Connect with us
Publicitate

CÂMPENI

Bărbat din Alba, TRIMIS la ÎNCHISOARE după ce nu și-a plătit amenda pentru trei copaci tăiați ilegal. Mama sa era grav bolnavă

Publicat

240 de zile de închisoare cu executare – pedeapsa decisă de magistrații Judecătoriei Câmpeni, pentru un bărbat din localitatea Gârda de Sus, după ce acesta nu și-a plătit o amendă penală de 2400 de lei primită pentru tăierea ilegală a trei copaci.

În fața instanței, bărbatul a declarat că a tăiat copacii pentru a asigura o sursă de căldură mamei sale care era grav bolnavă și de care avea grijă. 

Povestea bărbatului în vârstă de 41 de ani, începe în 2018. Potrivit motivărilor instanței care a judecat cele două dosare a bărbatului, acesta locuia cu mama sa grav bolnavă, într-o casă construită din lemn de 35 de metri pătrați. De asemenea, mai avea un grajd în suprafață de 16 metri pătrați și un teren agricol în suprafață de 3,34 de hectare.

Condamnat pentru trei copaci tăiați ilegal

La sfârșitul anului 2019, bărbatul a fost trimis în judecată după ce în anul 2018, în luna iunie a tăiat trei copaci dintr-o pădure denumită de localnici ”Scorțărița la moară”.

Mai exact, a tăiat cu un fierăstrăul doi fagi, cu diametrele la cioată de 28 centrimetri și respectiv 32 centimetri , precum și un arbore de esență rășinoasă, cu diametrul la cioată de 38 centimetri , cauzând un prejudiciul de 1748, 60 lei, pe care ulterior i-a dus acasă, se arată în motivarea Judecătoriei Câmpeni din 10 decembrie 2019.

CITEȘTE ȘI: Cum și-a atacat victima, tânărul din Alba Iulia condamnat la ÎNCHISOARE cu SUSPENDARE pentru tentativă de viol

În fața instanței bărbatul a declarată că regretă fapta și că a folosit copacii ca lemne de foc în gospodărie. În fața judecătorilor, bărbatul a spus că avea în întreținere pe mama sa grav bolnavă și avea nevoie de încălzire.

Atunci, pe 10 decembrie 2019, magistrații Judecătoriei Câmpeni l-au condamnat pe bărbat la o amendă penală de 2400 de lei și plata a 1748 de lei, prejudiciul cauzat către statul român.

Nu a plătit amenda

Aproape trei ani mai târziu, Biroul de Executări Penale al Judecătoriei Câmpeni a sesizat instanța că bărbatul nu a plătit amenda penală de 2400 de lei. Automat un nou proces a fost deschis pentru înlocuirea amenzii cu pedeapsa închisorii.

Bărbatul a avut un avocat din oficiu, care potrivit instanței a precizat că ”apărătorul inculpatului lasă la aprecierea instanței soluția ce se va pronunța, solicitând acordarea onorariului pentru apărător din oficiu”, se arată în documentul citat.

A fost realizată și o anchetă socială de către reprezentații primăriei comunei Gârda de Sus, unde a fost evidențiat faptul că bărbatul în perioada decembrie 2019- decembrie 2020, a avut o indemnizație de asistent personal de 1540 de lei cât timp a avut grijă de mama sa grav bolnavă.

Bărbatul nu figura cu alte persoane în grijă și singurul venit era din ajutorul de șomaj.

Ce au decis maigistrații Judecătoriei Câmpeni

”Instanța reține că persoana condamnată, cu rea credință nu a achitat amenda penală, nici măcar în parte, din probele administrate rezultând că a dispus de veniturile necesare achitării amenzii, chiar dacă în perioada ianuarie –decembrie 2020, a trecut printr-o situație mai dificilă, având în grijă pe mama sa, persoană cu handicap grav, care a decedat la 15.12.2020”, se arată în motivarea instanței.

Drept urmare pentru neplata amenzii penale, pedeapsa a fost transformată în închisoare cu executare.

”(…) dispune înlocuirea obligaţiei de plată a amenzii penale neexecutate de 2400 lei aplicată condamnatului (…). în baza sentinţei penale, definitivă la 13.01.2020, a Judecătoriei Cîmpeni pronunţată în dosar (…), cu pedeapsa de 240 zile închisoare, în regim de detenţie. Onorariul pentru apărător din oficiu, acordat condamnatului, rămâne în sarcina statului, în cuantum de 554 lei se va achita din fondul special al Ministerului Justiţiei şi va fi virat Baroului Alba prin intermediul Tribunalului Alba(…)” se arată în minuta pe scurt a Judecătoriei Câmpeni, din data de 15 aprilie 2021.

Bărbatul a avut timp trei zile să conteste pedeapsa primită, dar potrivit portatului instanțelor de judecată acest lucru nu s-a întâmplat.

În medie, zilnic statul român cheltuiește pentru un singur deținut în jur de 211 lei, undeva la 6300 de lei pe lună.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax