Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Calendar ortodox, 22 ianuarie. Ce sfânt sărbătoresc astăzi credincioșii ortodocși

Publicat

sfantul

Biserica Ortodoxă Română îi celebrează luni, 22 ianuarie, pe Sfântul Apostol Timotei, pe sfântul Anastasie Persul, pe sfinții Mucenici Manuil, Gheorghe, Petru, Leon, Sioniu, Gavriil, Ioan, Parod și pe alți 377 de mucenici.

Sfântul Apostol Timotei 

Sfântul Apostol Timotei s-a născut din tată păgân elin și din mamă de neam evreu. Originar din cetatea Listra, Sfântul Timotei a fost ucenic al Sfântului Apostol Pavel.

Din Faptele Apostolilor, aflăm că Sfântul Apostol Pavel ajunge împreună cu Barnaba în Listra, unde va tămădui un șchiop din pântecele maicii sale. În urma acestei minuni, mama lui Timotei îl găzduiește în casa sa, și-l dăruiește pe fiul ei lui Pavel, ca dar pentru binecuvântarea adusă în cetatea ei.

Mai târziu, după ce Sfântul Evanghelist Ioan va fi alungat de împăratul Domitian în insula Patmos, Sfântul Apostol Pavel îl va hirotoni episcop în locul acestuia. Pătimirea sa este legată de o sărbătoare în cinstea zeilor. Există obiceiul în timpul anului, ca închinătorii la idoli să poarte măști și să omoare persoanele pe care le întâlneau pe străzi. Socoteau că așa aduc jertfa zeilor. Timotei iese cu îndrăzneală în fața acestora și Îl mărturisește pe Hristos. Aceștia, neprimind cuvintele Sfântului Timotei, l-au bătut până când și-a dat duhul. Trupul său a fost îngropat cu cinste în locul ce se numea Pion. Din porunca împăratului Constantiu (337-361), moaștele sale au fost duse în Constantinopol, de Sfântul Artemie mucenicul și au fost puse în biserica „Sfinții Apostoli”, alături de Apostolii Luca și Andrei.

Troparul Sfântului Apostol Timotei

Bunătatea învățându-te și intru toate cumpătat fiind, îmbrăcându-te cu bună conștiință, precum i se cuvine unui sfânt, ai scos din vasul alegerii lucrurile tainice; și credința păzind, aceeași cale ai săvârșit, apostole Timotei: roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

sursa: creștinortodox.ro.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax