Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

BNR: Anumite categorii speciale de depozite vor beneficia de un plafon de garantare suplimentar

Publicat

BancanatzPentru a oferi o protecție sporită pentru deponenți, anumite categorii speciale de depozite beneficiază de un plafon de garantare suplimentar, a anunțat joi Banca Națională a României (BNR). Acest plafon se aplică pe o perioadă de maximum 12 luni de la data la care suma a fost creditată în cont la instituția în cauză sau de la data la care depozitele pot fi transferate legal la o altă instituție de credit.

Baza legală o reprezintă Directiva 49/2014/UE.

Categoriile de depozite care beneficiază de  schema de garantare a depozitelor suplimentar plafonului standard de acoperire de 100.000 de euro, echivalent lei, sunt:

– depozitele care rezultă din tranzacții imobiliare referitoare la bunuri imobile cu destinație locativă;

– depozitele rezultate ca urmare a apariției următoarelor evenimente: pensionarea, disponibilizarea, invaliditatea sau decesul deponentului;

– depozitele rezultate din încasarea unor indemnizații de asigurare sau a unor compensații pentru daune generate de infracțiuni sau pentru condamnări pe nedrept.

BNR a stabilit nivelul suplimentar al garantării la valoarea de 100.000 euro echivalent lei.

Acesta este distinct de cel prevazut la art. 61 alin. (3) din Legea nr. 311/2015 și se aplică sumei agregate a depozitelor prevăzute la art. 62 alin. (1) din Legea nr. 311/2015, la determinarea compensației aferente acestora potrivit art. 63 din Legea nr. 311/2015.

Denumite majorări temporare ale soldurilor depozitelor (Temporary High Deposit Balances -THDB), prevederile se referă la depozitele în care, pentru o perioadă scurtă de timp, se află sume mari de bani rezultate în urma unor tranzacții imobiliare, moșteniri, despăgubiri, plata unor indemnizații de asigurare și altele. „Menționăm că nivelul stabilit de BNR este cel mai scăzut din Uniunea Europeană”, mai spun bancherii centrali români.

sursa: hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax