Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Bonusuri la pensie pentru românii care vor lucra peste 25 de ani. Șeful CNPP anunță noua variantă de calcul a pensiilor

Publicat

Românii care vor lucra peste 25 de ani ar putea să beneficieze de un bonus. O parte dintre pensionarii români vor putea primi bonusuri, în funcţie de stagiul de cotizare, a anunţat şeful Casei Naţionale de Pensii, Daniel Baciu.

„Se poate adăuga un număr de puncte de vechime, ca un fel de bonus, pentru cei care au contribuit peste stagiul de cotizare de 25 de ani la care se raportează valoarea punctului de pensie.

Vezi și Cu ce procent cresc pensiile. TABEL: noua formula de calcul a pensiilor pe grupe de vârstă ( Video)

Astfel, la formula de recalculare a pensiilor prezentă, la acelaşi număr total de puncte contributiv, calculat pe contributivitate, se mai poate adăuga acel bonus, acele puncte de fidelitate, pentru cei care lucrează mai mult decât stagiul mediu de cotizare.

Aceasta este şi o cerinţă pe care am avut-o la discuţiile cu Comisia Europeană pentru a stimula prelungirea în activitate şi a cotiza mai mult decât stagiul stabilit de lege.

Citește și Noua lege a pensiilor: Puncte suplimentare pentru persoanele care au cotizat peste 25 de ani. Noua formulă de calcul

Varianta prezentată e valabilă pentru aproximativ toate cele cinci milioane de dosare de pensie aflate în plată care sunt acum în sistemul public”, a spus şeful Casei Naţionale de Pensii, Daniel Baciu la antena3 CNN.

Cea mai cunoscută formulă care este luată în considerare pentru recalcularea pensiilor din noua lege este şi cea după care se pot face calculele pentru românii pensionari care au grupe de muncă.

Astfel, românii care au pensii pe grupe de muncă (grupa unu, grupa doi) vor beneficia de aceeaşi formulă pentru calculul pensiei ca şi ceilalţi pensionari.

„Aceasta este una dintre variantele de lucru. Această formulă de calcul este valabilă pentru toate cele aproximativ cinci milioane de dosare de pensii care sunt acum în plată în sistemul public de pensii.

Reanalizăm aceste condiții de muncă speciale și deosebite. Această formulă de calcul este menită să înlăture inechitățile”, a precizat şeful Casei Naţionale de Pensii, Daniel Baciu.

Formula pentru recalcularea pensiilor românilor

„Pensia va fi egală cu numărul de puncte ori cu valoarea punctului de referință (VPR). Punctul de referință reprezintă valoarea punctului de pensie, care în prezent este de 1,785 de lei împărțit la stagiul de cotizare care este de 25 de ani pentru toată lumea.

După ce împărțim valoarea punctului de referință vom obține la stagiul de cotizare  vom obține valoarea punctului de referință, care este 71 în acest moment.

Aceasta este una dintre variantele de lucru avute în vedere la elaborarea noii legii a pensiilor.

La acel număr total de puncte care se înmulțește cu VPR-ul este raportul dintre valoarea punctului de pensie și stagiul mediu de cotizare de 25 de ani”, a explicat șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu.

Documente necesare pentru recalcularea pensiei

Persoanele care vor recalcularea pensiei vor depune o cerere și câteva acte, la Casa de pensii. Trebuie să aibă stagiu de cotizare de cel puțin 12 luni.

  • Cerere
  • Cupon de pensie
  • Carnet de muncă (original/copie), cu perioada solicitată
  • Carte/buletin identitate (original/copie)

Acestea vor fi transmise prin e-mail, cu menționarea unui număr de telefon de contact.

Situații în care se poate cere recalcularea pensiei

Drepturile de pensie pentru limită de vârstă se recalculează în următoarele situaţii:

– prin adăugarea stagiilor de cotizare nevalorificate la stabilirea acesteia

– prin valorificarea stagiilor de cotizare realizate după pensionare

– în situația în care se depun documente suplimentare, care nu există la dosarul de pensie, dar care influențează cuantumul drepturilor de pensie.

Pensia recalculată se va acorda începând cu luna următoare celei în care a fost depusă cererea.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. Irinel

    luni, 09.10.2023 at 12:38

    Întrebați și pe Ciolacu dacă este așa. El tot susține formula lui cu pensiile majorate cu 30%, 10% și 5%.

  2. Sonia Pitis

    luni, 09.10.2023 at 20:03

    Nimic concret.
    Aberații.Habar nu au ce vor să facă.
    In fiecare an mai fac o lege care nu se votează,nu se aplică.Avem o lege a pensiilor,de ce nu o aplică? Tot PSD-ul a făcut-o.

  3. Chetegi Mirela

    marți, 10.10.2023 at 05:56

    Frumos pentru pensii speciale și pentru trântori adică cei care nu au prea muncit tot felul de bonusuri iar cei care au peste 35 ani cotizați rămân fraieri.Cine a votat pensiile speciale tot ei le pot anula dar NU SE VREA.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax