Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Cadrele didactice ar putea primi încă o majorare de salariu, înainte de sfârșitul anului 2020

Publicat

profesor

Un proiect de hotărâre care prevede o nouă creștere a veniturilor personalului didactic în acest an, modificând, astfel, Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, a fost pus în dezbatere publică de Ministerul Educației.

Salariile au crescut pe 1 ianuarie 2019 și 1 ianuarie 2020 cu câte 1/4 din diferența rămasă între salariul de bază din 2018 și cel prevăzut de grila Legii 153 pentru anul 2022, iar acum, potrivit proiectului de hotărâre pus în dezbatere publică, ar urma să se aplice 1/2 din diferența respectivă rămasă până la grila din 2022.

Ministerul Educaiei estimează în nota de fundamentare a proiectului că impactul bugetar al aplicării acestei creșteri pentru lunile septembrie, octombrie și noiembrie (pentru că decembrie este plătit în ianuarie, deci din bugetul pe 2021) ar fi de 166 milioane lei.

Creșterea se aplică salariului de bază. Salariul de bază este un venit salarial brut. La acesta se pot adăuga sporuri, indemnizaţii, prime sau alte beneficii ori drepturi care se calculează, în special, pe baza acestui salariul brut de bază. Toate acestea constituie venitul salarial al persoanei. Cuantumul net (banii cu care un angajat rămâne în mână) rezultă după oprirea de către angajator a impozitului pe venit, a contribuţiilor sociale şi de sănătate aferente.

Sporurile vor rămâne la nivelul aflat în plată acum, potrivit proiectului de HG.

Prevederile proiectului de hotărâre pus în dezbatere publică:

„Articolul 1- Personalul didactic de predare, personalul didactic auxiliar, personalul didactic de conducere și personalul de îndrumare și control din învățamânt beneficiază de creșterea salariilor de bază, potrivit art. 38, alin. (4) și alin. (4^1) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare.

Articolul 2 – În anul 2020, salariile de bază precum și majorările/creșterile prevăzute în Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice la Anexa I, Capitolul I, Litera B Reglementări specifice personalului didactic din învățământ, art. 4, art. 5 alin (1), art. 7, art. 8, art. 15, precum și la art. 45 din Legea nr. 5/2020 Legea bugetului de stat pe anul 2020.

Articolul 3 – În cazul personalului care are salariul de bază la nivelul celui din anul 2022, majorările salariale prevăzute la art. 2 se calculează și se aplică, fiecare, la salariul de bază prevăzut în Anexa I, Capitolul I, Litera A din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Aricolul. 4 – Sporurile, indemnizațiile și compensațiile de care beneficiază personalul didactic de predare, personalul didactic auxiliar, personalul didactic de conducere și personalul de îndrumare și control din învățamânt se stabilesc în conformitate cu prevederile art. 34, alin. (2) din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice şi a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene, cu modificările și completările ulterioare”.

Ce prevede Legea salarizării:

Articolul 38, alin. (4) și alin. (4^1) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice prevede acum că:

(4) În perioada 2019-2022 se va acorda anual o creștere a salariilor de bază, soldelor de funcție/salariilor de funcție, indemnizațiilor de încadrare, fiecare creștere reprezentând 1/4 din diferența dintre salariul de bază, solda de funcție/salariul de funcție, indemnizația de încadrare prevăzute de lege pentru anul 2022 și cel/cea din luna decembrie 2018. Creșterea respectivă și data de aplicare se stabilesc prin legea anuală a bugetului de stat cu respectarea prevederilor art. 6 lit. h).

Sursa: Ministerul Educației; edupedu.ro; legestart.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax