Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Când nu este necesară notificarea pentru prelucrarea datelor cu caracter personal. Decizia Autorităţii în domeniu a intrat în vigoare

Publicat

calculator

calculator Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal transmite că a intrat în vigoare Decizia privind stabilirea cazurilor de prelucrare a datelor cu caracter personal pentru care nu este necesară notificarea.

La data de 28 decembrie 2015 a intrat în vigoare Decizia 200/2015, precum şi pentru modificarea şi abrogarea unor decizii, emisă de preşedintele Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter.

Această decizie a fost emisă în temeiul prevederilor art. 22 alin. (9) din Legea nr. 677/2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date, cu modificările şi completările ulterioare, conform cărora autoritatea de supraveghere poate stabili şi cazuri în care notificarea nu este necesară.

Având în vedere necesitatea asigurării unei protecţii eficiente a drepturilor persoanelor ale căror date cu caracter personal sunt supuse prelucrării, în special în cazul anumitor operaţiuni de prelucrare care prezintă riscuri pentru drepturile şi libertăţile persoanelor fizice, prin această reglementare Autoritatea de supraveghere a stabilit situaţiile în care se menţine în sarcina operatorilor obligaţia de notificare raportat la natura datelor prelucrate, scopul prelucrării, la categoriile de persoane vizate sau la mecanismele utilizate pentru prelucrarea datelor, potrivit ANSPDC.

Notificarea Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal nu este necesară, cu excepţia următoarelor cazuri privind:

– prelucrarea datelor cu caracter personal legate de originea rasială sau etnică, de convingerile politice, religioase, filozofice ori de natură similară, de apartenenţa sindicală, precum şi a datelor privind starea de sănătate şi viaţa sexuală;

– prelucrarea datelor genetice şi biometrice;

– prelucrarea datelor care permit, direct sau indirect, localizarea geografică a persoanelor fizice prin mijloace de comunicaţii electronice;

– prelucrarea datelor cu caracter personal referitoare la săvârşirea de infracţiuni de către persoana vizată ori la condamnări penale, măsuri de siguranţă sau sancţiuni administrative ori contravenţionale aplicate persoanei vizate, efectuată de către entităţi de drept privat;

– prelucrarea datelor cu caracter personal prin mijloace electronice, având ca scop monitorizarea şi/sau evaluarea unor aspecte de personalitate, precum competenţa profesională, credibilitatea, comportamentul sau alte asemenea aspecte;

– prelucrarea datelor cu caracter personal prin mijloace electronice în cadrul unor sisteme de evidenţă având ca scop adoptarea unor decizii automate individuale în legătură cu analizarea solvabilităţii, a situaţiei economico-financiare, a faptelor susceptibile de a atrage răspunderea disciplinară, contravenţională sau penală a persoanelor fizice, de către entităţi de drept privat;

– prelucrarea datelor cu caracter personal ale minorilor efectuată în cadrul activităţilor de marketing direct;

– prelucrarea datelor cu caracter personal ale minorilor efectuată prin intermediul internetului sau al mesageriei electronice;

– prelucrarea datelor cu caracter personal prevăzute la lit. a), referitoare la propriii membri, efectuată de asociaţii, fundaţii sau orice alte organizaţii fără stop patrimonial exclusiv în vederea realizării specificului activităţii organizaţiei, în măsura în care datele sunt dezvăluite unor terţi fără consimţământul persoanei vizate.

În aceste situaţii notificarea nu este necesară atunci când prelucrarea este prevăzută de lege.

Cu excepţia cazurilor prevăzute la art. 29 alin. (5) şi (6) din Legea nr. 677/2001, cu modificările şi completările ulterioare, în toate situaţiile, inclusiv în cele prevăzute la art. 1 (cele menţionate), transferul datelor cu caracter personal către statele situate în afara Uniunii Europene, a Zonei Economice Europene, precum şi către statele cărora Comisia Europeană nu le-a recunoscut, prin decizie, un nivel de protecţie adecvat va face obiectul notificării Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal.

Operatorii sunt obligaţi să notifice Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal prelucrările datelor cu caracter personal stabilite la art. 1 alin. (1) şi art. 2, înainte de începerea prelucrării.

Dacă pe baza notificării Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal constată că prelucrarea se încadrează într-una dintre situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. a), b), d), g) sau h), dispune efectuarea unui control prealabil, în condiţiile prevăzute de art. 23 din Legea nr. 677/2001, cu modificările şi completările ulterioare.

Excepţiile de la obligaţia de a notifica nu exonerează operatorul de îndeplinirea celorlalte obligaţii care îi revin potrivit dispoziţiilor legale aplicabile în domeniul protecţiei datelor cu caracter personal, cu precădere a celor privind asigurarea drepturilor persoanelor vizate, precum şi a confidenţialităţii şi securităţii datelor.

Prelucrarea datelor personale prin sisteme de supraveghere video, inclusiv transferul acestora într-un stat terţ, trebuie notificată Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, anterior începerii prelucrării.

Face excepţie prelucrarea datelor cu caracter personal efectuată de o persoană fizică, pentru uz personal, printr-un sistem de supraveghere video care captează imagini inclusiv din spaţii publice.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax