Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Calendar alegeri 2024. Situație atipică: Primarii nou aleși își preiau mandatele după câteva luni. Traseiștii, protejați

Publicat

Calendar alegeri 2024

Calendar alegeri 2024: Coaliția de Guvernare a stabilit când au loc alegerile europarlamentare, locale, prezidențiale și parlamentare.

Comasarea produce și o situație atipică: primarii nou aleși își preiau mandatele după câteva luni, iar traseiștii vor fi protejați prin schimbarea codului administrativ, care în prezent prespune că își pierd mandatele dacă pleacă la o altă formațiune. 

Alegerile locale și europarlamentare vor fi comasate și vor avea loc în data de 9 iunie. Anunțul oficial a fost făcut miercuri de Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă.

Alegerile prezidențiale vor avea loc în septembrie, iar cele parlamentare în decembrie.

Comasarea localelor cu europarlamentarele generează o problemă care reprezintă și o premieră pentru România.

Primarii și consilierii locali în funcție vor mai avea câteva luni din mandat, înainte ca cei votați în iunie să preia funcțiile.

Există cazuri în care primarii vor fi realeși, dar există și situații în care va fi un alt primar. Acesta va trebui să aștepte câteva luni, o situație atipică și greu de explicat.

A încercat totuși șeful PNL, Nicolae Ciucă: ”Rămân câteva luni de mandat pe care în conformitate cu prevederile legii, actualii primari aleși în funcție trebuie să își ducă mandatele până la capăt. Și atunci este nevoie de o corelare între ceea ce însemană alegerea la 9 iunie, ducerea mandatului până la final și trebuie să ne referim și la faptul că în România, alegerile locale au avut loc în luna iunie și odată cu pandemia s-a produs acest decalaj”.

El a spus că va fi modificat codul administrativ, răspunzând unei întrebări care îi vizează pe primarii traseiști, care schimbă partidul și, potrivit actualelor prevederi ale legii, și-ar pierde mandatul.

La rândul său, Marcel Ciolacu a confirmat că va fi modificată legea: ”Nu putem opri dreptul de a alege sau de a fi ales”.

Calendar alegeri 2024:

Alegeri locale și europarlamentare (comasate): 9 iunie

Alegeri prezidențiale (două tururi): septembrie. Perioade: 15 septembrie turul I și 29 septembrie turul II.

Alegeri parlamentare: 8 decembrie

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. pilu

    miercuri, 21.02.2024 at 20:01

    Oare aceste modificări, nu trebuie vizate de CCR ? Dar de fapt CCR-ul este jucăria PSD-ului. Nişte neaveniţi cocoţaţi în vârgul unor partide hotărăsc cu de la ei putere că legile din ţara asta nu contează. Să-i votăm deci, în dispreţ.

  2. Panorama

    joi, 22.02.2024 at 08:50

    Comasînd alegerile, vrind nevrind, la multe primării veți avea o perioadă atît un primar expirat cit și unul prematur!
    Dar…fiind inutili, nu vă vor deranja prea mult, doar că vă vor costa prea mult.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax