Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Blocaj la casele de pensii. De ce întârzie procesarea dosarelor depuse în ultimele 2 luni și când s-ar putea rezolva problema

Blocaj la casele de pensii

Publicat

Cererile de pensionare depuse în ultimele două luni, nu pot fi procesate din cauză că soluția informatică de calcul a pensiilor bazată pe noua formulă nu este finalizată. 

Pensionarii aflați în această situație spun că legea prevede un termen de maximum 45 de zile.

Problema este recunoscută oficial chiar de cei de la Casa Națională de Pensii Publice. Aceștia spun că instituția a încheiat un contract cu un consorțiu de firme care are termen pentru realizarea și darea în funcțiune a aplicației informatice în luna octombrie.

Nu spune însă care sunt firmele care lucrează la aplicație.

„Legea (…) a introdus noi principii, definiții, elemente parametrice, precum și o nouă formulă de calcul a pensiilor care au impus realizarea unei noi aplicații de stabilire a drepturilor.

Acest proces complex se realizează împreună cu un consorțiu de firme specializate, în baza unui contract care are ca termen de finalizare a aplicației utilizată la calculul pensiilor conform noii legi luna octombrie 2024, urmând ca după această dată aplicația să fie dată în producție.

(…) apreciem că aplicația informatică va fi implementată în cel mai scurt timp posibil”, a informat CNPP.

Blocaj la casele de pensii, inclusiv la Alba

Situația a ajuns și la casele de pensii din teritoriu, unde directorii ridică din umeri și nu au ce face, în lipsa aplicației.

Reamintim că zeci de pensionari au luat cu asalt Casa Județeană de Pensii, marți, pentru a obține răspunsuri la situația în care se află.

Deși unii dintre ei au primit mai multe decizii de recalculare, cu pensia mărită, banii aferenți nu le-au intrat în conturi. Oamenii au încercat să obțină informații de la șefa casei, Cornelia Miclea.

VIDEO: Scandal la Casa de Pensii Alba. Zeci de pensionari cu pensia mărită, dar fără bani. Directoarea dă vina pe aplicație

”Noi lucrăm pentru aplicarea noii legi pe niște sisteme care sunt atributul Casei Naționale, deci dânșii lucrează acum la adaptarea sistemului informatic pentru ca noi să putem, în teritoriu, să facem stabilirea respectiv plata acestor decizii pe care dânșii le-au primit” le-a spus oamenilor, șefa Casei de Pensii Alba.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    joi, 17.10.2024 at 10:12

    Tot stau şi mă întreb, la ce folosesc acei 1000 de angajaţi suplimentar la Casa de pensii dacă bulibăşeala este la ea acasă în ograda ăstora.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:



ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate