” care au contribuit la dotarea Spitalului Județean Alba. Donații și sponsorizări de aproape 300.000 de lei în 2018

Publicat

d

Nu i-a lăudat nimeni și nici nu au cerut asta. Oameni, companii, asociații s-au implicat în dotarea Spitalului Județean de Urgență din Alba Iulia cu echipamente medicale care să ajute la diagnosticarea mai precisă a pacienților. Alba24 a descoperit, într-un document intern al spitalului, lista celor care ai contribuit în anul 2018, la dotarea unor […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

S-au inaugurat primii 137 km din Via Transilvanica. S-a montat borna de început a traseului care trece și prin Alba Iulia

Publicat

De

transilvanica

Cei 137 de kilometri din judeţul Suceava incluşi în Via Transilvanica au fost inauguraţi, luni, la Putna, prin montarea unei borne de început al traseului de pelerinaj de 1.000 de kilometri care trece și prin Alba Iulia. Inaugurarea a avut loc în prezenţa actorului Marcel Iureş, a ministrului Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, stareţului Mănăstirii […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate