Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Bursa socială: elevii ar putea primi mai mulți bani. Care sunt propunerile. Lege adoptată tacit de Senat

Publicat

Bursa socială. Cuantumul acesteia ar putea fi majorat la o pătrime din salariul minim pe economie. O inițiativă în acest sens a fost adoptată tacit de Senat. În prezent, bursa socială pentru elevi este în cuantum de 300 de lei.

Decizia finală va fi la Camera Deputaților pentru acest proiect.

„Având în vedere specificul acesteia, majorarea bursei sociale la o pătrime din salariul minim pe economie este o măsură esenţială în vederea asigurării accesului egal la educaţie”, se arată în expunerea de motive.

Elevii vor fi astfel mai stimulaţi să înveţe şi încurajaţi să îşi continue studiile.

Bursa socială. Măsuri pentru elevi

”Această măsură va reduce presiunea financiară asupra familiilor defavorizate, deoarece majorarea bursei sociale va contribui semnificativ la creşterea standardului de viaţă al acestora.

Mai mult decât atât, aceşti bani suplimentari vor acoperi nevoile de bază ale elevilor, precum alimentaţia, transportul şi materialele şcolare. Familiile cu venituri reduse vor avea mai multe resurse pentru a le asigura o viaţă mai bună copiilor acestora. Totodată, creşterea bursei sociale va reduce absenteismul şi abandonul şcolar”, se menționează în document, potrivit Agerpres.

Bursele sunt acordate elevilor de la cursurile cu frecvenţă de zi din învăţământul preuniversitar de stat.

Bursa socială. Calcul în funcție de salariul minim

Cuantumul minim al burselor şi metodologia-cadru de acordare a burselor sunt aprobate prin ordin al ministrului Educaţiei, la propunerea Consiliului Naţional pentru Finanţarea învăţământului Preuniversitar. Bursa socială va fi stabilită la o pătrime din salariul minim pe economie, potrivit inițiativei.

Propunerea legislativă pentru modificarea art. 108 alin.(1) din Legea învăţământului preuniversitar nr. 198/2023 şi pentru instituirea unei măsuri tranzitorii.

În prezent, cuantumul bursei sociale este de 300 de lei. Salariul minim brut pe economie este de 3.300 de lei și ar urma să fie majorat la 3.700 de lei, potrivit guvernului.

Bursa socială. Cum se acordă în prezent

Potrivit OME 6.238/08.09.2023, bursa socială se acordă la cerere, în funcție de situația materială/socială/medicală a elevului, a familiei sau a susținătorilor legali.

Aceasta se acordă inclusiv celor școlarizați la domiciliu sau care urmează cursurile în școala de spital.

Elevii trebuie să se afle în cel puțin una dintre următoarele situații:

  • elevi proveniți din familii care realizează un venit mediu net lunar pe membru de familie, supus impozitului pe venit, pe ultimele 12 luni anterioare cererii, mai mic de 50% din salariul minim net pe economie
  • elevi minori, respectiv elevi în risc de excluziune socială, neangajați pe piața muncii și înscriși în formele de învățământ cu frecvență redusă sau în programele educaționale de tip „A doua șansă”, cu respectarea condiției de venit de mai sus
  • elevi cu unul sau ambii părinți decedați și elevi asupra cărora a fost instituită o măsură de protecție specială, respective plasamentul/plasamentul de urgență, fără a se lua în considerare nivelul venitului mediu pe membru de familie
  • elevi care provin din familii monoparentale, fără a se lua în considerare nivelul venitului mediu pe membru de familie
  • elevi care au deficiențe/afectări funcționale produse de boli, tulburări sau afecțiuni ale structurilor și funcțiilor organismului (OMS și OMMFPS 1.306/1.883/2016); nu se ia considerare nivelul venitului mediu pe membru de familie
  • elevi proveniți din familii care beneficiază de venit minim de incluziune

Bursele sociale se acordă și în perioada vacanțelor școlare, cu excepția celor care au rămas repetenți sau sunt corigenți la mai mult de o disciplină și cei cu mai mult de 10 absențe nemotivate.

Burse școlare 2024. Cuantum

  • Bursa de merit: 450 lei
  • Bursa tehnologică: 300 lei
  • Bursa socială: 300 lei
  • Bursa pentru mame minore: 700 lei
  • Bursa de excelenţă olimpică I: între 750 și 3000 lei
  • Bursa de excelenţă olimpică II: 700 lei

Valoarea burselor poate fi suplimentată de către consiliile de administraţie ale unităţilor de învăţământ în funcţie de sumele alocate de autorităţile administraţiei publice locale sau alte venituri obţinute potrivit legii.

Criteriile de acordare a burselor pentru elevi, în anul școlar 2024-2025 vor fi modificate. Detalii, aici.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax