Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

BASCHET (FOTO): CS Universitatea Alba Iulia și-a prezentat echipa. Obiectiv îndrăzneț, transferuri pe măsură


Publicat

CS Universitatea Alba Iulia a prezentat în cadru oficial, marţi, lotul de jucătoare. Dintre cele 12 baschetbaliste, doar 11 au fost prezente, Elisabeta Crecan lipsind din motive medicale. Cele șase achiziții ale Universității sunt Cristina Grama (Galactica Brașov), Eniko Tarța (SCM Craiova), Luminița Manta (Nova Vita Târgu Mureș), dar și cele trei straniere: Tanisha Harisson, Nadia Parker (jucătoare americance) și Ekaterina Abramson.

Obiectivul echipei va fi clasarea în primele opt echipe ale Diviziei A la baschet feminin, iar, în acest sens, CS Universitatea şi-a consolidat forţele. ”Obiectivul echipei va fi clasarea în primele opt echipe, am făcut câteva transferuri pentru a ne putea îndeplini obiectivul, am reușit să atragem câțiva sponsori care să ne susțină financiar, avem sprijinul Consiliului Județean, al Primăriei. Universitatea nu se implică  numai în baschet, iar noi am încercat să ne implicăm în toate domeniile sociale, de la sport, cultură, știință și așa mai departe. Sportul promovează imaginea și e important să avem o imagine pozitivă”, a declarat Moise Achim, președintele CS Universitatea ”1 Decembrie 1918” Alba Iulia.

Antrenorul Thomas Bilek: ”Am nevoie să învăț campionatul”

Sosit de puțin timp la Alba Iulia, antrenorul ceh Thomas Bilek este conștient de faptul că va avea nevoie să cunoască tot ce înseamnă competițiile românești, referitoare la baschet. ”Știu că e un campionat bun, dar am nevoie să învăț campionatul românesc. Toată lumea care joacă baschet are neovie să studieze, dar se joacă același baschet ca și în Cehia. Despre România ar fi bine să mă întrebați după trei săptămâni. Echipa este în regulă, putem comunica. Eu sunt aici de trei zile, orașul e frumos, staff-ul e perfect, echipa e în regulă ”, a declarat Thomas Bilek.

Suflu străin pentru îndeplinirea obiectivului

Echipa de baschet a făcut în premieră trei transferuri de jucătoare străine. Este vorba de cele două americance – Tanisha Harrison și Nadia Parker – și de israelianca Ekaterina Abramson. Chiar dacă nu știu prea multe despre țara noastră și n-au auzit de Hagi sau despre alte personalități, noile sportive ale Universității speră să contribuie la îndeplinirea obiectivului. ”Am ales să joc în  România pentru că echipa e frumoasă. Doar am putut să vin să joc și sper să o fac cât mai bine. Nu știu nimic despre campionatul românesc, dar sper să învăț. Îmi place orașul, e frumos”, a declarat Tanisha Harrison.

Totuși, Nadia Parker are gânduri mai îndrăznețe la sosirea în orașul Unirii. ”Pot spune că va trebui să muncim mult pentru ca în sezonul viitor să arătăm cât mai bine. Gândurile mele sunt pentru noua echipă și sperăm să câștigăm competiții. Vom avea nevoie să învățăm campionatul, dar asta nu e o problemă”, a declarat Nadia Parker. La rândul ei, Ekaterina Abramson speră ca echipa să între în ”zodia norocului”. ”Sunt sigură că putem fi o echipă bună și sperăm să avem noroc. Nu ştiu nimic despre România, despre fotbaliștii de aici sau despre altceva”, a spus israelianca.

Luminița Manta: ”Venirea la Alba Iulia nu e un pas înapoi, ci mulți înainte”

Sosită de la Nova Vita Târgu Mureș, Luminița Manta nu consideră sosirea la Alba Iulia un pas înapoi în ceea ce privește cariera. Baschetbalista de aproape doi metri înălţime consideră benefică venirea la CS Universitatea. ”Sunt sigură că pentru mine o să fie mai mulți pași înainte faptul că am sosit la Alba Iulia și nu unul înapoi. La Târgoviște a fost o perioadă bună pentru că am avut cu cine mă pregăti. Mă bucur foarte mult că mă aflu aici. Obiectivul echipei este unul foarte simplu, având în vedere că echipa este foarte bună, iar noi sperăm să ajungem cât mai sus”, a declarat Luminița Manta.

Celelalte două sportive, Eniko Tarța și Cristina Grama sosite în această vară la Alba Iulia au ales ambele CS Universitatea pentru planurile de viitor pe care le are echipa. ”Sunt multe motive pentru care am ales Alba Iulia, am înțeles că se construiește un proiect ce durează mai mulți ani și este de muncit, dar dorim să se facă performanță”, a declarat Cristina Grama, în vreme ce Eniko Tarța a fost influențată și de venirea lui Petre Eleș la Alba Iulia. ”În primul rând, am ales Alba Iulia pentru că echipa este tânără, de perspectivă, dornică de muncă. A contat foarte mult prezența domnului Petre Eleș, sper să pot ajuta echipa foarte mult. Sper să ocupăm un loc în fruntea clasamentului. Fetele sunt OK, sunt foarte drăguțe, sper să ne înțelegem și în teren și în afara terenului, mă bucur să mă aflu aici”, a spus Eniko Tarța, sportivă sosită de la SCM Craiova.

Se vor introduce biletele de acces la meciurile de baschet

O veste mai puțin plăcută, dar bine argumentată de Moise Achim a fost introducerea tichetelor de acces la meciurile Universității. ”Orice lucru făcut bine trebuie să-i dai un preț, cât de mic. Altfel lumea nu va simți că va veni la spectacol și eu zic că va fi spectacol pe terenul de baschet. Prețul va fi derizoriu, spre exemplu 2 lei pentru elevi, studenți și 5 lei pentru adulți. Am făcut demersuri pentru instalarea a 600 de locuri, ne vom mări capacitatea sălii de sport”, a mai spus Moise Achim. Acesta sprijină foarte mult echipa, pentru că dorește ca Universitatea să se implice în cât mai multe proiecte care să promoveze numele orașului și a Universității albaiuliene. ”Un alt scop al echipei este atragerea tinerilor către sport și umplerea tribunelor de la meciurile Universității. ”Eu sper că vom avea o audiență din ce în ce mai mare la meciuri. Va fi un spectacol frumos pe care să-l savurăm cu toții, ce-mi doresc eu e ca tinerii să vină cât mai aproape de sport. Să atragem tinerii către sport pentru că sportul înseamnă educație, respect, decență și un mod de a întemeia o carieră frumoasă”, a adăugat președintele echipei de baschet, Moise Achim.

Din lotul staff-ul prim-divizionarei nu mai face parte Nicușor Marcu. Acesta se va ocupa de echipa de liga secundă a Universității, dar, conform rectorului, va rămâne în angrenajul echipei.

Lotul echipei în noul sezon va fi alcătuit din: Oana Precup, Elena Dincă, Corina Ceaușu,  Bianca Voica, Tanisha Harrison, Eniko Tarța, Elisabeta Crecan, Ekaterina Abramson, Nadia Parker, Carmen Negru și  Cristina Grama.

Echipa va pleca marţi la Pianu pentru un teambuilding, pentru ca fetele să se cunoască și să se familiarizeze. Pregătirea va începe vineri dimineață.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Ambasada României la Beirut, avarii minore după explozia care a spulberat o parte din oraș. 73 de morți și 3500 de răniți

Publicat

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunţă că, în urma exploziilor produse marţi seară, imobilul Ambasadei României la Beirut a suferit avarii minore, iar intreg personalul misiunii diplomatice este în afara oricărui pericol.

Ministerul Afacerilor Externe, prin Ambasada României în Republica Libaneză, s-a autosesizat în urma exploziilor produse în seara zilei de 4 august în zona portuară a oraşului Beirut şi a întreprins, în regim de urgenţă, demersuri pe lângă autorităţile locale pentru informaţii cu privire la cetăţenia şi identitatea persoanelor afectate.

MAE precizează ca imobilul Ambasadei României la Beirut a suferit avarii minore, iar intreg personalul misiunii diplomatice este în afara oricărui pericol.

”Până la acest moment, autorităţile locale nu au notificat ambasada cu privire la existenţa unor cetăţeni români printre persoanele afectate, iar la nivelul misiunii diplomatice nu au fost primite solicitări de asistenţă consulară”, arată MAE.

Două explozii succesive, extrem de puternice, au zguduit marți Beirutul, în urma cărora, potrivit unor bilanțuri provizorii, cel puțin 37 de persoane au murit și circa 3.700 sunt rănite, scrie AFP.

Imaginile difuzate pe rețelele sociale arată o primă explozie urmată de o a doua, care a provocat un imens nor de fum.

Bilanțul parțial de marți vorbește despre 73 de morți și 3.700 de răniți în explozii. Autoritățile au anunțat că spitalele din Beirut și împrejurimi nu fac față.

„Este o catastrofă în toate sensurile termenului”, a afirmat Hamad Hassan, în fața ziariștilor, în timp ce vizita un spital din capitală.

Ministrul de Interne a declarat că exploziile s-au produs la un depozit unde era stocat azotat de amoniu.

Ambasada Statelor Unite din Beirut îndeamnă persoanele aflate în zona deflagrației să „rămână în case și să poarte măști dacă au acces la ele”, în condițiile în care există informații că în urma exploziei au fost eliberate gaze toxice în atmosferă.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Afaceristul care i-ar fi dat ”mega” șpaga de un milion de euro, fostului director de la Apele Române, este din Alba

Publicat

Omul de afaceri care i-ar fi dat un milon de euro mită fostului director general al Administrației Naționale ”Apele Române”, Victor Sandu, este din județul Alba.

Este vorba despre C. S. Emanoil, ce deține o firmă de construcții, care până în 2018 a avut punctul de lucru în Blaj, dar între timp și-a schimbat denumirea și s-a mutat cu sediul social în Bistrița-Năsăud, potrivit bistritabusiness.ro.

De asemenea a mai deținut o firmă în județul Alba, tot la Blaj, în care era asociat 95%, dar pe care a închis-o.

Procurorii DNA au dat publicității un comunicat în care au anunțat că luni, Sandu a fost reținut pentru 24 de ore, alături de un omul de afaceri căruia nu i-au dat numele, dar, cererea de arestare preventivă a celor doi este vizibilă pe portalul instanțelor de judecată.

Ce s-ar fi întâmplat, potrivit procurorilor DNA

” (…) Sandu Victor, la data faptei director general al Administrației Naționale “Apele Române”, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de luare de mită,

Persoana fizică, om de afaceri, reprezentant al unei societăți comerciale, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de dare de mită.

De asemenea, s-a dispus măsura controlului judiciar pentru 60 de zile, cu începere de la data de 3 august 2020, față de două persoane, administratori ai unor societăți comerciale, pentru infracțiunea de complicitate la luare, respectiv complicitate dare de mită.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În calitate de director general al Administrației Naționale “Apele Române”, în perioada 17 mai – 6 mai 2019, inculpatul Sandu Victor ar fi pretins sume de bani și ar fi primit, de la un om de afaceri, coinculpat, suma totală de 4.830.464 lei, reprezentând mită în schimbul alocării de fonduri necesare executării unor contracte încheiate de societatea comercială administrată în fapt de omul de afaceri cu Administrația Națională “Apele Române”.

Banii ar fi fost virați de societatea omului de afaceri în conturile a două firme controlate de un apropiat al directorului general.

Concret, banii ar fi fost pretinși și primiți de inculpatul Sandu Victor în legătură cu atribuțiile sale de serviciu referitoare la alocarea de fonduri pentru executarea unor contracte având ca obiect amenajarea unor râuri ori înlăturarea efectelor calamităților produse pe râuri din județul Bihor.

Banii primiți drept mită ar fi fost justificați cu facturi fiscale emise de cele două firme controlate de apropiatul inculpatului Sandu Victor, reprezentând contravaloarea unor lucrări și servicii care în realitate nu au fost executate”, se arată în comunicatul de la DNA.

Sursele junaliștilor de la bihoreanul.ro susțin că firma bărbatului din Alba nu a avut contracte directe cu ABA Crişuri, ci a subcontractat lucrări în Bihor, chiar şi la a treia mână, adică de la firme angajate de titularii contractelor de execuţie. De altfel, pe site-ul ABA Crişuri nu este publicat niciun contract de lucrări cu firma respectivă.

Astăzi, cei doi au fost prezentați magistraților de la Tribunalul Bacău, cu propunere de arestare preventivă, dar judecătorii au respins cererea procurorilor.

Sandu și omul de afaceri din Alba au fost plasați sub control judiciar pentru 60 de zile.

(…) respinge ca neîntemeiata cererea formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Bacău, având ca obiect luarea măsurii arestării preventive faţă de inculpaţii Sandu Victor şi C. S. Emanoil(…) dispune luarea măsurii controlului judiciar pentru o perioada de 60 de zile începând cu data de 04.08.2020 pâna la data de 02.10.2018, inclusiv faţă de inculpaţii: – Sandu Victor, c(…) şi – C. S. Emanoil, cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită, (…)” se arată în minuta pe scurt de la Tribunalul Bacău.

 

 

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

Spadă celtică ornamentată cu foiță de aur, descoperită la Aiud, simbol al unei confrerii de războinici prezente în Transilvania

Publicat

Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia deține în colecțiile sale un important artefact apaţinând epocii celtice din Transilvania (sec. IV-III a. Chr.), iar ornamentele ei ar putea fi semnul unei confrerii de războinici.

Unele elemente ornamentale, cum este cazul perechilor de dragoni afrontaţi care sunt figuraţi şi pe spada de la Aiud, au cunoscut o răspândire europeană largă, ceea ce a determinat avansarea ipotezei că simbolurile respective au reprezentat „insigne” ale unei confrerii de războinici întinse de la un capăt la altul al Europei temperate. 

Este vorba despre o spadă de fier care a fost descoperită în anul 1912 în parcul oraşului Aiud, alături de alte obiecte care au făcut parte din inventarele unor morminte (probabil de incineraţie) distruse de intervenţiile de amenajare a zonei efectuate în anul respectiv.

Spada este din fier şi se păstrează împreună cu o parte din teacă. Ea a fost îndoită ritual în momentul depunerii sale în groapa mormântului.

Partea superioară a tecii, în partea dinspre mâner, a fost ornamentată pe partea ei anterioară, cea vizibilă.

Astfel, breteaua care ranforsează teaca în partea sa superioară a fost modelată sub forma a două cercuri concentrice în relief. Apoi, deasupra şi sub această bretea, a fost executat prin incizie un decor cu motive vegetale şi cu imaginile a doi dragoni sau grifoni afrontaţi, cu gurile larg deschise, dispuşi de o parte şi de alta a nervurii mediane longitudinale a tecii.

De asemenea, partea superioară a tecii a fost decorată suplimentar cu o foiţă de aur care acoperea breteaua de ranforsare, dar probabil şi întregul decor incizat. Ornamentul de aur se mai păstrează astăzi doar pe alocuri.

Lungimea totală a spadei este de 73 cm, din care 12 cm reprezintă mânerul. Lăţimea spadei este de 5 cm. Diametrul cercurilor de pe breteaua de ranforsare măsoară 2,7 cm.

Spada, în general, a constituit una dintre cele mai importante arme ale panopliei elitei războinice din vremea la care ne referim. Nu este întâmplător faptul că într-un număr mare de situaţii ele au fost îndoite (distruse ritual) în momentul depunerii lor în morminte.

Unii cercetători au considerat că astfel de atitudini au avut raţiuni practice, dictate de necesitatea depunerii pieselor respective în gropile unor morminte de incineraţie care aveau un diametru mai mic decât lungimea spadelor.

Însă o privire generală asupra complexelor funerare de incineraţie ilustrează faptul că gropile sepulcrale erau în general ovale sau rectangulare, cu dimensiuni suficient de mari pentru a permite depunerea unei spade fără ca lama acesteia să fie îndoită. Prin urmare, explicaţia îndoirii spadelor trebuie căutată în domeniul spiritual.

Spada, ca armă simbolică şi însoţitoare a războinicului era investită cu puteri magice şi constituia prelungirea braţului acestuia în luptă. Uneori arma însăşi era percepută ca având un „suflet” propriu. Este suficient în acest sens să ne amintim de celebra spadă Excalibur a legendarului rege Arthur.

Rolul simbolic important jucat de spade este sugerat şi de ornamentarea tecilor acestora. În mediul celtic sunt documentate numeroase spade decorate cu motive specifice artei La Tène, unele dintre aceste ornamente simbolice fiind caracteristice în special anumitor regiuni, de unde şi denumirile atribuite de către istoricii de artă diverselor „curente” stilistice (spre exemplu „stilul săbiilor ungare” etc.).

În alte situaţii, unele elemente ornamentale, cum este cazul perechilor de dragoni afrontaţi care sunt figuraţi şi pe spada de la Aiud, au cunoscut o răspândire europeană largă, ceea ce a determinat avansarea ipotezei că simbolurile respective au reprezentat „insigne” ale unei confrerii de războinici întinse de la un capăt la altul al Europei temperate.

Toate aceste ornamente ilustrează încă o dată importanţa pe care o aveau spadele în ansamblul panopliei. Investită cu astfel de puteri magice, uneori spada depusă în mormânt era distrusă ritual prin îndoire, adică era „ucis” spiritul ei odată cu cel care a folosit-o.

În alte situaţii însă spadele au cunoscut o utilizare îndelungată şi au fost transmise urmaşilor odată cu puterile magice şi simbolice cu care armele respective erau investite. Una dintre spadele celebre din acest punct de vedere a fost descoperită în necropola celtică de la Pişcolt. Ea a fost ornamentată succesiv în trei etape diferite. În prima etapă a fost realizat un decor tipic „stilului săbiilor ungare”. În a doua etapă, în partea superioară a tecii au fost incizaţi doi dragoni afrontaţi. În sfârşit, în cea de a treia etapă, a fost aplicat un ornament ajurat longitudinal. Aceste ornamente succesive demonstrează o utilizare îndelungată a armei în discuţie. Ele s-au datorat probabil nevoii de a reînnoi, de mai multe ori, eficacitatea magică a imaginilor de pe teaca spadei.

Spada de la Aiud este importantă şi pentru faptul că a fost ornamentată cu o foiţă subţire de aur. Astfel de ornamente sunt rare în întreaga lume celtică. Pe de altă parte, un coif descoperit la Apahida, lângă Cluj-Napoca, datat în aceeaşi perioadă, a fost decorat la rândul său pe calotă prin aceeaşi tehnică. De aceea, nu ar fi exclus ca piesele în discuţie să ateste exploatarea aurului transilvănean în epoca respectivă. Această ipoteză va trebui însă verificată prin analize metalografice viitoare.

În concluzie, spada celtică de la Aiud aflată în patrimoniul Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia constituie un martor important al societăţii şi spiritualităţii celtice din Transilvania în sec. IV-III, constituind în anumite privinţe un unicat printre artefactele de acest fel de pe plan european.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: ACCIDENT RUTIER la ieșirea din Alba Iulia spre Sebeș în zona ”Trei Poduri”. Două mașini s-au ciocnit

Publicat

Un accident rutier a avut loc marți, 4 august, în jurul orei 19.00, pe sensul de mers Alba Iulia- Sebeș, în zona giratoriului de  la ”Trei Poduri”.  Traficul este blocat.

UPDATE: în jurul orei 20.00, traficul în zonă a fost reluat.

Potrivit IPJ Alba, în accident au fost implicate două autovehicule și două persoane ar fi fost rănite ușor. Cauza probabilă ar fi o pătrundere pe sens opus.

La fața locului au intervenit pompierii de la ISU Alba, pentru acordarea de prim ajutor. Potrivit acestora în urma impactului dintre cele două automobile, au rezultat două victime (un bărbat și o femeie), conștiente și cu răni ușoare. Acestea au fost transportate la spital.

Știre în curs de actualizare.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate