Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

BOBOTEAZA 2019: PROGRAMUL slujbelor de sfinţire a apei la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia, duminică

Publicat

cruce catedrala

La Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia, este program special în perioada 5-7 ianuarie, cu ocazia sărbătorii Botezului Domnului şi a Soborului Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul. Slujba de sfinţire a apei din Ajunul Bobotezei, sâmbătă, 5 ianuarie, începe de la ora 9.15, iar cea din ziua de Bobotează, duminică, 6 ianuarie, de la ora 12.00.

Citește și Sfântul Ioan Botezătorul. MESAJE, URĂRI și FELICITĂRI pentru aproape 2.000.000 de români care își serbează onomastica

ÎPS Irineu, Arhiepiscop de Alba Iulia, nu va oficia aceste slujbe la Catedrala Reîntregirii. Va fi prezent la Târgu-Mureş, de Bobotează.

La Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia, de Bobotează, va fi sfinţită o cantitate de aproximativ 3.000 de litri de apă.

Slujba numită „Sfinţirea cea mare a apei” se săvârşeşte de două ori pe an: mai întâi, în ajunul Bobotezei, iar mai apoi, pe 6 ianuarie, în ziua de Bobotează.

Sfințirea cea mare a apei, săvârșită de preoți în ziua în care Mântuitorul Iisus Hristos a sfințit firea apelor, botezându-Se în râul Iordan, este oficiată numai în biserică sau lângă o apă curgătoare curată.

Citeşte şi Agheasma Mare, apa sfinţită la slujba de Bobotează. Credinţe populare şi semnificaţii religioase

În cadrul acestei slujbe, apa este sfinţită printr-o dublă invocare a Duhului Sfânt. Astfel, agheasma mare are o putere sfinţitoare deosebit de mare, potrivit crestinortodox.ro.

Cu agheasma mare se pot stropi şi casa, curtea, grădina, vitele, ogoarele şi livezile, spre a fi păzite de lucrările necurate ale diavolului (doar de Bobotează sau periodic). De asemenea, cu pocăinţa şi cu binecuvântarea duhovnicului, agheasma mare se poate lua şi în cazuri de boli grele.

Citeşte şi BOBOTEAZA: Tradiții şi superstiții. Nu se dă cu împrumut şi nu este bine să te cerţi. Ce păţeşti dacă aluneci pe gheaţă

Fiind folosită numai în cantităţi mici, agheasma nu trebuie să fie înmulţită; o sticlă de agheasmă mare este suficientă pentru un an, fiind folosită mai rar decât cea mică. Credincioșii beau agheasma mare vreme de opt zile, începând din ziua Bobotezei și încheind în ziua de odovanie a praznicului (14 ianuarie); numai în această perioadă se poate bea agheasma mare fără post și spovedanie.

Citește și SFÂNTUL IOAN 2020: MESAJE şi FELICITĂRI de SFÂNTUL IOAN Botezătorul. Felicitări pentru Ion, Ioana, Nelu, Oana

PROGRAMUL slujbelor la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia, în perioada 5-7 ianaurie:

Sâmbătă, 5 ianuarie – Sf. Mucenici Teopempt şi Teonas (Ajunul Botezului Domnului)
Orele 7.00 – 8.00 Utrenia
Orele 8.00 – 9.15 – Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur
Orele 9.15 – 10.30 – Vecernia mare unită cu Sfinţirea cea Mare a Apei
Orele 18.00 – 19.25 – Pavecernița mare cu Litie

Citește și Sfântul Ioan Botezătorul. MESAJE, URĂRI și FELICITĂRI pentru aproape 2.000.000 de români care își serbează onomastica

Duminică, 6 ianuarie – BOTEZUL DOMNULUI (DUMNEZEIASCA ARĂTARE)
Orele 8.30 – 10.00 – Utrenia
Orele 10.00 – 12.00 – Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur
Orele 12.00 – 12.35 – Sfinţirea cea Mare a Apei
Orele 18.00 – 19.35 – Vecernia mare şi Acatistul Sfântului Ioan Botezătorul

Luni, 7 ianuarie – SOBORUL SFÂNTULUI PROOROC IOAN BOTEZĂTORUL

Orele 8.30 – 10.00 – Utrenia

Orele 10.00 – 12.00 – Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur

Orele 18.00 – 19.00 – Vecernia şi Pavecerniţa mică

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax