Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Taxarea concediilor medicale cu 10%. Pacienții cer anularea măsurii: ”presiune nejustificată pe bolnavii cronici”

Publicat

Alianța Pacienților Cronici din România solicit Parlamentului și Guvernului să anuleze taxarea cu 10% a concediilor medicale. Pacienții susțin că aceasta reprezintă o ”presiune nejustificată asupra bolnavilor cronici”.

Potrivit sursei citate, solicitarea de anulare a taxării de 10% este pentru toate concediile medicale

  • atât pentru bolile cronice
  • cât și pentru afecțiunile acute, concediile de maternitate, concediile medicale pentru îngrijirea copilului bolnav, concediile medicale datorate unor accidente.

”Niciun bolnav cronic nu alege când să se îmbolnăvească și când să se interneze în spital. Boala cronică de orice fel are o evoluție naturală care nu se supune deciziilor arbitrare ale autorităților.

Dacă Guvernul consideră că se abuzează de concediile medicale, să declanșeze investigații care să identifice și să pedepsească abuzurile. Nu pot fi pedepsiți toți românilor doar pentru că nu au fost identificați cei care abuzează de concediile medicale.

Bolnavii cronici din România nu și-au ales boala, dar sunt nevoiți să trăiască cu efectele ei.

Taxarea cu 10% a concediilor medicale pune o povară în plus asupra lor pe lângă celelalte pe care le generează un sistem medical prost finanțat:

  • lipsa fondurilor pentru analizele medicale
  • probleme cu găsirea medicamentelor în farmacii
  • întârzieri în finanțarea spitalelor și farmaciilor.

Toate acestea duc la întârzieri în administrarea terapiilor și implicit la agravări ale stării de sănătate și creșterea numărului de concedii medicale”, a anunțat organizația, într-un comunicat.

Taxarea concediilor medicale

Salariații care își iau concediu medical în 2024 vor plăti un impozit de 10% pentru asigurările de sănătate (CASS).

Măsurile sunt cuprinse în OUG 115/2023, publicată în Monitorul Oficial pe 15 decembrie 2023.

Luni, preşedintele Comisiei de apărare din Senat, Nicoleta Pauliuc, a anunţat că a depus un amendament din partea grupului parlamentar PNL prin care măsura impozitării concediilor medicale să fie eliminată.

„Sănătatea, din punctul meu de vedere, nu are culoare politică. (…) Eu cred că a fost o eroare în această ordonanţă cu impozitarea concediilor medicale. (…) Aducem amendamente pentru ca legile pe care le adoptăm să fie în lumina dorinţei cetăţenilor. Prin acest amendament dorim să eliminăm o inechitate.

Amendamentul, care a fost depus la comisiile de muncă şi de buget-finanţe, vizează toate concediile medicale – şi cele de maternitate şi cele de îngrijire a copilului, pentru că omul a contribuit în perioada cât a lucrat. Nu de bună voie îşi ia un pacient oncologic un concediu medical, ci pentru că este obligat de situaţie să meargă la doctor. Îmi doresc ca toţi colegii din Parlament, indiferent de culoarea politică, să susţină acest amendament”, a afirmat Pauliuc, potrivit Agerpres.

Tot luni, Comisia de muncă a Senatului a amânat, cu o săptămână, dezbaterea aferentă OUG 115/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare prin care concediile medicale sunt impozitate cu 10% de la 1 ianuarie.

Preşedintele comisiei, Ion Rotaru, a explicat că motivul amânării îl constituie primirea de la ministerele implicate a punctelor de vedere referitoare la amendamentele depuse. Termenul de depunere a amendamentelor a fost 6 februarie.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. X

    miercuri, 07.02.2024 at 18:52

    Foame de bani,nenicule!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax