Eveniment
Corporația Politică SRL, cea mai profitabilă afacere din România. Cifrele scandaloase din spatele finanțării partidelor
Cea mai profitabilă afacere în România a ajuns să fie politica. Nu există entitate economică în țară care să producă un profit mai mare decât cele obținute de partidele politice prin finanțarea pe care o primesc de la bugetul de stat. Anul trecut, Autoritatea Electorală Permanentă a virat în conturile partidelor parlamentare din România aproximativ 170 de milioane de lei. În 2019, suma a crescut la peste 409 milioane de lei. Da, ați citit bine! Este mai mult decât primesc toate partidele din Europa, la un loc.
În țara în care 5.006.000 de cetățeni trăiesc în sărăcie, politica este o afacere ultra-profitabilă. Potrivit Institutului Național de Statistică, aproximativ 25% dintre români sunt la limita subzistenţei, adică unul din patru locuitori ai României trăiește într-o gospodărie ale cărei venituri sunt extrem de mici.
Adăugând un tablou sumbru al subfinanțării sistemului medical și de învățământ, înțelegem că orice altă comparație este posibilă în raport cu prosperitatea acestei corporații denumită politică.
Câți bani au primit partidele în 2018
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a virat în 2018 subvenţii în valoare totală de este 170 de milioane de lei, din bugetul național. Cei mai mulți bani i-a primit PSD, aproximativ 96,8 milioane lei. Trebuie spus că finanțarea partidelor este direct proporțională cu rezultatul pe care îl au la alegeri legislative.
Cum cheltuiesc partidele acești bani
Parchetul General a confirmat oficial că trezorierul PSD, Mircea Drăghici, propus la un moment dat pentru a prelua funcția de ministru al Transporturilor, este cercetat penal, după dezvăluirile despre felul în care acesta a cheltuit banii primiți de partid drept subvenție de la stat, notează Newsweek România, publicația care a scris prima oară despre subiect.
Printre altele, PSD a cumpărat cu banii jos trei mașini care valorează în jur de 188.000 euro, ce ar fi folosite, spun jurnaliștii de la Newsweek, nu în interesul partidului, ci al deputatului Mircea Drăghici și al soției acestuia, Georgiana Drăghici. Astfel, soția trezorierului Drăghici, Georgiana Drăghici, conduce Mercedesul GLE Coupe 350 D pentru care PSD a plătit 324.799 lei.
Newsweek România a mai publicat și un document care arată că, în mai puțin de cinci luni din acest an, 380.000 de euro au plecat din subvenția primită de PSD de la stat în contul unei persoane fizice. Suma reprezintă echivalentul a 20 de luni de chirie pentru o vilă în Pipera. Adică 19.000 de euro pe lună pentru un imobil a cărui închiriere costă de șase-șapte ori mai puțin pe piața imobiliară. Conform mai multor surse, în respectiva vilă de pe bulevardul Iancu Nicolae ar locui chiar trezorierul PSD, Mircea Drăghici, artizanul acestei afaceri incredibile.
Modificarea legii finanțării partidelor politice a fost inițiată chiar de către deputatul PSD Mircea Drăghici.
Câți bani primesc corporațiile politice în 2019
De la bugetul de stat, aproximativ 409 milioane urmează a fi repartizate sub formă de subvenție pentru activitatea curentă a partidelor politice. La aceste sume se vor adăuga decontarea cheltuielilor pentru campaniile electorale din acest an, cea pentru Parlamentul European şi cea pentru Președintele României.
Acești bani nu sunt incluși în subvenție.
De exemplu, cel mai mare partid, PSD, ar trebui să primească 218 milioane lei ca subvenție din impozitele cetățenilor, un buget de aproape patru ori mai mare decât al Președinției României, de exemplu, și mai mare chiar decât cel al Senatului per ansamblu. Asta face ca președintele PSD, Liviu Dragnea, să aibă la dispoziție un buget de patru ori mai mare, în 2019, decât președintele României.
Este vorba despre o sumă de 0,04% din PIB.
Cât a primit fiecare partid în 2019, până acum
Partidele politice au început deja să încaseze din banii pentru 2019. Potrivit unor documente ale instituției, Autoritatea Electorală Permanentă a plătit deja în primele zece zile ale lunii ianuarie peste 13 milioane de lei partidelor.
PSD a încasat peste 7,5 milioane, PNL aproape 3,5 milioane, USR peste un milion, ALDE, Mișcarea Populară și UNPR primind și ele sume sub un milion.
Istoria se repetă și în februarie, cu aceleași sume către aceleași partide, și cu aceeași ”autoritate” la distribuție. Până la sfârșitul anului însă, este vorba despre o sumă enormă, ceea ce arată că ceea ce am putea numi cartelurile politice din România au descoperit cea mai profitabilă afacere. Afacere prin care storc din taxele cetățenilor peste 409 milioane de lei, fără să dea socoteală. Acestor fonduri li se adaugă cotizațiile, contribuțiile, donațiile și fondurile pentru campaniile electorale.
UDMR refuză subvenția pentru că cea destinată minorităților este mai mare.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News