Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Bugete-record pentru ”Casa verde fotovoltaice” și ”Rabla Plus”, în 2024. Anunțul ministrului Mediului

Publicat

Ministrul Mediului anunță bugete-record, în anul 2024, pentru programele ”Casa verde fotovoltaice” și ”Rabla Plus”. Acesta a dat detalii despre cele două programe de finanțări, în acest an.

Anunțul a fost făcut de ministrul Mediului în conferința de presă de miercuri, în care a anunțat și ”Rabla pentru sobe”.

Vezi și VIDEO: Se lansează programul rabla pentru sobe. Peste 3,5 milioane de români care se încălzesc cu lemne vor beneficia de finanțare. Condiții

Pentru ”Casa verde fotovoltaice”, bugetul este de două miliarde lei.

„Aşa cum am mai spus-o şi în trecut, ne oprim atunci când vom avea panouri fotovoltaice şi pe ultimul acoperiş din România.

Două miliarde este cu siguranţă un buget-record, la fel şi cum şi 1,75 miliarde a fost un buget-record pentru anul 2023, dar ne propunem să fim chiar mai ambiţioşi”, a declarat, miercuri, Mircea Fechet, potrivit Agerpres.

Ministrul mai spune că se va deschide o nouă sesiune „Casa Verde Fotovoltaice” în acest an, ”dacă se constată capacitate de instalare a acestor panouri”.

Rabla Plus în 2024

Despre Programul „Rabla Plus”, ministrul spune că bugetul acestuia este de un miliard de lei.

Din nou, o să avem un buget-record pe acest program, respectiv un miliard de lei, faţă de 780 de milioane cât am avut anul trecut.

E o creştere substanţială şi spun acest lucru pentru că vom păstra tendinţa pe care am stabilit-o şi în alţi ani, respectiv aceea de a lua sume de bani de la „Rabla Clasic”, adică de la motoarele cu combustie internă şi de a-i muta la „Rabla Plus”.

Sper să avem, la sfârşitul anului viitor, nişte cifre extraordinare, având în vedere acest buget pe care nu l-am mai avut niciodată”, a spus Fechet.

Rabla Plus, până acum

În cadrul Programului Rabla Plus, solicitantul beneficiază de ecotichet la achiziţionarea unui autovehicul nou în schimbul predării spre casare a cel puţin unui autovehicul uzat.

Se pot preda spre casare maximum două autovehicule uzate.

Cuantumul finanțării este de:

– pentru un autovehicul uzat

 • 51.000 de lei pentru un autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hydrogen
 • 26.000 de lei pentru un autovehicul nou electric hibrid plug-in, exceptând motocicleta, care generează maximum 80 g CO2/km în sistem WLTP

– pentru două autovehicule uzate

 • 54.000 de lei pentru un autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen
 • 29.000 de lei pentru un autovehicul electric hibrid plug-in, care generează maximum 80 g CO2/km în sistem WLTP, pentru achiziționarea unui autovehicul nou

Pentru fiecare autovehicul uzat mai vechi de 15 ani și/sau care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară casat, se adăugă un ecobonus de 1.500 lei.

Ecotichetul se acordă pentru achiziționarea unui autovehicul electric a cărui valoare nu depășește suma de 75.000 euro, cu TVA inclus.

Ecotichet pentru motociclete electrice

Ecotichetul pentru achiziționarea unei motociclete electrice este 26.000 lei,.

Se poate adăuga un ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru casarea unui autovehicul uzat cu o vechime de cel puțin 15 ani de la data fabricației și/sau care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

 1. Cetatean

  joi, 18.01.2024 at 08:42

  Daca se vor acorda banii doar din vorbe, ca la Fotovoltaice 2023, e degeaba.
  Imediat se implineste 1 an de cand s-au aprobat dosarele pentru Fotovoltaice 2023 si nu se vede nici un panou pe case pentru ca nu s-au acordat acesti bani!
  Vorbe goale, oare suntem in an electoral?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax