Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Bani din cota de 20% pentru acoperirea arieratelor autorităților locale sau investiții în proiecte. Alba Iulia are datorii de circa 6 miliarde


Publicat

Autoritățile locale care nu au arierate vor primi bani din cota de 20% pentru a-i investi în proiectele locale. Acestea sunt prevederile unei ordonanțe de urgență care vine să soluționeze problema datoriilor primăriilor din țară. Pe de altă parte, primăriile care înregistrează arierate vor folosi acești bani pentru a le acoperi. Potrivit primarului Mircea Hava, în prezent datoriile pe care le are administrația locală din Alba Iulia sunt mici, aproximativ 6 miliarde și o parte din ele au fost uitate.

„Noi nu avem datorii, noi avem arierate create în general de datoriile noastre, la ora asta avem în jur de 6 miliarde, nu e o sumă așa de mare și în general sunt lucruri care au fost uitate. Ieri am văzut o listă cu datorii de 300 de lei maxim 1000 de lei, dar care adunate ajungeau la câteva miliarde. Oricum trebuia să le plătim, pentru că tot timpul le-am plătit. Noi suntem conștienți că, dacă nu plătim un furnizor sau o firmă, moare, iar, dacă ăsta este interesul unei administrații locale, să ucizi firme sau persoane fizice, atunci înseamnă că ne-am cam greșit menirea”, a declarat primarul Mircea Hava.

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, miercuri, că situația arieratelor care a creat nemulțumirea liderilor locali s-a rezolvat printr-o ordonanță de Guvern. Potrivit lui Dragnea, ordonanța reglementează că localitățile care au datorii și primesc bani de la Guvern trebuie să-i folosească exclusiv pentru stingerea acestora, în timp ce localitățile care nu au datorii pot folosi banii pentru cofinanțarea proiectelor locale.

„Nu puteam să luăm banii de la cei care au fost corecți și au respectat legea în toți anii ăștia și care acum, când trebuie să primească bani, nu-i primesc pentru că banii care trebuiau să ajungă la comunitățile lor trebuie să achite niște datorii locale ale altor colegi. Pentru localitățile care au arierate din banii care îi primesc din cota de 20% nu-i pot folosi decât pentru plătirea datoriilor cu prioritate, dar pentru o localitate care nu are arierate și ea primește din cota de 20% și îi folosește pentru coofinanțarea proiectelor locale”, a explicat Dragnea.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

2 Comentarii

2 Comments

  1. noroiel

    joi, 14.03.2013 at 12:29

    „noi nu avem datorii…..avem arierate pe care trebuie sa le platim”. Stilul de prosteala al unor politicieni de genul „nu este adevarat ca este adevarat dar reprezinta realitatea”……Mi-e scarba……

  2. Pingback: Proiect de ordonanţă de urgenţă privind insolvenţa unităţilor administrativ-teritoriale. Vezi cum poate ajunge în faliment o autoritate locală | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Camere video și radare fixe și mobile care vor detecta comportamentul deviant al șoferilor. Dotări la Poliția Română

Publicat

Executivul condus de Ludovic Orban a aprobat nota de fundamentare pentru alocarea a peste 126 de milioane de lei, din fonduri externe nerambursabile, în vederea implementării unui sistem de „supraveghere” a drumurilor din România.

Concret, polițiști de la „Rutieră” urmează să fie dotați cu echipamente speciale cu ajutorul cărora pot identifica inclusiv zonele în care se execută lucrări publice.

Acest sistem presupune și instalarea unor radare fixe și mobile, dar și a unor echipamente care să detecteze comportamentul deviant al șoferilor în trafic.

Este vorba despre „depistarea eficientă în trafic” a celor care pun în pericol participanții la trafic „și care afectează infrastructura rutieră”, „prin comportamentul rutier deviant”. Este dat aici, cu titlu de exemplu, inclusiv comportamentul deviant produs de consumul de substanțe psihoactive.

Toate aceste date urmează să fie introduse într-un sistem centralizat.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Sfânta Ecaterina, pomenită de credincioși în 25 noiembrie. Semnificațiile religioase ale zilei

Publicat

Sfânta Mare Muceniţă Ecaterina este pomenită în calendarul creştin ortodox la 25 noiembrie.

Sfânta Ecaterina era din cetatea Alexandria şi provenea dintr-o familie de rang înalt, beneficiind în acest fel de multe privilegii. Era frumoasă şi cultivată: ştia bine limbile greacă şi latină, avea cunoştinţe temeinice de medicină, astronomie şi de oratorie.

A trăit în timpul împăratului Maximian Daia (305-314).

Aflată în faţa acestui împărat, care pentru o vreme a fost în Alexandria, Sfânta Ecaterina a vorbit despre cunoştinţele sale pe care nu le mai ia în seamă, căci a înţeles că sunt deşarte şi nefolositoare, aşa cum însuşi Hristos Dumnezeu spune că va pierde înţelepciunea înţelepţilor şi ştiinţa ştiutorilor o va lepăda.

Împăratul s-a mirat de îndrăzneala şi educaţia ei, dar mai ales de frumuseţe nepământeană. I se părea că nu este născută din părinţi muritori, ci o zeiţă din zeii pe care-i cinstea el.

Apărând cu tărie creştinismul, Sfânta Ecaterina a fost pusă în faţa unei adunări de cincizeci de filosofi, însărcinaţi de împărat să o determine să se închine zeilor, o dorinţă fierbinte a împăratului, copleşit de frumuseţea tinerei Ecaterina.

Dar în cursul aprigelor dispute pe care le-au avut cu Sfânta Ecaterina, aceşti cărturari au recunoscut fără putinţă de tăgadă Adevărul pe care ea îl susţinea şi care era însuşi Hristos, după spusele Sale: „Eu sunt Calea, Adevărul şi Viaţa. Nimeni nu vine la Tatăl Meu decât prin Mine. Dacă M-aţi fi cunoscut pe Mine, şi pe Tatăl Meu L-aţi fi cunoscut; dar de acum Îl cunoaşteţi pe El şi L-aţi şi văzut”. (Ioan, 14, 6,7)

Pentru acest Adevăr, cei cinzeci de filosofi au îndurat în cele din urmă moarte martirică, împreună cu mulţi alţii care au fost aduşi la credinţa creştină prin înţelepciunea minţii luminate a Sfintei Ecaterina.

Sfânta Ecaterina a primit cununa muceniciei prin tăierea capului, după ce a fost legată pentru a fi zdrobită de fiarele ascuţite a patru roţi prinse pe aceeaşi osie, care însă s-au sfărâmat în bucăţi, rănind de moarte pe cei ce asistau la cumplita privelişte. De aceea, Sfânta Muceniţă Ecaterina este reprezentată în icoane ţinând în mână o roată.

Împărăteasa a plâns văzând felul cum a pătimit Sfânta Ecaterina şi mărturisind pe Mântuitorul Hristos a fost şi ea martirizată.

În aceeaşi perioadă cu martiriul Sfintei Ecaterina au fost chinuiţi şi omorâţi pentru Hristos mai mulţi ostaşi ai împăratului, împreună cu comandantul lor, pe nume Porfirie.

Moaştele Sfintei Muceniţe Ecaterina au fost aflate la sfârşitul secolului al VIII-lea într-o mănăstire din Muntele Sinai zidită de Sfânta Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare.

Astăzi este pomenit și Sfântul Mare Mucenic Mercurie, de neam scitic, care a trăit în timpul împăraţilor Deciu (249-251) şi Valerian (251-260). Când aceştia au declanşat persecuţiile împotriva creştinilor, Sfântul Mercurie făcea parte din legiunea Martenses (a zeului Marte), aflată sub conducerea generalului Saturnin din Armenia Mare.

Sfântul Mercurie s-a făcut cunoscut prin faptele sale de mare curaj, încât împăratul Deciu l-a chemat, i-a oferit multe daruri şi l-a făcut comandant al armatei sale.

După câteva zile, împăratul Deciu, împreună cu toată suita sa, l-a pus să jertfească zeilor drept mulţumire. Atunci, Mercurie a răspuns că nu a câştigat biruinţa cu ajutorul zeilor neputincioşi, ci cu puterea lui Hristos Dumnezeu.

În urma acestei mărturisiri, Mercurie a fost torturat şi în cele din urmă a suferit moarte martirică prin tăierea capului. (sursă: vol. „Vieţile Sfinţilor”)

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Trei bărbați ARESTAȚI PREVENTIV pentru trafic internațional de droguri. Cum i-au descoperit procurorii DIICOT Alba Iulia

Publicat

Trei bărbați au fost arestați preventiv, la propunerea DIICOT Alba Iulia, fiind cercetați pentru trafic de droguri.

Cererea a fost de magistrații Tribunalului Alba, însă decizia nu este definitivă și poate fi atacată la instanța superioară în 48 de ore de la comunicare. 

Aceștia au fost reținuți în urma unor percheziții domiciliare realizate pe teritoriul județului Timișoara.

Se pare că bărbații introduceau droguri din Spania prin intermediul unei firme de curierat, iar unul dintre colete a fost identificat pe raza județului Alba, iar procurorii DIICOT au intrat pe fir. 

Potrivit unui comunicat DIICOT, în cursul lunii noiembrie 2020, în baza unor înțelegeri prestabilite, cei 3 inculpați au introdus în România, prin intermediul unei societăți de transport, un colet expediat de pe teritoriul Spaniei care conținea cantitatea de aproximativ 3 kilograme de cannabis.

La data de 23 noiembrie, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Alba Iulia împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Alba au efectuat un număr de 4 percheziții domiciliare, în urma cărora au fost ridicate 1,9 kilograme de canabis, precum, cântare electronice, pungi destinate comercializării drogurilor și mai multe înscrisuri cu valoare probatorie.

În cursul zilei de astăzi, cei 3 inculpați urmează să fie prezentați Tribunalului Alba cu propunere de arestare preventivă, pentru o perioadă de 30 de zile.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul BCCO Timișoara.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Curtea Constituțională dezbate majorarea pensiilor cu 40% și creșterea salariilor profesorilor

Publicat

p

Curtea Constituțională (CCR) dezbate miercuri sesizarea guvernului depusă împotriva legii prin care PSD a forțat în Parlament majorarea pensiilor cu 40% începând de la 1 septembrie, după Executivul a decis majorarea acestora cu doar 14% din lipsă resurse.

De asemenea, judecătorii CCR vor dezbate și amânarea pentru anul viitor a creșterii salariilor profesorilor: legea prevedea că acestea trebuiau majorate de la 1 septembrie, guvernul a amânat pentru 2021, iar PSD a forțat, de asemenea în Parlament, revenirea la data de 1 septembrie.

Atât modificările la majorarea pensiilor, cât și cele privitoare la salariilor profesorilor au fost operate de guvern prin ordonanța de urgență de rectificare bugetară adoptată în luna august.

Ulterior, în Parlament, prin legea de aprobare a ordonanței de urgență, au fost anulate aceste decizii ale guvernului. Executivul a cerut apoi arbitrajul Curții Constituționale.

Sursă: G4Media.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate