Connect with us
Publicitate

LIFESTYLE

Beneficii naturale: Fructele toamnei, crescute în ”grădina lui Dumnezeu”. Cum să ne pregătim organismul pentru sezonul rece

Publicat

fr

Fructele de pădure aduc numeroase beneficii pentru sănătate. Crescute direct în ”grădina lui Dumnezeu”, fără îngrășăminte sintetice și fără stropiri cu substanțe chimice, aceste fructe colectează tot ce are natura mai bun. O parte dintre acestea sunt fructe de sfârșit de vară sau de toamnă, dar exisă și alte fructe de pădure, mai puțin cunoscute, pe care le putem găsi în restul anului.

Ne putem pregăti organismul pentru sezonul rece consumând ceea ce ne oferă natura în mod direct: coacăze, mure, merișoare sau zmeură, aflate încă din belșug în pădurile noastre.

Pe lângă clasicele ”fructe de pădure”, vă prezentăm mai jos mai multe fructe pe care le puteți pe parcursul anului, recomandate pentru consum, dar și beneficiile lor.

Coacăzele

De un albastru profund, aceste fructe de pădure nu sunt bune doar pentru o delicioasă plăcintă. Culoarea lor intensă provine este dată de niște compuși puternic antioxidanți numiți antociani. Oamenii de știință cred că acești antioxidanți vă pot ajuta să vă protejați de cancer, boli de inimă și demență, dar și să vă stimulați sistemul imunitar. E drept că sunt puține studii legate de efecte lor benefice, dar asta nu ne împiedică să le mâncăm, proaspete sau congelate. Conțin apă și fibre, care taie pofta de mâncare, așa că sunt bune și la dietă. O jumătate de ceașcă de coacăze conține aproximativ 40 de calorii.

Fructele de acai

Aceste fructe care arată ca niște struguri mici și negri sunt considerate superalimente, deoarece, dintre fructele d epădure, ele conțin cei mai mulți antioxidanți mai mulți antioxidanți. Acești nutrienți pot opri deteriorarea celulelor, reducând riscul de apariție a foarte multor boli. Bucurați-vă de fructe proaspete sau congelate, dar consultați-vă cu medicul înainte de a le lua ca suplimente. Dozele mari pot fi dăunătoare și pot afecta modul în care medicamentele funcționează.

Avocado

Surpriză! Avocado-ul este un gruct de pădure cu un singur sâmbure. Pulpa lor moale și verde este încărcată cu vitamine, minerale și grăsimi sănătoase. Avocado-ul vă poate ajuta inima, e perfect pentru diete și vă poate menține sănătos/sănătoasă pe măsură ce îmbătrâniți. Se taie și se adaugă la salate, se amestecă în piureuri sau supă ori se face cremă și se întinde pe sandvișuri în loc de maioneză. Doar să nu exagerați. O porție ideală conține o felie de avocado, pentru că la 100 de grame, fructul are 160 de calorii!

Murele

Murele (de orice soi ar fi) conțin o mulțime de polifenoli, substanțe ce pot reduce inflamația care duce la boli de inimă și cancer. Boabele pot, de asemenea, ajuta intestinul să descompună mai bine zahărul, ceea ce scade riscul de diabet de tip 2.

Pot fi mâncate proaspete sau congelate. O ceașcă de mure negre are 7 grame de zahăr. Aceeași cantitate conservată în sirop greu are peste 50 de grame, așa că evitați gemurile și dulcețurile.

Căpșunile

Aceste fructe dulci, în formă de inimă, sunt pline de vitamina C, acid folic, fibre și antioxidanți, arată nedicinenet.com. Compușii în cauză pot ajuta la scăderea hipertensiunii arteriale și a colesterolului, vă ajută să gestionați nivelul zahărului din sânge și să întârziați îmbătrânirea creierului. Din moment ce căpșunile se strică rapid, nu cumpărați mari cantități deodată și nu le spălați decât înainte să le mâncați.

Fructele goji

Sunt folosite în medicina tradițională chineză de mii de ani. Conțin, printre altele, vitamine (C, B2 și A), fier și antioxidanți. Oamenii de știință moderni încă au dubii asupra efectelor lor, dar în medicina tradițională chineză se știe că îmbunătățesc imunitatea, luptă contra bolilor de inima, ajută creierul și digestia, dar și previm apariția cancerului. Trebuie mâncate când sunt coapte, pentru că altfel pot fi toxice. Și nu sunt recomandate femeilor însărcinate, celor care alăptează sau celor care iau medicamente pentru diluarea sângelui.

Merișoarele

Dacă aveți predispoziție la infecții ale tractului urinar, sucul de merișoare v-ar putea juta. Nu vă va trata bolile, dar suplimentele de merișor vă pot reduce șansele de a le face din nou, mai târziu, împiedicând bacteriile să rămână în stomac și să provoace infecții. Oamenii de știință studiază dacă pot preveni cancerul și pot stimula sănătatea inimii. Aveți, însă, mare atenție la cât suc beți: prea mult vă poate supăra stomacul și poate duce la apariția pietrelor la rinichi.

Fructele Aronia

Aceste fructe de pădure negre sunt bogate în vitamine, minerale și substanțe nutritive. Din acest motiv, cercetătorii verifică și dacă ele pot juca un rol la prevenirea cancerelor de col uterin, de piele, de sân și de colon. Studii se fac și pentru a vedea dacă boabele de aronia ar putea ajuta la combaterea bolilor de ficat sau de inimă, dar și a obezității. Sunt bune în stare proaspătă sau înghețate. De asemenea, puteți savura și ceaiul cu aronia.

Fructele de soc

Da, nu doar florile de soc sunt folositoare, ci și fructele arborelui în cauză. De sute de ani, oamenii le-au folosit contra răcelii și a gripei. Câteva studii sugerează că extractul din fructe de soc poate scurta simptomele gripei dacă îl luați în prima zi sau a doua. Fructele au forma unor bobițe negre cu nuanțe violet, de crca 6–8 mm, dispuse în ciorchine. Atenție, însă, doar cele coapte sunt bune, cele crude având un grad de toxicitate, intoxicațiile manifestându-se prin vomă și diaree. De asemenea, femeile care sunt însărcinate ori alăptează sau persoanele cu probleme ale sistemului imunitar nu ar trebui să le mănânce. Nu le utilizați nici dacă luați medicamente pentru diabet, diuretice sau laxative.

Zmeura

Încă de acum două milenii, părți din planta de zmeură sunt folosite pentru a trata grețurile matinale și durerea de stomac. Și fructele, în sine, sunt benefice. Zmeura este încărcată cu substanțe nutritive din care unele pot ajuta la combaterea diferitelor tipuri de cancer în timp, iar altele vă pot proteja creierul. Sunt bune, de altfel, și la dietă, pentru că aceste fructe de pădure conțin și vitamine esențiale.

Murele pitice

O cană din aceste fructe care au culoare asemănătoare cu a piersicii conține de două ori mai multă vitamina C decât un pahar de suc de portocale. Ele sunt, de asemenea, bogate în antioxidanți, motiv pentru care sunt folosite ca un ingredient în unele produse de îngrijire a pielii. Cel mai bine este să mâncați boabele în aceeași zi în care acestea sunt culese, dar puteți să le înghetați timp de până la 2 ani.

Kiwi de pădure

Probabil că îl cunoașteți pe vărul lor mai mare, în formă de ou, fructul de kiwi. Aceste fructe de padure, însă, cresc ciorchine precum strugurii, sunt mai mici dar au aproape același gust ca kiwi-ul clasic. Conțin luteină, care protejează ochii, zinc pentru piele, păr și unghii sănătoase, dar și potasiu, care vă ajută să faceți față efortului fizic. Pielea lor nu are perișori (ca vărul kiwi) așa că pot fi mâncate fără să trebuiască a fi înainte curățate. Doar spălate, evident.

Afinele

Aceste fructe de pădure se știe că îmbunătățesc devederea (piloților din al Doilea Război Mondial li se dădea gem de afine ca să vadă mai bine noaptea). În timp ce extractul de afine poate ajuta la prevenirea problemelor oculare, cum ar fi degenerarea maculară și cataracta, nu sunt suficiente cercetări care să arate și cât de mult o fac.

afine

Adresați-vă medicului înainte de a lua extracte de afine sau suplimente alimentare care le conțin, ca să nu interacționeze cu medicația. Dar, până una-alta, bucurați-vă de aroma lor dulceagă, la sfârșitul verii și la începutul toamnei.

Fructele de Ginseng

În medicina chineză, rădăcina plantei de ginseng este folosită în multe tratamente. Dar cum rămâne cu fructele sale? Studiile efectuate în laborator, pe șoareci, au arătat că acestea pot reduce colesterolul, lupta împotriva cancerului și scad inflamația intestinală. Dacă aveți diabet zaharat, există unele dovezi că sucul de fructe de ginseng vă poate ajuta să vă controlați glicemia și greutatea. Găsiți extract de boabe de ginseng și în produsele pentru piele. Poate ajuta la combaterea leziunilor cutanate și a efectelor îmbătrânirii.

Agrișele

Aceste fructe pot fi de culoare verde deschis, roz sau roșu atunci când devin coapte. Au pielea ușor translucidă, plină de vinișoare. În India, un anume soi, amla, este folosit de mult timp pentru a trata răcelile și febra, ajută la digerarea alimentelor și este tonic pentru păr. Acum, unele dovezi sugerează că aceste fructe de pădure pot ajuta la combaterea cancerului, la stimularea sănătății hepatice, la prevenirea osteoporozei și la tratarea paraziților intestinali și a infecțiilor. Dar oamenii de știință încă nu sunt convinși. Bucurați-vă de acestea proaspete sau fierte, însă întrebați medicul înainte de le lua ca supliment.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax