Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Buna Vestire, sărbătoare mare în Postul Paștelui, pe 25 martie. Obiceiuri și superstiții. Ce nu este bine să faci de Ziua Cucului

Publicat

buna vestire

Buna Vestire, sărbătoare mare în Postul Paștelui: este marcată în Calendarul Creștin Ortodox 2024 pe 25 martie. Buna Vestire este una dintre cele mai importante sărbători din Postul Paștelui.

Buna Vestire sau popular Ziua Cucului sau Blagovestenia (termenul slav corespunzător celui de Bună Vestire), este praznicul în amintirea zilei în care Sfântul Arhanghel Gavriil a vestit Sfintei Fecioare că va naște pe Fiul lui Dumnezeu.

Buna Vestire este prima sărbătoare confirmată în documente, dintre sărbătorile Maicii Domnului potrivit crestinortodox.ro.

Buna Vestire este sărbătorită în fiecare an în perioada Postului Mare, fiind una dintre sărbătorile pentru care Biserica acordă dezlegare la pește, indiferent în ce zi ar cădea aceasta.

Sărbătoarea Bunei Vestiri întâmpină şi sosirea rândunelelor, dar și primul cântat al cucului, zi numită în calendar Ziua Cucului.

Buna Vestire în calendarul popular

Buna Vestire este cunoscută în calendarul popular sub denumirea de Ziua Cucului, pentru că în această zi are loc primul său cântec, prin care anunță vestirea primăverii.

De Buna Vestire, primul cântec al cucului trebuia să îi găsească pe toți oamenii îmbrăcați in haine curate, joviali, veseli, cu bani în buzunare și cu stomacul plin.

Vezi și Calendar Ortodox – martie 2024. Sărbătorile din luna lui Mărțișor. Postul Paștelui, Buna Vestire. Semnificații pentru credincioși

Dacă oamenii nu ar îndeplini cu strictețe aceste ritualuri se credea că respectivii nu se vor putea bucura de toate bogățiile pe care anul urma sa le aducă.

Cum va fi vremea de Buna Vestire așa va fi și de Paște

Fiind dezlegare la peşte, se spune că acela care gustă peşte de Buna Vestire se va simți tot anul ca peștele în apă.

În popor se mai spune că pescarii nu au voie să arunce mămăligă în apă, pentru că mor peștii.

Se spune că, dacă în ziua de Blagoveștenie timpul va fi frumos, tot anul are să fie bun.

Superstiții de Buna Vestire. Ce nu ai voie sa faci

Sunt păstrate și transmise de-a lungul vremii mai multe obiceiuri și superstiții de Buna Vestire.

De Buna Vestire, se poate ara, dar nu se poate semăna, ca să nu mănânce păsările boabele de sub brazdă.

Tradiţia populară spune că, dacă auzi cântecul cucului nemâncat şi fără niciun ban în buzunar, este un semn de rău augur.

În acelaşi timp, în unele zone rurale, bătrânii respectă tradiţia şi se adresează cucului, pentru a şti cât mai au de trăit: „Cucule, Puiucule! /Câţi ani îmi vei dărui /Până ce eu voi muri?”

Atunci când cântecul cucului răsună din partea stângă sau din spatele acelei persoane care i-a adresat cucului o întrebare, este un semn de rău augur :”Cucu-n spate mi-a cântat şi moartea m-a săgetat!”.

Tradiția mai spune că, în această zi, oamenii nu au voie să se certe, pentru că altfel vor avea necazuri tot anul.

În unele zone, pentru a avea roade bogate în livezi, pomii se „amenințau” cu toporul şi se stropeau cu țuică.

În Bucovina, nu se pun ouă la cloșcă de Buna Vestire, pentru că se consideră că ar putea ieși din ele pui cu două capete şi patru picioare.

Tot de Buna Vestire, gospodarii din Maramureș adună lucrurile de prisos de prin curți şi le dau foc.

Ritualul, cunoscut sub numele de Noaptea focurilor, este practicat la fiecare casă maramureșeană, el durând până după miezul nopții sau până în zori.

Ce sa nu dai de pomană în de Buna Vestire

Este de evitat să oferiți ouă, carne, lapte sau alte alimente care nu sunt de post.

În această zi, se păstrează tradiția de a evita spălatul, călcatul și curățenia în casă, fiind considerate activități care ar putea atrage ghinionul.

De asemenea, în folclorul tradițional, există credința că semnul întâlnirii cu cucul în ziua de Buna Vestire poate fi un indicator al sorții viitoare a omului.

Dacă prima cântare a cucului este auzită pe stomacul gol și este percepută ca venind din spatele persoanei, acesta ar fi un semn rău.

În tradiția populară, data de 25 martie este asociată cu numărătoarea cântecului cucului și interpretarea acestuia în legătură cu durata vieții.

Se spune că numărul de cântece ale cucului ascultate în această zi ar putea oferi indicii cu privire la câți ani mai avem de trăit

Ce este bine să faci de Buna Vestire pe 25 martie

În popor, departe de sensul ritualului creștin, există tradiția sărbătoririi cucului. În preajma echinocțiului de primăvară, moment de răscruce al naturii, când se întorc păsările călătoare, se pot face predicții cu privire la starea vremii.

În Apuseni, se stropește cu țuică la rădăcina pomilor și cu vin rădăcina viței-de-vie, pentru rod bogat, și se afumă cu cânepă și tămâie pomii fructiferi, pentru alungarea dăunătorilor.

De Buna Vestire, este bine să se pună pe pragul casei pâine şi sare, ca hrană pentru îngeri.

În anumite zone ale țării, este obligatoriu să ai bani în buzunar în această zi. Căci orice cântat al cucului trebuie plătit, ca să aducă noroc, sănătate și belșug. Prin urmare, dacă auzi cucul, aruncă un bănuț în direcția din care se aude. Dacă pasărea îți cântă drept în față, e semn bun.

Mesaje de Buna Vestire

  • Buna Vestire să vă aducă iubire în inimă, realizări şi multă fericire!
  • Sfânta zi a Bunei Vestiri să vă aducă în viață pace și liniște, iubire și sănătate, credință și speranță, înțelegere și armonie, iar Maica Domnului să vă apere de toate relele știute și neștiute!
  • Sfânta zi a Bunei vestiri să va aducă iubire şi sănătate, credinţă şi speranţă, înţelegere şi armonie.
  • Buna Vestire să vă aducă linişte în suflet, pace şi speranţă!
  • În ziua sfântă de Buna Vestire să aveți parte doar de bine! Din cer!
  • Maica Domnului să vă apere de toate relele știute și neștiute.
  • O zi de Buna Vestire binecuvântată, sub ocrotirea Maicii Domnului!
  • Sărbătoarea de astăzi să-ți indice drumul acolo unde nu există niciun cuvânt „tristețe” și unde domină dragostea!
  • Sfânta zi a Bunei Vestiri să vă aducă în viață, pace și liniște, iubire și sănătate, lumină și bucurii, credință și speranță, înțelegere și armonie, iar Maica Domnului să vă apere de toate relele știute și neștiute.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax