Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Patronul ”Metalurgica Aiud”, achitat în dosarul ”CFR Călători”. A fost acuzat de complicitate la prejudicierea companiei de stat

Publicat

Omul de afaceri clujean Călin Mitică, proprietarul SC „Metalurgica Transilvania” Aiud a fost achitat, vineri, 4 ianuarie 2013, de Judecătoria Cluj-Napoca, în dosarul în care fostul director general al CFR Călători, Alexandru Noapteş, împreună cu fostul director adjunct Nacu Vanghele şi fostul director de tracţiune, Nicolae Iosub au fost trimişi în judecată de procurorii DNA pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave.

Toţi cei nouă inculpaţi din acest dosar au fost achitaţi. Hotărârea instanţei poate fi atacată cu recurs în 10 zile de la pronunţare.

Potrivit unui comunicat al DNA, din 2010, în dosarul CFR Călători au fost deferiţi justiţiei Alexandru Noapteş, fostul director general al CFR Călători, Vanghele Nacu, fostul director adjunct, Nicolae Cătălin Iosub, fostul director de tracţiune, precum şi alţi cinci inculpaţi, printre care şi directori ai unor societăţi comerciale, pentru complicitate.

Unul dintre directorii în cauză este omul de afaceri clujean Călin Mitică, patronul „Metalurgica Transilvania” Aiud și SC „Remarul 16 Februarie” SA Cluj Napoca. Conform rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, în 2005, şase automotoare cu remorcă second-hand aduse din Germania au fost achiziţionate de SNTF „CFR Călători” SA la un preţ supraevaluat, cu favorizarea societăţilor „Remarul 16 Februarie” SA Cluj Napoca şi „Activ Invest”.

***

PROMO: Planul de reorganizare administrativ teritorială a României va face mai mult rău decât bine județului Alba.

***

„În perioada aprilie-octombrie 2005, ca urmare a acelor tranzacţii, preţul automotoarelor second-hand aduse din Germania a crescut de aproximativ 16 ori, adică de la 120.000 euro (preţ de vânzare oferit de firma care a cumpărat automotoarele din Germania), la aproape două milioane euro (preţul plătit de SNTF ‘CFR Călători’ pentru aceleaşi vehicule feroviare). Concret, la data de 11 aprilie 2005, SC Icim SA Arad a cumpărat din Germaniaşase automotoare cu remorcă pe care, la data de 17 august 2005, le-a vândut către SC Activ Invest SRL pentru suma de 689.248 lei. La data de 26 octombrie 2005, SC Activ Invest SRL a revândut cele şase automotoare cu remorcă SC Remarul 16 Februarie SA la preţul total de peste 2.670.000 lei”, susţin anchetatorii.

Remarul 16 Februarie le-a recondiţionat, efectuând reparaţii care au totalizat 2.896.918 lei, apoi automotoarele au fost revândute catre SNTFC CFR Călători pentru suma de 6.300.000 lei plus TVA. Adaosul comercial al ultimului vânzător a fost de 1.158.680 de lei. Pe scurt, automotoarele second-hand care iniţial au costat aproape 700.000 de lei, cu TVA, au ajuns după revanzari şi reparaţii la 7,5 milioane de de lei, cu TVA.

„La data de 21 octombrie 2005, înainte chiar de a încheia contractul de cumpărare de la SC Activ Invest, SC Remarul 16 Februarie SA a vândut cele şase automotoare către SNTF ‘CFR Călători’ S.A, la un preţ total de 7.497.000 lei, sumă care a şi fost plătită de cea din urma societate în perioada 1 noiembrie – 2 decembrie 2005”, se mai arată în comunicatul DNA.

DNA menţionează că prejudiciul reţinut în dauna SNTF ‘CFR Călători’ este de peste 2.820.000 lei.

Sursa & foto: Ziua de Cluj

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. will

    vineri, 04.01.2013 at 15:14

    Propun sa se arunce la gunoi toate dosarele penale in lucru ca oricum toti scapa,ba cu suspendare ,ba achitati…o rusine de justitie,o rusine de hoti,o rusine de tara!

  2. Pingback: Planul de reorganizare administrativ-teritorială a României. Ce poate pierde județul Alba de pe urma regionalizării | Alba24

  3. Pingback: Angajaţi de la fosta “Metalurgica” Aiud au protestat în faţa Primăriei. Sunt nemulţumiţi de disponibilizările anunţate în februarie | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax