Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Cadrele didactice și medicii pot depune cereri pentru LOCUINȚE ANL și după împlinirea vârstei de 35 de ani

Publicat

ANL

Din 7 ianuarie 2018 au intrat în vigoare dispoziţii noi sau modificate la Legea nr. 152/1998  privind înființarea Agenției Naționale pentru Locuințe. Astfel, medicii rezidenți și medicii specialiști, precum și cadrele didactice calificate pot depune cereri pentru repartizarea locuințelor construite prin programele A.N.L. și după împlinirea vârstei de 35 de ani. Dispoziţia este nouă şi vine pe cale de excepţie la prevederile legii de până acum. Și alte dispoziții noi au mai apărut în lege cu privire la locuințele care rămân nereperatizate

Reglementările au fost introduse prin Legea nr. 278/2017 privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 28/2017 pentru completarea art. 6 din Legea nr. 152/1998, lege publicată în Monitorul oficial nr. 8/2018.

Citește și Poți obține de la stat până la 50.000 de lei pentru casă sau mașină. Ce trebuie să faci dacă ești din Alba

O dispoziţie nou introdusă în lege prevede, pe cale de excepţie, că dacă în termen de 90 de zile de la publicarea intenției de realizare a unui bloc de locuințe în cadrul programului de construcții de locuințe proprietate privată prin credit ipotecar nu se contractează toate locuințele, pot contracta o locuință și beneficiarii care asigură contravaloarea locuinței doar din resurse proprii.

Medicii rezidenți și medicii specialiști, precum și cadrele didactice calificate pot depune cereri pentru repartizarea locuințelor construite prin programele A.N.L. și după împlinirea vârstei de 35 de ani. Dispoziţia este nouă şi vine pe cale de excepţie la prevederile potrivit cărora : “Tinerii specialiști din învățământ și din sănătate, în sensul prevederilor prezentei legi, sunt persoane majore în vârstă de până la 35 de ani la data depunerii cererii pentru repartizarea unei locuințe construite prin programele A.N.L., destinate închirierii, și care pot primi repartiții în cel mult 36 de luni de la împlinirea acestei vârste, angajați ai unităților din domeniile respective aflate pe raza unității administrativ- teritoriale în care sunt amplasate locuințele, inclusiv medicii rezidenți, și care nu dețin o locuință în proprietate pe raza unității administrativ-teritoriale respective.”

Citește și Lege a deputatului Răcuci: dezvoltatorii imobiliari deghizați în persoane fizice NU vor mai plăti taxe

În cazul în care, în cadrul construcțiilor de locuințe proprietate personală construite prin credit ipotecar sunt construite locuințe și/sau dependințe care nu sunt contractate la data finalizării lucrărilor, acestea pot fi valorificate astfel:

  • prin transmiterea locuințelor de către A.N.L., cu aprobarea consiliului de administrație, către autoritățile administrației publice locale ale unităților
  • administrativ-teritoriale, ale sectoarelor municipiului București, în care acestea sunt amplasate, prin protocol de predare-primire, în vederea închirierii;
  • prin vânzarea locuințelor, de către A.N.L., către solicitanții ce pot asigura contravaloarea locuinței doar din resurse proprii. Dependințele urmează regimul juridic al locuințelor și sunt administrate, repartizate, închiriate și vândute în condiții similare locuințelor astfel valorificate.

Calcularea chiriei
Aplicarea coeficienţilor de ponderare în funcţie de venit se face în funcție de veniturile medii nete pe membru de familie ale titularului contractului de închiriere, realizate în ultimele 12 luni. Chiria lunară este cea rezultată după aplicarea coeficienților în funcție de anul recepției la terminarea lucrărilor.

Modelul de calcul al chiriei se stabilește prin normele metodologice pentru punerea în aplicare a prevederilor prezentei legi, în baza valorii de înlocuire a construcției ce reprezintă suprafața construită pe locuință, multiplicată cu valoarea de înlocuire pe metru pătrat, stabilită, în condițiile legii, prin ordinul ministrului dezvoltării regionale, administrației publice și fondurilor europene, în vigoare la data stabilirii chiriei.

Administrarea locuinţelor
Locuințele pentru tineri destinate închirierii, inclusiv cele construite și destinate în mod exclusiv închirierii tinerilor specialiști din învățământ sau sănătate, sunt administrate de autoritățile administrației publice locale și ale sectoarelor municipiului București sau de către autoritățile administrației publice centrale din domeniul învățământului, respectiv din domeniul sănătății ori sunt în administrarea unor unități aflate în subordinea sau sub coordonarea acestor autorități, potrivit legii, și care au solicitat realizarea acestora. O dispoziţie nou-introdusă în lege prevede că administratorul acestei categorii de locuinţe exercită, în numele statului, în cadrul asociației de proprietari, drepturile și obligațiile specifice unui membru al asociației de proprietari.

Reamintim, în context, administratorul exercită operațiuni specifice unui proprietar în numele statului, în sensul că își dă acordul pentru:

  • racordarea/debranșarea locuințelor la/de la rețelele de utilități
  • îmbunătățirile care se aduc locuințelor la solicitarea chiriașului;
  • ieșiri din indiviziune, alipiri, dezlipiri care nu aduc atingere proprietății publice/private a statului;
  • înscrierea mențiunilor în extrasul de carte funciară.

Sursă: legestart.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax