Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Boloș: Indemnizaţia de concediu medical mai mare decât salariul este un LUX. Justificări și joc de imagine pe spatele pacienților

Publicat

Boloș: Indemnizaţia de concediu medical mai mare decât salariul este un LUX.

Angajații care se îmbolnăvesc și au nevoie de concediu medical vor primi sume mai mici pentru perioada de îngrijiri medicale/recuperare.

Autoritățile, prin vocea ministrului Marcel Boloș, se plâng că România este singura țară în care concediul medical aduce venituri mai mari decât salariul.

Este un mod de a contracara scandalul iscat după introducerea unei noi taxe de la 1 ianuarie.

Indemnizațiile pentru concediile medicale erau taxate până la finalul anului trecut cu 25% pentru contribuțiile la asigurările sociale (CAS) și cu 10% impozit pe venit.

De la 1 ianuarie 2024, la acestea se adaugă alți 10%, contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS).

Într-o încercare de a contracara valul de nemulțumire generat de măsură, Guvernul reamintește în presa centrală că un angajat în concediu medical primea mai mulți bani decât unul care muncea.

Concret, venitul din concediul medical ajungea să fie mai mare decât netul rezultat după taxe.

Boloș: Indemnizaţia de concediu medical mai mare decât salariul este un LUX

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, care a declarat că nicăieri în Uniunea Europeană nu există așa ceva.

„Nu există nicăieri în Uniunea Europeană aşa ceva. Am studiat modelele de finanţare din Germania, Franţa, Italia, Spania.

Nu există nici unde un sistem de plată al concediilor medicale atât de ineficient ca în România. (…)

Suntem singura ţară din UE care îşi permite luxul, cu consecinţele dezastruoase de rigoare, de a avea indemnizaţia de concediu medical mai mare decât salariul atunci când eşti la serviciu.

Da, doar la noi se poate să stai acasă în concediu medical şi să primeşti mai mulţi bani decât atunci când eşti la muncă.

Şi repet, nu vorbesc aici de bolnavii cronici, nici de cei oncologici, nici de mame şi nici de copiii care au nevoie de îngrijiri medicale, ci vorbesc de sistemul de plată al concediilor medicale”, a spus Boloş.

Mărusă profund nedreaptă: Cum poți să-i iei unui pacient cu cancer 10% din bănuții ăia care oricum nu-i ajung?

Noua taxă a fost introdusă de Guvernul Ciolacu la finele anului trecut, printr-o ordonanță de urgență.

A stârnit indignare. Guvernului i s-a reproșat că a pedepsit pacienții pentru că nu este capabil să controleze emiterea concediilor medicale și pedepsirea celor care le folosesc abuziv.

„Este o măsură profund nedreaptă. Cum poți să-i iei unui pacient cu cancer, când știi foarte bine cât suferă, 10% din bănuții ăia care oricum nu-i ajung”, declară președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților, Vasile Barbu, pentru Europa Liberă.

Măsura este prevăzută în OUG 115/2023 adoptată de Guvern pe 14 decembrie și publicată cu câteva zile de Crăciun în Monitorul Oficial.

Venituri egalizate, probleme mari pentru pacienți

Astfel, procentului de 35% care reprezintă CAS și taxarea pe venit i se adaugă acum și 10% de la contribuția de asigurări sociale de sănătate. Rezultă un procent de 45% – asemănător impozitului pe salariu.

Ca și până acum, angajatorii vor reține aceste sume și le vor vira bugetului de stat.

Pe lângă o scădere a veniturilor în perioada concediului medical, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților oferă și alte cheltuieli pe care oamenii îmbolnăviți le-au avut de suportat din banii lor.

Taxarea concediilor medicale cu 10%. Pacienții cer anularea măsurii: ”presiune nejustificată pe bolnavii cronici”

El enumeră analizele medicale, consultațiile medicale de la spitalele private în lipsa alternativei la cele publice, cumpărarea medicamentelor, cheltuielile cu un anume regim alimentar sau chiar și serviciile sociale în cazul celor cu o anumită invalididate.

„Omul, din venitul pe care îl are pe concediu medical, nu poate să acopere aceste cheltuieli și de multe ori e pus în situații neplăcute.

Ori nu-și ia tratamentul care trebuie, ori nu mai continuă să facă analize medicale de specialitate”, a mai spus Barbu.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax