Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Când intră pensiile în aprilie 2024, pe card și prin poștă. Luna începe cu poștașii în grevă

Publicat

Când intră pensiile în aprilie 2024. Banii intră mai repede pentru cei care primesc pensiile cash, iar pentru cei care primesc pensiile pe card, ceva mai târziu.

Ar putea exista însă o serie de probleme, în contextul în care angajații Poștei Române sunt de luni, 1 aprilie, în grevă. 

Casa Națională de Pensii transmite fondurile spre Poștă, pentru cei care primesc banii cash.

Pensiile trebuie să trimise la începutul lunii, dar greva poștașilor ar putea da peste cap toate termenele.

Când intră pensiile pe card în aprilie 2024: În mod normal, pensionarii care au optat să primească pensia pe card ar primi banii în jurul datei de 12 aprilie 2024, ţinând cont că ziua respectivă pică într-o vineri.

În cazul celor cărora pensiile le sunt aduse de poștași, banii ar putea sosi oricând în intervalul 1-15 aprilie. Depinde însă de greva de la Poșta Română.

În funcţie de opţiunea pensionarului, drepturile de pensie se achită prin mandat poştal, la domiciliul beneficiarului drepturilor de pensie sau al mandatarului, ori în cont curent sau cont de card la una din băncile cu care Casa Naţională de Pensii Publice a încheiat convenţii pentru plata drepturilor de pensie.

Când intră pensiile: luna aprilie începe cu poștașii în grevă

Un mare număr dintre angajaţii Companiei Naţionale „Poşta Română” sunt de luni, ora 00:00, în grevă.

Ei cer creşterea cu 400 lei net a salariilor angajaţilor, precum şi majorarea sporului de loialitate, informează Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România, printr-un comunicat.

18.000 dintre cei peste 21.000 de angajaţi ai Poştei Române, adică un procent de 90%, indiferent de funcţia pe care se află, indiferent de responsabilităţi şi de vechime, din luna iulie 2024 vor avea salariul minim pe economie, spun sindicaliștii.

”Aceasta este nemulţumirea şi revolta miilor de angajaţi din Poşta Română care au declanşat conflictul de muncă şi care intră în grevă începând cu data de 01.04.2024, ora 00:00!”, se menţionează într-un comunicat.

Când intră pensiile în aprilie 2024: Sunt sau nu afectate pensiile de greva poștașilor?

Deocamdată nu se știe cum va afecta greva poștașilor, distribuția pensiilor.

Reprezentanții Poștei dau asigurări că această activitate nu va fi perturbată și va avea loc la același termen, ca și în alte luni.

Compania Naţională „Poşta Română” precizează că „majoritatea covârşitoare”, peste 80% dintre salariaţi, „îşi va îndeplini atribuţiile de serviciu cu profesionalism, ca şi până acum”.

„Vreau să îi asigur, în primul rând, pe toţi cei peste 2 milioane de pensionari care primesc drepturile sociale prin intermediul Companiei Naţionale „Poşta Română” că nu va exista nici o persoană care să nu îşi primească drepturile în termen, în luna aprilie!

Toate pensiile vor fi distribuite la timp, până la 15 aprilie, aşa cum ne-am angajat până acum! Informaţiile cu privire la afectarea populaţiei sunt false şi sunt transmise cu rea-credinţă”, a declarat Valentin Ştefan, directorul general al Poştei Române, citat de Agerpres.

Când se achită pensiile prin cont curent sau cont de card?

Potrivit Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), achitarea pensiilor pe carduri se face teoretic în data de 12 a fiecărei luni, dar nu mai târziu de data de 13 a fiecărei luni.

Când se achită pensiile prin poștă?

Potrivit calendarului oficial, achitarea pensiilor prin poștă se face în intervalul 1 – 15 ale lunii, la domiciliul beneficiarilor.

Cât timp se reține pensia la oficiul poștal dacă titularul lipsește din localitate?

Potrivit CNPP, pentru pensionarii avizaţi (cei care nu sunt găsiți la domiciliu) drepturile bănești și documentul de plată se pot ridica de la ghişeele poştale, în termen de 2 zile lucrătoare după ultima zi de plată a lunii respective.

În caz contrar, pensiile se întorc la casa teritorială de pensii de unde pot fi solicitate pentru reordonanțare la plată.

CITEȘTE ȘI: Noua Lege a Pensiilor. TABEL: Vârstele standard de pensionare. Stagiile complete şi minime de cotizare pentru femei și bărbați

Pentru  persoanele care încasează pensia în cont curent sau cont de card, în situația în care  nu au fost găsite acasă și au fost avizate, documentele de informare cu privire la sumele plătite (taloanele mov), nesolicitate de beneficiari, se păstrează la sediul oficiului poștal până în ultima zi lucrătoare a lunii în curs.

Taloanele mov vor fi arhivate la sediul Oficiului Județean de Poștă, respectiv al Oficiilor Poștale de sector pe o perioadă de 24 luni, fără a mai fi restituite caselor teritoriale de pensii.

Aceste documente de informare pot fi transmise, la cerere, la domiciliul persoanelor interesate – beneficiari sau împuterniciții acestora.

După expirarea celor 24 de luni, documentele de informare vor fi transmise către casele teritoriale de pensii.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. Cristina

    joi, 04.04.2024 at 15:27

    cer salariu mai mare dar sa aibe si angajați competenți nu sa iti desfaca coletele ca sunt ei curiosi sa vada ce contin, cum am pățit eu cu postasul de la noi

  2. Casa de vânzare

    sâmbătă, 27.04.2024 at 04:11

    am un poștașul de cartier baga aiurea plicurile și ziarele și asta nu e tot

  3. Mircea Seteanu

    marți, 30.04.2024 at 15:48

    Pensionarii care primesc pensia pe card nu sarbatoresc Pastele, sau pentru ei se mai tine o data dupa 12 Mai ?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax