Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Se lansează programul rabla pentru sobe. Peste 3,5 milioane de români care se încălzesc cu lemne vor beneficia de finanțare

Publicat

Se lansează programul rabla pentru sobe. Un program pentru românii care locuiesc la case va fi lansat de Ministerul mediului, apelor și pădurilor. Este vorba despre o finanțare parțială. O finanțare parțială pentru achiziționarea unei sobe. 

Programul și implicit ghidul de finanțare este anunțat într-o conferință de presă miercuri, 17 ianuarie. Ministrul Mircea Fechet va anunța la ora 12.30 ghidul de finanțare și care sunt condițiile pentru aplicare.

Programul a venit la inițiativa Asociația Forestierilor din România – ASFOR. Ideea a venit după ce mai bine de 3,5 milioane de gospodării din țară se încălzesc la sobe cu lemne.

Multe dintre sobele folosite au un randament scăzut. Asta înseamnă o cantitate mai mare de lemn arsă. Drept urmare, o sobă nouă, cu un randament ridicat, ar urma să fie benefică. Atât din punct de vedere al căldurii emanate dar și protejării mediului.

Un studiu realizat de mai multe organizații europene arată că o sobă pe lemne veche generează 1.329 de grame de emisii de particule/GJ (Giga Joule).  În timp paralel o sobă modernă produce 375 de grame de emisii de particule/GJ.

Programul ”Rabla pentru sobe”. Condițiile anunțate de ministrul Fechet


Ministrul Mircea Fechet a precizat, în conferință de presă că programul de finanțare este lansat în consultare publică.

Acest program își propune să înlocuiască sobele vechi, cele cu randament ineficient, cu unele noi.

”Există tehnologii care pot să crească acest randament la peste 80%. Așteptăm cu mare interes contribuția comercianților, a instalatorilor de astfel de echipamente, primăriilor din țară și a oricărui specialist până la urmă care ne poate da un feedback.

Ne dorim ca acest program să reducă cheltuielile românilor cu încălzirea, la fel cum ne dorim în mod suplimentar să avem și un aer mai curat”, a spus Fechet.

Programul, aplicat mai întâi în comune de la munte

Programul este unul pilot. Se adresează pentru început comunelor din cele 28 de județe ale țării, din zona montană, a spus ministrul.

”Acolo știm că iernile sunt mai lungi și mai grele. Ne adresăm comunelor, dar probabil și altor tipuri de unități administrativ-teritoriale, cum ar fi satele aparținătoare ale orașelor și ale municipiilor”, a precizat Fechet.

Rabla pentru sobe – buget și finanțare

”Vom pune la dispoziție, din bugetul AFM, pentru început, 500 de milioane de lei pentru aceste dispozitive de încălzire.

Propunerea pe care o fac, astăzi, este aceea de a finanța 70% din costurile unei astfel de sobe, dar nu mai mult de 10.000 lei de persoană”

Ministrul mai spune că se estimează să fie finanțare pentru 50.000 de sobe.

” Ne propunem, dacă am considera că finanțăm suma maximă pe fiecare solicitant, respectiv 10.000 lei, să finanțăm 50.000 de sobe, fie pe lemn, fie pe peleți, fie pe brichete.

Există o legislație specifică care definește toate aceste tipuri de încălzire, însă pretenția principală a Ministerului Mediului este aceea ca aceste echipamente să respecte standardele directive eco-design.

Asta presupune că randamentul este de minimum 80% și asta presupune că

  • emisiile de particule sunt sub 40 de grame pentru fiecare metru cub de combustibil solid
  • emisiile de compuși organici volatili sunt sub 120 de grame pe aceeași unitate de măsură
  •  monoxid de carbon sub 1.500 mg și emisii de oxizi de azot sub 300 mg pe metru cub.

Amintesc că o problemă principală a României este legată de depășirile la oxizi de azot și la particule. Oricine va fi interesat de acest program va obține o singură dată finanțare, de maximum 10.000 lei”, a spus ministrul.

Rabla pentru sobe. Condiții tehnice

Ministrul a făcut precizări și despre date tehnice.

Sobele vor avea o putere nominală pe care o alege beneficiarul. Însă aceasta trebuie să fie de minimum opt kilowați și de maximum 35 de kilowați.

„Asta înseamnă că putem încălzi o locuință de cel puțin 60 mp, până la 140, chiar 200 mp˛ în funcție de cât de bine este izolată casa respectivă. Ne propunem ca acest program să îl finanțăm într-o manieră similară cu cel prin care am finanțat „Rabla local”.

Rabla pentru sobe. Procedura

”Vom implica și primăriile. Asta înseamnă că primăriile vor avea un contract de finanțare cu Administrația Fondului de Mediu. Cetățenii se vor înscrie într-o platformă și decontarea acestor cheltuieli se va face prin intermediul primăriei.

Ne dorim ca oamenii să nu fie puși pe drumuri inutil. Ne dorim ca acest program să fie unul care se va desfășura într-un spațiu digital, se va desfășura online, vom avea o platformă informatică dedicată”, a precizat ministrul.

Rabla pentru sobe. Condiții pentru beneficiari

Condițiile pe care cetățenii trebuie să le îndeplinească pentru a fi eligibili în acest program.

  • să fie cetățeni români
  • să aibă domiciliu în locuința pentru care este solicitată finanțarea
  • să fie proprietarul respectivei locuințe
  • să nu aibă datorii la stat.

În România, 3,5 milioane de gospodării încălzite cu lemn de foc

Dintre cele 7,5 milioane de gospodării din România, 3,5 milioane se încălzesc cu lemn de foc, spune ministrul.

„De asemenea, o particularitate a României este că avem astfel de sobe pe lemn chiar și în Capitală. Probabil că nu sunt multe capitale în Uniunea Europeană unde cartiere întregi folosesc o astfel de metodă de a se încălzi în sezonul rece. Și problema nu e reprezentată de tipul de încălzire în sine, pentru că lemnul este o resursă regenerabilă.

Lemnul de foc este folosit în foarte multe alte țări pentru încălzire și nici nu-și propune cineva neapărat să schimbe acest lucru, mai ales în acele comunități dependente, aflate în vecinătatea pădurilor. Însă lucrul la care vreau să mă refer în primul rând este legat de randamentul extrem de scăzut al acestora. Din discuțiile pe care le-am avut cu specialiștii, randamentul mediu în sobele din România este undeva la 30% – între 20% și 40%.

Cu alte cuvinte, 30% dintr-un buștean pus pe foc se transformă în căldură, restul se transformă în fum și în poluare. Din acest motiv, există calcule matematice care demonstrează inclusiv faptul că o sobă cu un randament atât de scăzut poluează mai mult decât o face un camion diesel de generație foarte veche.

Conform datelor statistice, peste 6,4 milioane metri pătrați de lemn ajung anual pe foc. Asta înseamnă, așa cum am spus și mai devreme, o presiune inclusiv pe fondul forestier”, mai precizează ministrul.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Strango Gheorghe

    miercuri, 17.01.2024 at 15:54

    da foarte bun

  2. Dora

    duminică, 21.01.2024 at 13:24

    se mai spala ceva bani…doar e an electoral🤨

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax