Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Când se montează cauciucurile de iarnă. Ce spune legea. AMENZI uriașe pentru șoferi

Publicat

cauciucuri-de-iarna

Foarte puține persoane știu că obligativitatea dotării autovehiculelor cu cauciucuri de iarnă nu depinde de un anumit interval de timp, ci de condiţiile meteorologice, după cum se precizează într-o Ordonanță de Guvern emisă în 2011.

Prin lege nu se impune o anumită perioadă de timp în care autovehiculele trebuie să fie dotate cu anvelope de iarnă, dar șoferii trebuie să țină cont de mai mulți factori:

Conform legii la conducerea pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheață sau polei:

– autovehiculele trebuie să fie dotate cu anvelope de iarnă;

– autovehiculele de transport de marfă (masă totală mai mare de 3,5 tone) și autovehiculele de transport de persoane (cu mai mult de nouă locuri pe scaune, inclusiv cel al șoferului) trebuie să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roțile axei/axelor de tracțiune sau să aibă montate pe aceste roți lanțuri sau alte echipamente antiderapante certificate.

Mai mult, când temperatura scade sub +7ºC materialul de cauciuc folosit în compoziția anvelopelor de vară începe să se întărească, astfel se reduce aderența anvelopelor.

În concluzie, deși cerința legii este echiparea autoturismelor cu anvelope de iarnă când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, specialiștii recomandă ca sub temperaturi de 7 grade Celsius sa folosești anvelope de iarnă chiar și pentru rularea pe asfalt uscat.

Amenda pentru şoferii care circulă pe drumurile acoperite de zăpadă, gheaţă sau polei cu anvelope de vară se poate cifra între 9 şi 20 de puncte de amendă, acestea fiind echivalente cu o sumă cuprinsă între 1.305 şi 2.900 de lei.

Sursă: nexxon.ro

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax