Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Bărbat din Alba, omorât în bătaie din cauza unei relații cu mama unuia dintre criminali. Tineri din Ungurei, la închisoare


Publicat

bataie

Doi tineri din Roșia de Secaș, în vârstă de doar 20 de ani, respectiv 26 de ani, au fost condamnați la închisoare cu executare după ce au bătut un bărbat de 34 de ani, care ulterior a decedat la spital.

Conflictul dintre Ilă Moldovan, Iilie Grozav și victima celor doi, M. R. s-a produs pe baza consumului de alcool și a unor bârfe din care reieșea că victima avea o relație amoroasă cu mama lui Ilă.

Tribunalul Alba i-a condamnat pe cei doi tineri, în data de 18 martie, la câte cinci ani de închisoare cu executare pentru infracțiunea de lovituri sau vătămări cauzatoare de moarte și au fost obligați în solidar la plata a 50.000 de euro, cu titlul de daune morale față de rudele bărbatului decedat.

În urma apelului, Curtea de Apel Alba Iulia a decis în data de 19 iunie, să respingă apelurile formulate de către cei doi inculpați asupra deciziei penale, dar a admis cererea formulată de o parte civilă în dosar și a trimis spre rejudecare la Tribunalul Alba în vederea soluţionării acţiunii civile.

O tragedie provocată de consumul excesiv de alcool și o presupusă relație amoroasă cu mama unuia dintre condamnați

Potrivit rechizitoriului întrocmit de către procurori, în 21 octombrie 2018, mai multe persoane, printre care și viitoarea victimă, se aflau la magazinul sătesc din comuna Ungurei, unde a ajuns și Ilă Moldovan, care era deja sub influența băuturilor alcoolice.

Tânărul le-a propus celor prezenți să meargă la el acasă să mai bea, dar a fost refuzat. În urma refuzului, grupul s-a mutat în stația de autobuz din localitate, unde au ajuns mai multe persoane.

Acolo au băut o sticlă cu bere cu alcool, de 2 litri și o altă sticlă cu vin, tot de 2 litri, iar la un moment dat în discuție a fost adus faptul că M.R. a fost găzduit de mama lui Ilă Moldovan, iar în trecut, cei doi ar fi întreținut relații sexuale. 

Potrivit unei martore din cadrul procesului, în urma zvonurilor legate de mama lui Ilă Moldovan, cei doi bărbați  s-au hotărât să îl bată pe M.R.

La un moment dat M.R. a plecat din stația de autobuz, spre casă, fiind urmat de sora lui Ilă Moldovan. O persoană din grup i-a spus lui Ilă că victima ”trage” de sora sa, dar acest lucru a fost negat de un alt martor prezent la discuție.

CITEȘTE ȘI: Regrete în fața judecătorilor. Doi tineri din Roșia de Secaș, care au ucis un bărbat, vor o pedeapsă mai blândă

Totuși, Ilă Moldovan a plecat după M.R. și l-a găsit pe acesta în timp ce stătea pe un parpet și vorbea la telefon. În acel moment l-a lovit pe M.R, care a căzut peste parapetul metalic de pe marginea drumului, aproximativ 5 metri și a ajuns în valea pârâului ce traversează satul Ungurei.

În vale a coborât și Ilă care a continuat să îl bată pe bărbat, fiind oprit de fratele său. Victima a reușit să se ridice, dar în scurt timp Moldovan a început iar să îl lovească, chiar și când bărbatul era la pământ. A intervenit și Ilie Grozav, care l-a lovit pe bărbat cu piciorul în cap, moment în care acesta a început să scuipe sânge.

”În urma loviturilor aplicate, persoana vătămată și-a pierdut cunoștința. Între timp victima a fost stropită cu apă pe față de persoanele prezente, apoi a apărut un autoturism, din care au coborât două persoane care au întrebat ce se întâmplă acolo și care le-au transmis că o să sune la 1 12, inculpatul Moldovan Ilă zicându-le că persoana vătămată a leșinat, sugerându-le ulterior celor prezenți să spună același lucru organelor de poliție”, se arată în rechizitoriul întocmit de către procurori.

Bărbatul a fost dus la Spitalul Municipal Blaj, apoi, din cauza complicațiilor survenite, a fost transferat la Spitalul de Urgență Cluj – Secția Neurochirurgie, unde a fost supus unei intervenții chirurgicale.

După efectuarea intervenției chirurgicale, persoana vătămată a fost transferată la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia – Terapie Intensivă, la data de 1 noiembrie 2018 decedând. 

Medicul legist care a condus autopsia victimei a conchis că bărbatul a murit în urma loviturilor primite de la cei doi tineri.

Trimiși în judecată, în timul unei ședințe la Tribunalul Alba, cei doi tineri aflați în boxa acuzaților au declarat că regretă nespus fapta și au dorit fie judecați conform procedurii simplificate, doar pe baza probelor adunate de către procurori în timpul urmării penale.

(…) admite apelul formulat de partea civilă M. R. împotriva Sentinţei penale nr. 43/18.03.2019 pronunţată de Tribunalul Alba în dosarul penal nr. 2912/107/2018. Desfiinţează în parte sentinţa penală atacată sub aspectul nesoluţionării laturii civile a cauzei privind partea civilă M. R. şi dispune trimiterea cauzei spre rejudecare instanţei de fond -Tribunalul Alba în vederea soluţionării acţiunii civile exercitate în cauză de partea civilă antemenţionată, judecata urmând a se relua de la termenul din data de 18.03.2019. * (…) respinge apelurile formulate de inculpaţii MOLDOVAN ILĂ şi GROZAV ILIE şi părţile civile M. I., R. P. Z., M. C. şi M. I. N. împotriva Sentinţei penale nr. 43/18.03.2019 pronunţată de Tribunalul Alba în dosarul penal nr. 2912/107/2018.(…) deduce din pedeapsa aplicată inculpaţilor Moldovan Ilă şi Grozav Ilie, durata măsurilor preventive privative de libertate, respectiv: reţinere şi arestare preventivă începând cu data de 22.10.2018 la zi-19.06.2019.(…) Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică, azi, data de 19.06.2019” se arată în decizia pe scurt a Curtii de Apel Alba Iulia. 

 

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Alba Iulia Music and Film Festival se prelungește. Vor putea fi văzute toate filmele care nu au fost proiectate din cauza vremii

Publicat

Alba Iulia Music and Film Festival se prelungește, au transmis duminică seară, organizatorii festivalului.

Reprezentanții primăriei spun că toate filmele care nu au fost proiectate din cauza vremii, au fost reprogramate pentru luni.

”Mâine, 6 iulie, în locațiile Piața Cetății, Piața Vestică (Latura de Vest) și Esplanada Obeliscului vor rula peliculele care nu au putut fi prezentate în acest weekend din cauza condițiilor meteo.

Vă așteptăm la film. Mai multe detalii vor fi disponibile pe https://www.facebook.com/AlbaFilmFest/” este mesajul trimis de organizatori, pe adresa redacției Alba24.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Un virus similar cu Covid-19, descoperit acum șapte ani și ținut secret de laboratorul din Wuhan – Investigație The Times

Publicat

O investigație a cotidianului britanic The Times arată că un virus similar cu Covid-19 a fost descoperit de microbiologii chinezi în urmă cu șapte ani într-o mină de cupru din regiunea Mojiang, dar a fost ținut secret într-un laborator din Wuhan – orașul în care au apărut și primele cazuri de coronavirus.

În mina de cupru, plină de lilieci și șobolani care se hrăneau cu dejecțiile lor, au murit trei mineri, iar alți trei s-au vindecat în urma infectării cu acel virus considerat strămoșul noului coronavirus, scriu ziariștii britanici. Simptomele acelui virus au fost identice cu cele ale Covid-19: febră puternică și dificultăți de respirație.

În toți acești șapte ani, autoritățile chineze nu au împărtășit cu comunitatea științifică internațională informații despre vechiul virus.

Tulpinele virusului au rămas în laboratorul din Wuhan, chiar dacă eventuale cercetări ar fi putut aduce noi informații despre pandemia de Covid-19.

Reprezentanții laboratorului din Wuhan au refuzat să discute cu ziariștii britanici, care au aflat despre existența vechiului virus din teza de master a unui student chinez, al cărui îndrumător a lucrat în secția de urgențe a spitalului în care au fost tratați minerii infectați acum șapte ani.

Dezvăluirile The Times vin cu puțin timp înante ca experții Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) să meargă într-o misiune oficială în China pentru a detecta sursa pandemiei de coronavirus – o investigație cerută de zeci de țări care consideră China responsabilă pentru răspândirea globală a Covid-19.

Articol adaptat de G4Media.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ABRUD

Mocănița Abrud-Câmpeni repornește în această vară. Ce program are și cât costă biletele

Publicat

Mocăniţa Abrud – Câmpeni pleacă din nou la drum în această vară. Traseul cuprinde localităţile Abrud, Gura Roşiei, Cărpiniş şi Câmpeni. Amatorii pot călătorii cu trenul Apusenilor exact ca altă dată.

Această porţiune de drum este doar o mică parte din fostul traseu al Mocăniţei – unul foarte spectaculos de-a lungul văii Arieşului – care se întindea pe o distanţă de aproximativ 94 de kilometri, între Turda şi Abrud, inaugurat în anul 1912 şi care a funcţionat 85 de ani, până în 1997.

Trenul de epocă va circula în fiecare duminică şi luni până în 13 septembrie, pe ruta Abrud – Câmpeni cu condiția să se adune cel puţin 20 de persoane.

Acesta porneşte din gara Abrud la orele 10.00, 13.00 şi 16.00. Preţul pentru o cursă este de 30 de lei (dus/întors), pentru adulţi, respectiv 15 lei pentru copii (dus/întors).

Capacitatea maximă este de 54 de locuri, iar călătoria durează 2,5 ore.

Alte detalii se pot obține de pe pagina de Facebook a Mocăniței.

În România, termenul “Mocăniţă” a fost consacrat pentru trenurile cu aburi care circulau în ţară, în regiunile de munte, pe ecartament îngust de 760 milimetri.

Trenul nu poate atinge o viteză mai mare de 15 km, astfel că timpul de parcurgere al traseului este considerabil.

Astfel de atracţii turistice sunt şi la Alba Iulia, unde este expusă o locomotivă restaurată a Mocăniţei, trenul care circula pe linia îngustă înainte de 90, dar şi la intrarea în Cîmpeni.

În Apuseni, linia ferată cu ecartament îngust a fost construită la începutul anilor 1900, Mocăniţa circulând între Turda şi Abrud. Viteza acesteia ajungea până la 40 de km pe oră şi avea 21 de staţii.

Inaugurată în 1912, Mocăniţa Turda-Abrud avea să fie cea mai lungă linie CFI, cu ecartament de 760 mm. De la începutul secolului XX. s-a angajat în a transporta lemne, persoane şi alte bunuri pe Valea Arieşului, legând oraşul Turda de Câmpeni şi mai apoi de Abrud.

Circulând timp de 85 de ani, această Mocăniţă a avut roluri multiple, ajungând în scurt timp să fie un ”simbol” al văii, ”sufletul moţilor”, ceva ce reprezenta localnicii.

În anul 1997 a urmat închiderea ei pe motive de nerentabilitate, urmând ca toată linia să fie lăsată în paragină şi a fost descompusă pe tronsoane de hoţii care au vândut-o la fier vechi.

Segmentul de linie care nu a fost distrus în totalitate şi a putut fi repus în funcţiune a fost cel dintre Câmpeni şi Abrud.

Sursă: Adevarul.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Oameni cu care ne mândrim: Adela Mărculescu, actrița născută la Aiud, premiată la 81 de ani pentru întreaga activitate

Publicat

Actriță născută la Aiud, Adela Mărculescu, în vârstă de 81 de ani, a fost laureată cu Premiul pentru Întreaga Activitate, la cea de-a 14-a ediție a Galei Premiilor Gopo.

Una dintre cele mai apreciate actrițe ale generației ei, Adela Mărculescu s-a născut pe 21 decembrie 1938 la Aiud, în casa căpitanului Marcu Mărculescu, medic la regimentul din Aiud.

A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică “I.L. Caragiale” București în 1959, clasa profesorului Alexandru Finți. Zaharia Stancu, director al TNB la acea vreme, a angajat-o în 1964 la Teatrul Național din București, unde este invitată să joace și în prezent.

Şi-a început cariera pedagogică la I.A.T.C în 1963, la catedra de dans a Verei Proca, apoi la tehnica vorbirii, catedra Sandinei Stan, iar din 1992 este conferenţiar la Universitatea „Hyperion”, catedra „Actorie” și „Tehnica vorbirii”.

A debutat în 1965 în co-producția româno-franceză „Serbările galante”, un film regizat de René Clair, unde a jucat alături de Jean-Pierre Cassel şi Forry Eterle. Au urmat 25 de filme și colaborări cu regizori renumiți precum Mircea Veroiu („Hyperion”, 1965), Nicolae Corjos („Alo, aterizează străbunica”, 1981, și „Declarație de dragoste”, 1985), Dinu Cocea („Iancu Jianu, haiducul”, 1980), Gheorghe Turcu („Cine iubește și lasă”, 1982), Ion Popescu Gopo („Galax”, 1983), Iulian Mihu („Surorile”, 1984), Mihai Constantinescu („Un oaspete la cină”, 1986, și „Să-ți vorbesc despre mine”, 1987) și Gustavo Graef Marino („Diplomatic Siege”, 1999).

Actrița Adela Mărculescu a câștigat aprecierea publicului încă de la debutul de pe scena Teatrului de Stat din Botoșani (1957 – 1959), jucând de-a lungul timpului la Teatrul de Stat din Ploiești (1959 – 1963), Teatrul Mic (1963), Teatrul „Radu Stanca” din Sibiu (1971), iar din 1964 la Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București, unde colaborează și în prezent.

Printre cele mai importante roluri ale sale se numără cele din „Povestea dulgherului şi a frumoasei sale soţii” de R. Stanca, „Vicleniile lui Scapin” de Molière, „Părinţii teribili” de J. Cocteau, „Idiotul” de Dostoievski, „Gaiţele” de Kiriţescu, dar și de cele din teatru de televiziune – „Tache, Ianke şi Cadîr”, „Orfeu în infern”, „Fântâna Blanduziei”, „Visul unei nopţi de iarnă”, precum şi din piesele de teatru radiofonic, printre care „Câinele grădinarului” de Lope de Vega, „Cavalerul şi doamna” de C. Goldoni, „Oedip la Colona” de Sofocle, „La răscruce de vânturi” de E. Bronte, „Romeo şi Julieta” de Shakespeare ş.a.

În stagiunea curentă a Teatrului Național „I. L. Caragiale” București, joacă în: „Idolul şi Ion Anapoda” de G. M. Zamfirescu (regia Ion Cojar), „Omul care a văzut moartea” de Victor Eftimiu (regia Dan Tudor), „Sinucigaşul” de Nikolai Erdman (regia Felix Alexa) și „Terorism” de Frații Presniakov (regia Felix Alexa).

De asemenea, Adela Mărculescu mai joacă și la Teatrelli în spectacolele „Contesa”, „Milionul” și „Arsenic și dantelă veche”, precum și la Teatrul Metropolis în „Hagi Tudose” și „Tartuffe”.

Adela Mărculescu a primit Premiul Pentru Întreaga Activitatea la cea de-a XIV-a ediție a Premiilor Gopo.

  • Radu Beligan: „Când a păşit pe scena Naţionalului, o fetiţă oacheşă de o frumuseţe clasică, inteligentă şi plină de farmec, în rolul Sorinei din „Înşir’te Mărgărite”, oamenii de teatru au salutat în adolescenta Adela Mărculescu apariţia ingenuei lirice şi dramatice de care teatrul avea atâta nevoie. Cariera artistică s-a desfăşurat armonios şi ascendent din succes în succes. Cu fiecare nou spectacol, sonda tot mai adânc caracterele, îşi diversifica mijloacele de expresie, îşi amplifica şi nuanţa vocea, care avea să facă din ea una din celebrele spunătoare de versuri ale Teatrului românesc. O creaţie cu adevărat excepţională care a uimit presa şi publicul a realizat Adela Mărculescu în piesa lui Ghelman „Între patru pereţi”, unde a jucat alături de Damian Crâşmaru, interpretând un personaj de o forţă dramatică neobişnuită, cu profunzime şi sobrietate.”Citiți în Ziarul Metropolis > https://www.ziarulmetropolis.ro/adela-marculescu-visam-sa-ajung-o-mare-tragediana/

Filmografie:

“Merii sălbatici” (Alecu Croitoru, 1964)

„Serbările galante”/ „Les fêtes galantes” (René Clair, 1965)

„Lupta pentru Roma I”/ „Kampf um Rom I” (Robert Siodmak, 1968)

„Lupta pentru Roma I”/ „Kampf um Rom I” (Robert Siodmak, 1968)

„Ceața” (Vladimir Popescu-Doreanu, 1973)

„Hyperion” (Mircea Veroiu, 1975)

„Iancu Jianu, haiducul” (Dinu Cocea, 1990)

„Visul unei nopți de iarnă” (Dan Necșulea, 1980)

„Dumbrava minunată” (Gheorghe Naghi, 1980)

„Alo, aterizează străbunica!” (Nicolae Corjos, 1981)

„Cine iubește și lasă” (Gheorghe Turcu, 1982)

„Acțiunea Zuzuc” (Gheorghe Naghi, 1983)

„Galax, omul păpușă” (Ion Popescu Gopo, 1983)

„Surorile” (Iulian Mihu, 1984)

„Declarație de dragoste” (Nicolae Corjos, 1985)

„Un oaspete la cină” (Mihai Constantinescu, 1987)

„Să-ți vorbesc despre mine” (Mihai Constantinescu, 1987)

„Harvey” (Tudor Mărăscu, 1994)

„Meurtres par procuration Proxy Murders” (Claude-Michel Rome, 1995)

„Dușmanul dușmanului meu”/ „Diplomatic Siege” (Gustavo Graef-Marino, 1999)

Sursă: premiilegopo.ro

Foto: Arhivă – după un spectacol la Alba Iulia

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate