Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Noua Lege a Pensiilor. TABEL: Vârstele standard de pensionare. Stagiile complete şi minime de cotizare pentru femei și bărbați

Publicat

Vârsta de pensionare a fost un subiect de discuție aprinsă în România, ca de altfel în multe alte țări, fiind influențată de o serie de factori demografici, economici și politici. Tendințele demografice, incluzând speranța de viață în creștere și ratele natalității în scădere, au pus presiune asupra sistemelor de pensii, determinând guvernele să reconsidere vârsta la care cetățenii pot ieși la pensie.

În ultima perioadă, România a trecut printr-o serie de reforme ale sistemului de pensii. Până la modificările aduse, vârsta standard de pensionare pentru femei era de 60 de ani, iar pentru bărbați de 65 de ani. Totuși, pentru a asigura sustenabilitatea sistemului de pensii pe termen lung, vârsta de pensionare a fost revizuită în mod gradual. La fel și pensia pentru limita de vârstă.

Citește și Noua Lege a Pensiilor: DOCUMENT- Textul complet al legii care va fi pus în dezbatere. Toate modificările propuse până acum

Reforma pensiilor a stabilit ca vârsta de pensionare să crească treptat. Astfel, pentru femei, aceasta va crește până la 63 de ani până în 2030. Pentru bărbați, vârsta rămâne stabilă la 65 de ani. Aceste ajustări sunt menite să reflecte realitățile demografice actuale și să asigure că sistemul de pensii rămâne viabil financiar.

În noua lege a pensiilor vârsta standard de pensionare este de 65 de ani atât pentru bărbaţi, cât și pentru femei.

Citește și Noua lege a pensiilor: Puncte suplimentare pentru persoanele care au cotizat peste 25 de ani. Noua formulă de calcul

În noul proiect de Lege a Pensiilor se prevede că mamele vor putea ieși mai repede la pensie. Legea cuprinde bonificații pentru femeile care au născut/adoptat și crescut copii până la 16 ani.

Astfel, mamele se vor putea pensiona mai devreme. Reducerea vârstei de pensionare se va aplica în funcție de numărul de copii:

  • femeile cu un singur copil se vor putea pensiona cu șase luni mai devreme;
  • femeile cu doi copii se vor putea pensiona cu un an mai devreme;
  • femeile cu trei copii se vor putea pensiona cu un an și șase luni mai devreme;
  • femeile cu patru copii se vor putea pensiona cu doi ani mai devreme;
  • femeile cu cinci copii se vor putea pensiona cu doi ani și șase luni mai devreme;
  • femeile cu șase copii se vor putea pensiona cu trei ani mai devreme;
  • femeile cu șapte/mai mulți copii se vor putea pensiona cu trei ani și șase luni mai devreme;

Mai multe detalii despre acest articol din lege pot fi văzute AICI

Modificări importante în noua Lege a Pensiilor

Noua Lege a pensiilor a ajuns în dezbatere la Camera Deputaților. În proiectul de lege s-au făcut deja câteva modificări importante care vor intra la aprobare.  Votul din Camera Deputaților este decizional în cazul noii legi a pensiilor. Alba24 a consultat documentul cu propunerile de modificare.

Noua lege a pensiilor se bazează pe principiul solidarității și contributivității, iar cei care care au stagiul de cotizare de peste 25 de ani vor beneficia bonusuri la pensie.

Vezi AICI: DOCUMENT COMPLET: Noua Lege a Pensiilor aflată la Camera Deputaților

De asemenea persoanele are cotizează mai mult de 35 de ani vor putea beneficia de o reducere a vârstei de pensionare. În noua lege este un capitol prevăzut și pentru femeile cu mulți copii care vor beneficia de reducerea vârstei de pensionare

Vârstele standard de pensionare din noua Lege a Pensiilor

În noua lege a pensiilor vârsta standard de pensionare este de 65 de ani atât pentru bărbaţi, cât și pentru femei. Atingerea acestei vârste se realizează prin creşterea vârstelor standard de pensionare, conform eşalonării prevăzute în tabelul aflat la sfârșitul articolului.

(2) Stagiul minim de cotizare contributiv este de 15 ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.

(3) Stagiul complet de cotizare contributiv, este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Atingerea acestui stagiu se realizează prin creşterea stagiului complet de cotizare, conform eşalonării prevăzute în tabelul aflat la sfârșitul articolului.

Tabelul cu VÂRSTELE STANDARD de pensionare, stagii complete şi stagii minime de cotizare pentru femei și bărbați:

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

19 Comentarii

19 Comentarii

  1. Ana sanziana

    duminică, 29.10.2023 at 15:44

    Păi nu sunt normali la cap vârstă de pensionare sa mărit la femei…jigodiile care au propus legea asta sa se bucure de pensie in păru blani…

  2. Dracu sa va ia!

    duminică, 29.10.2023 at 17:29

    Mai lăsați ne dracu ca ne am săturat de voi!!Cu „ciuguleli” de genul asta a mai încercat alt stupid numit „Boc”!Ce a rezolavat??Rezolvati pe dracu!!

  3. Dana

    duminică, 29.10.2023 at 20:04

    Atunci de ce își bate joc Casa de Pensii de oameni și îi taraste prin tribunale că să și obțină drepturile legale?! A cui e directiva sa tegiverseze acordarea drepturilor cuvenite celor ce au muncit o viață și au fost și așa furați de cei care țineau cărțile de munca?! sa va fie rușine! Dar, din păcate nu aveți așa ceva.Imi e sila de toate minciunile spuse de cei ce fac aceste mizerii de legi🤮🤮🤮

  4. Bădiță Vasilică

    duminică, 29.10.2023 at 20:14

    pentru bărbați lista se termină în anul 1950 ? Restul suntem roboți sau trebuie să contribuim 100 de ani și abia după aceea să ne gândim la pensionare?

  5. Agape Iulia

    duminică, 29.10.2023 at 20:50

    Sunt născută în 1962, ar trebui să ies la pensie în februarie 2025.Dacă am un copil mi se scade acele 6 luni de aici sau sunt deja scăzute și s-a ajuns la acest calcul? Mulțumesc.

  6. Barbur Stela Antiana

    luni, 30.10.2023 at 02:48

    Mă numesc Stela Barbur, 72 ani,din Oradea. Am cotizat peste 38 de ani, ca și Proiectant principal de Arhitectură și m-am pensionat la limită de vârstă. Atunci cu cât mi se va majora pensia actuală de 2828 lei, căci am depășit mult 25 de ani ?

  7. Barbur Stela Antiana

    luni, 30.10.2023 at 03:03

    Logic ar fi să se țină cont și de vechime! M-am pensionat la limită de vârstă în 2010, cotizând peste 38 de ani. Și atunci un bărbat cu 25 de ani vechime să ia pensie mai mare decât mine, doar că este bărbat și eu femeie ? Unde este dreptatea ? Plus că am crescut și 2 copii. Deci lămuriți-mă cu cât mi se va majora pensia după peste 38 de ani vechime ? Acum am pensia de 2828 lei și mă numesc Barbur Stela Antiana, 72 ani, din Oradea !

  8. Barbur Stela Antiana

    luni, 30.10.2023 at 03:15

    Dacă tot ați calculat un an întreg, de ce toți primim pensia majorată la fel ? Ce rost mai aveau atunci atâtea calcule ? Tabele postate nu se înțeleg decât că trebuie să au atâția ani de cotizare, dar nu spune mai mult! Ați promis pentru bărbați cu 35 de ani vechime 1000 lei și pentru femei doar 800 lei. Asta nu înseamnă descriminare? Nu mai înțeleg nimic, azi spuneți una, mâine spuneți alta! Vă tot eschivați cu calcule, cu situația inflației financiare, dar nu spuneți nimic concret.Hotarâți-vă odată !

  9. Ion

    luni, 30.10.2023 at 06:17

    și pentru cei născuți înainte de 1944 care sunt stagiile de cotizare și care sunt măririle care se fac?

  10. Butuc marius

    luni, 30.10.2023 at 10:22

    alo ministerul muncii ce va bateți joc de oameni lăsați nu mai schimbați legile corupților

  11. Filomela

    luni, 30.10.2023 at 12:56

    Da noi am fost cea mai sacrificata generație. Am fost obligați sa avem copiii nu am avut de it 40de zile prenatal, ptr 4 copiii aveam un ajutor de mamă eroină pe care cei dela puterea luata știți cum… Am fost nevoiți sa plecam în tari străine sa putem ne crete copiii și acum la pensie nu putem fi în rind cu ceilalți, e drept?

  12. Marinescu Anica

    luni, 30.10.2023 at 14:30

    Și pentru cei care au lucrat peste 25 de ani, care au lucrat în grupele de munca 1 și 2 și care au decedat înainte de pensionare pentru limita de vârstă? Ce se întâmplă cu contribuția lor? Rămâne statului?

  13. Camelia Cadar

    luni, 30.10.2023 at 15:23

    Eu și soțul meu lucram încă și mama soacră a spus „veți primi o pensie de asistați sociali”.Eu m-am supărat atunci, cum să primim noi ca și ingineri așa o pensie mica ? În timp am realizat că exact așa s-au întâmplat lucrurile. Mamaia,învățătoare ieșită la pensie înainte de Revoluție are o pensie de 3200lei/lună, soțul meu a decedat și eu am o pensie de 1478lei/lună după ce am cotizat 32 ani și 4 luni .Eu sunt cardiacă, totul este extrem de scump și consider că am învățat 22 de ani,am fost o elevă foarte bună și la facultatea politehnica, dar din păcate nu mi-a folosit chiar la nimic, asta pentru că acum trebuie să supraviețuiesc cu o pensie de nimic.

  14. Micky

    luni, 30.10.2023 at 23:51

    Noua Lege a pensiilor 127 intra in vigoare in sept- oct 2024.Doar daca se aplica si Normele .Majorarea pensiilor va fi in ian 2024 cu 13.8% – ar fi ultimul procent pe care l am auzit azi , deci un punct pensie va fi 2025 lei.Daca nu se razgandeste politicul in privinta procentului.

  15. EU

    marți, 31.10.2023 at 07:11

    Ma oameni buni, CE E CU NEBUNIA ASTA DE INTREBARE „ce se intampla cu contributia celor care au decedat, ramane statului? ” !!! BINEINTELES CA RAMANE STARULUI, CA NU SUNT BANI PUSI DE-OPARTE LA BANCA!!! Nu va mai agitati atâta ca oricum VOI REPREZENTAȚI JUMATATE DIN CHELTUIALA LUNARA A STATULUI, o parte aproape la fel mare sunt salariile taietorilor de frunze la caini din invatamant (vezi rezultate dezastruase elevi, bulling in scoli, batai lasate cu ruperi de oase de care nu raspunde nimeni etc), SI ABIA APOI, O PARTE MULT MAI MICA SUNT PLATILE CATRE CEI CARE CHIAR MERITA SĂ IA BANII STATULUI: MEDICI, POLIȚIȘTI, POMPIERI, AVIOATORI ETC. Ca sa pricepeti si voi: NOI PLATIM ATATEA TAXE SI IMPOZITE MARITE, SA AIBA STARUL DIN CE VA PLĂTII VOUA PENSIILE SI ALORA DIN INVATAMANT SALARIILE !!! Restul bugetarilor sunt o fiarte mica parte, comparativ cu voi

  16. Gura lumii

    marți, 31.10.2023 at 12:47

    pt mamele care au crescut copii pana la 16 ani???!!! pai care sunt alea care au crescut copii in timp ce si ele cresteau?😁

  17. Jecu Dumitra

    marți, 31.10.2023 at 13:24

    Lege cu balbe,,,,care au crescut copii pana la 16 ani!”Va bateti joc!

  18. stefan molnar

    duminică, 11.08.2024 at 12:51

    ma intreb de ce nu actualuzati tabelele ,doar aveti acces la noua lege care se v-a aplica de la 1 septembrie???

  19. Tatar Rodica

    luni, 23.09.2024 at 13:19

    buna ziua sunt nascuta in 1969-si am 37 de ani de munca -si 11 ani in de grupa a II-cind pot sa ma duc sami depun dosarul-am si un copil-astept raspuns -multumesc-

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:



ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate