Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Campanie de vaccinare gratuită în Alba, pentru câinii microcipați. Când se desfășoară: detalii din partea DSVSA

10 octombrie: Ziua Mondială a Câinelui

Publicat

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Alba a anunțat o nouă campanie de vaccinare pentru câinii microcipați.

Proprietarii pot apela la medicii veterinari de liberă practică pentru administrarea vaccinului. Campania de vaccinare este deja în desfășurare și se va încheia în luna decembrie a anului 2024.

Informațiile au fost transmise de DSVSA Alba prin intermediul unui comunicat de presă.

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Alba informează proprietarii de câini din exploatațiile non-profesionale că, în perioada octombrie-decembrie 2024, medicii veterinari de liberă practică împuterniciți efectuează vaccinări antirabice exclusiv pentru câinii microcipati.

Vezi și 10 octombrie: Ziua Mondială a Câinelui. Cel mai bun prieten al omului și locul său în istoria civilizației

Vaccinarea antirabică este obligatorie pentru toate carnasierele domestice, după ce acestea au fost identificate prin microcipare.

Câinii pot fi vaccinați începând cu vârsta de 3 luni, iar imunitatea de protecție se dezvoltă în termen de 14 zile de la imunizare.

Cine va suporta costurile vaccinării

Costurile vaccinului antirabic și ale manoperei de vaccinare pentru câinii cu stăpân din exploatațiile nonprofesionale sunt acoperite din bugetul ANSVSA, dar doar pentru câinii microcipati.

Proprietarii câinilor au responsabilitatea de a suporta cheltuielile legate de identificarea și înregistrarea în RECS, precum și de completarea și eliberarea carnetelor de sănătate ale câinilor.

Importanța vaccinului antirabic

Rabia reprezintă o afecțiune extrem de periculoasă, care se transmite la oameni. Această boală infecțioasă afectează mamiferele, în special câinii, fiind cauzată de virusul rabic prezent în saliva animalelor infectate.

Simptomele rabiei includ tulburări nervoase, agresivitate, paralizie și, în cele din urmă, decesul animalului.

Este esențial ca proprietarii de câini să conștientizeze importanța vaccinării antirabice și necesitatea microcipării. Identificarea prin microcipare va contribui semnificativ la reducerea abandonurilor de câini.

Conform legislației, proprietarii sau deținătorii de câini, fie persoane fizice, fie juridice, sunt obligați să își identifice animalele prin microcipare sau prin alte metode stabilite de ANSVSA.

Nerespectarea acestei obligații constituie contravenție și se sancționează cu amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei.

Foto: Arhiva Alba24

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:



ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate