Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Când începe Casa Verde Fotovoltaice 2024: Contribuția persoanelor fizice va fi mai mare, dar crește și finanțarea de la stat

Publicat

Vești bune pentru românii care doresc să-și instaleze sisteme de panouri fotovoltaice. Statul român intenționează să mărească finanțarea pentru instalarea sistemelor fotovoltaice și, în premieră, să includă și bateriile de stocare a energiei.

Finanțare de 30.000 de Lei pentru sistemele fotovoltaice și baterii

Noul program Casa Verde Fotovoltaice 2024, programat să înceapă din august-septembrie 2024, va oferi finanțări crescute până la 30.000 de lei.

Aceasta include nu doar costurile pentru panourile fotovoltaice, ci și pentru bateriile de stocare a energiei.

Finanțarea suplimentară de 10.000 de lei se va adăuga celor 20.000 de lei deja disponibili, aducând suma totală la cel puțin 30.000 de lei.

Acest sprijin financiar va acoperi atât instalarea panourilor fotovoltaice, cât și a bateriilor de stocare, oferind astfel o soluție completă și sustenabilă pentru gestionarea energiei.

Casa verde fotovoltaice: Crește contribuția beneficiarilor

Programul Casa Verde Fotovoltaice 2024 ar putea suferi o modificare importantă față de ediția precedentă, anunță președintele Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), Laurențiu Neculaescu. Potrivit acestuia, începând de anul acesta ar putea intra la finanțare și acumulatorii pentru stocarea energiei.

Astfel, atât sprijinul oferit de AFM, cât și contribuția beneficiarilor ar putea crește, însă varianta de instalare a acumulatorilor ar urma să fie una opțională.

YouTube video

 

Șeful AFM despre programul Casa verde fotovoltaice 2024

”Pentru anul 2024, deși inițial nu gândisem și un sistem de acumulatori, acum vom începe să calculăm să vedem ce înseamnă și finanțarea de acumulatori în noua sesiune de Casa Verde Fotovoltaice.

Odată cu panourile fotovoltaice, cred că ar fi bine să finanțăm și acumulatori pentru aceste panouri. Vom face niște simulări în zilele următoare și vom lua o decizie, să vedem dacă pentru anul 2024 vom finanța inclusiv acumulatori.

Costul acumulatorilor este destul de ridicat, nu sunt ieftini, și aici trebuie să facem o simulare să vedem dacă ne încadrăm în aceeași contribuție de 2.000 de lei pe care o avem la programul din 2023, sau va trebui să mărim un pic și contribuția persoanei care participă la program, astfel încât să asigurăm o finanțare la cât mai mulți oameni.

Atunci, contribuția persoanei fizice s-ar putea să fie un pic mărită dacă dorește să își pună și acumulator. Cred că o să fie o chestie opțională”, a precizat Laurențiu Neculaescu într-un interviu la DCNews.

Conform șefului AFM, depunerea cererilor pentru programul Casa Verde Fotovoltaice 2024 ar urma să înceapă în perioada august-septembrie.

Casa verde fotovoltaice 2024- documente necesare la înscriere

Documentele sunt prevăzute în anexa Ghidului de Finanțare a Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională.

Dacă solicitantul este persoană fizică, documentele care trebuie încărcate în aplicația informatică a AFM sunt:

Cererea de finanțare, completată integral prin tehnoredactare, conform formularului prevăzut în anexa nr. 3 la prezentul ghid, semnată de solicitant sau de împuternicitul acestuia;

Actul de identitate al solicitantului, valabil la data înscrierii în aplicație;

Împuternicirea notarială, în situaţia în care cererea de finanţare este semnată de către altcineva decât solicitantul;

Actul de identitate al persoanei împuternicite, valabil la data înscrierii în aplicație;

Certificatul de atestare fiscală privind obligaţiile de plată către bugetul de stat, emis pe numele solicitantului de către organul teritorial de specialitate al Ministerului Finanţelor, în termen de valabilitate la data înscrierii în aplicație;

Certificatul de atestare fiscală privind impozitele şi taxele locale şi alte venituri ale bugetului local, emis pe numele solicitantului de către autoritatea publică locală în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul, în termen de valabilitate la data înscrierii în aplicație;

Extras de carte funciară, nu mai vechi de 60 de zile la data înscrierii în aplicație, din care să rezulte dreptul de proprietate al solicitantului asupra imobilului construcţie deservit de sistemul de panouri fotovoltaice pentru care se solicită finanţarea;

  • în cazul în care sistemul de panouri fotovoltaice care deserveşte construcţia se amplasează pe teren, se va prezenta, în plus faţă de extrasul de carte funciară aferent construcţiei, extras de carte funciară, nu mai vechi de 60 de zile la data înscrierii în aplicație, din care să rezulte că solicitantul este proprietar/deţine un drept de folosinţă asupra imobilului teren;
  • Copia cărţii funciare colective, din care să rezulte maximum două unităţi individuale trecute pe aceeaşi carte funciară care adunate să fie egale cu 1 (un) întreg, în cazul imobilelor-construcţii, dintre care unele părţi sunt comune, iar restul sunt proprietăţi individuale, pentru care se întocmesc o carte funciară colectivă şi câte o carte funciară individuală.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Gherase. Petre

    joi, 30.05.2024 at 10:10

    Împreuna cu soția detinem o proprietate in com Garbovi ,Ialomița.Suntem pensionari u domiciliul stabil in Bucuresti.99 la suta din timp îl petrecem in com Garbovi unde ne-am creat o gospodărie frumoasa.Din păcate,neavând domiciliul in localitate nu putem accesa programul CASA VERDE.Am revenit la situația dinainte de 1989,când neavând buletin de Bucuresti nuputeam deține o locuința in Bucuresti.Menționez ca nu avem nici o datorie la fisc.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax