Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Când va fi vacanța de primăvară pentru elevi, în 2023. Zilele libere și noutățile din anul școlar

Publicat

Vacanța de primăvară 2023: Elevii vor avea vacanța de primăvară în perioada sărbătorii Paștelui. Vor fi 12 zile libere, în perioada 7-18 aprilie.

Până atunci, elevii sunt la cursuri, până în 17 februarie, cu o minivacanță în perioada 20-24 ianuarie, pentru Ziua Unirii Principatelor Române. Mai este o vacanță în februarie, decisă la nivelul inspectoratelor. În Alba, aceasta este în perioada 20-24 februarie.

Citește și MINIVACANȚE în anul 2023: Calendarul zilelor libere din acest an. Câte sărbători legale au angajații

În 31 ianuarie, elevii din clasele a VIII-a și a IX-a pot participa, la alegerea școlilor, la simularea examenelor de Evaluare Națională sau Bacalaureat.

Structura anului școlar în 2023: cursuri și vacanțe – JUDEȚUL ALBA

 • cursuri (modulul 3) – de luni, 9 ianuarie 2023, până vineri, 17 februarie 2023 (în Alba)
 • vacanţă (vacanța 3) – o săptămână: de luni, 20 februarie până vineri, 24 februarie, în Alba
 • cursuri (modulul 4) – de luni, 27 februarie 2023 până joi, 6 aprilie 2023
 • vacanţă (vacanța 4) – de vineri, 7 aprilie 2023, până marţi, 18 aprilie 2023
 • cursuri (modulul 5) – de miercuri, 19 aprilie 2023, până vineri, 16 iunie 2023
 • vacanţă (vacanța 6, de vară) – de sâmbătă, 17 iunie 2023

Anul școlar în 2023 – „Şcoala altfel”, „Săptămâna verde” și încheierea cursurilor pentru clasele VIII și XII-XIII

Programul naţional „Şcoala altfel” şi Programul „Săptămâna verde” se desfăşoară în perioada 27 februarie – 16 iunie 2023, în intervale de câte 5 zile consecutive lucrătoare, a căror planificare se află la decizia unităţii de învăţământ.

Derularea celor două programe nu se planifică în acelaşi interval de cursuri (modul de învăţare).

Pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă, anul școlar are o durată de 34 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 2 iunie 2023.

Pentru clasa a VIII-a, anul școlar are o durată de 35 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 9 iunie 2023.

Pentru clasele din învățământul liceal — filiera tehnologică, cu excepția claselor a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă, pentru clasele din învățământul postliceal, cu excepția calificărilor din domeniul sănătate și asistență pedagogică, și pentru clasele din învățământul profesional, anul școlar are o durată de 37 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 23 iunie 2023.

Vacanța din februarie în celelalte județe

 • Vacanță în perioada 6-10 februarie: Ilfov, Suceava
 • Vacanță în perioada 13-17 februarie: Argeș, Bihor, Bistrița-Năsăud, Călărași, Cluj, Dâmbovița, Gorj, Hunedoara, Teleorman, Prahova.
 • Vacanță în 20-24 februarie: Sibiu, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș, Satu Mare, Sălaj, Maramureș, Arad, Timiș, Constanța, Tulcea, Giurgiu, Ialomița, Olt, Dolj, Mehedinți, Caraș-Severin, Vâlcea, Buzău, Brăila, Galați, Vrancea, Bacău, Vaslui, Neamț, Iași, Botoșani.

Câte zile libere sunt în 2023. Minivacanțele

Codul Muncii prevede 15 zile libere legale. Guvernul a decis alte trei zile libere în acest an, ca zile-punte între weekenduri și sărbători. Zilele libere sunt și pentru elevi și profesori.

Următoarea minivacanță va fi în ianuarie, de patru zile, legată de Ziua Unirii Principatelor.

 • 1 și 2 ianuarie (prima și a doua zi de Anul Nou) – duminică și luni (minivacanță de 3 zile sâmbătă-luni; 31 decembrie – 2 ianuarie)
 • 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române) – marți (minivacanță de 4 zile, sâmbătă-marți, 21-24 ianuarie; luni, 23 ianuarie zi-punte stabilită de Guvern)
 • 14 aprilie – Vinerea Mare – vineri
 • 16 și 17 aprilie (prima și a doua zi de Paști) – duminică și luni (în total, minivacanță de 4 zile de Paște ortodox; 14-17 aprilie)
 • 1 Mai (Ziua Muncii) – luni (minivacanță de 3 zile, sâmbătă-luni, 29 aprilie-1 Mai)
 • 1 iunie (Ziua Copilului) – joi
 • 4 și 5 iunie (prima și a doua zi de Rusalii) – duminică și luni (minivacanță de 5 zile de Ziua Copilului și Rusalii, joi-luni, 1-5 iunie; cu zi-punte 2 iunie, stabilită de Guvern)
 • 15 august (Adormirea Maicii Domnului) – marți (minivacanță de 4 zile, sâmbătă-marți, 12-15 august, cu zi-punte 14 august, stabilită de Guvern)
 • 30 noiembrie (Sfântul Andrei) – joi
 • 1 Decembrie (Ziua Națională a României) – vineri (minivacanță de 4 zile de Sfântul Andrei și Ziua Națională, plus weekend, joi-duminică, 30 noiembrie – 3 decembrie)
 • 25 și 26 decembrie (prima și a doua zi de Crăciun) – luni și marți (minivacanță de 4 zile, sâmbătă-marți, 23-26 decembrie)

Reguli pentru școli, elevi și profesori

În acest an școlar, activitatea elevilor se desfășoară pe module de cursuri și vacanțe, nu semestre, cum a fost până acum.

De asemenea, în contextul cazurilor de infecții respiratorii acute sau gripă, Ministerul Educației a decis o serie de obligații pentru conducerile unităților de învățământ și inspectorate, dar și recomandări pentru elevi.

La nivel de grădinițe, școli sau licee, directorii vor asigura informarea părinților sau reprezentanților legali ai copiilor privind recunoașterea simptomelor de gripă sau alte infecții respiratorii, în vederea realizării triajului epidemiologic zilnic la domiciliu, înainte de intrarea copilului în colectivitate.

De asemenea, zilnic, în prima oră de curs, se va face triajul în colectivitatea școlară. Elevii vor fi instruiți privind comportamentul în caz de tuse și strănut, pentru evitarea răspândirii virusului gripal.

Trebuie asigurate materiale de dezinfecție mâini și suprafete, se va face dezinfectarea periodică și aerisirea claselor.

Se recomandă utilizarea batistelor de unică folosință, a măștilor de protecție sanitară, atât pentru personal cât și pentru elevi/preșcolari.

Directorii mai trebuie să informeze părinții cu privire la necesitatea consultării medicului de familie la apariția simptomelor respiratorii pentru stabilirea indicațiilor terapeutice, izolării și efectuării unor eventuale investigații suplimentare.

Simulare Evaluare Națională și Bacalaureat în Alba

Inspectoratul Școlar Județean Alba organizează în ianuarie simulări ale examenelor de Evaluare Națională și Bacalaureat 2023, la limba și literatura română.

Participarea la aceste simulări este decisă la nivelul fiecărei unități de învățământ din județ.

Vezi și EVALUARE NAȚIONALĂ 2023: Modele de subiecte la Română și Matematică, pentru elevii de clasa a VIII-a, publicate de minister

Simularea va fi organizată în 31 ianuarie. Până în 15 ianuarie, școlile și liceele își exprimă opțiunea privind participarea la aceasta.

Testările sunt organizate la nivel județean pentru a veni în ajutorul elevilor și profesorilor, astfel încât să se asigure:

 • intrarea la timp în centrele de examen, conform programului stabilit
 • gestionarea optimă a timpului de lucru în rezolvarea itemilor
 • rezolvarea subiectelor construite pe modelul agreat de CNPEE
 • monitorizarea audio-video și cunoașterea elementelor ce asigură desfășurarea corectă a acestor probe, pentru eliminarea neregulilor sau a tentativelor de fraudă.

Calendar simulare – Evaluare Națională și Bacalaureat 2023 în Alba

 • 15 ianuarie 2023: termenul până la care directorii unităților de învățământ își exprimă opțiunea de a participa la simularea județeană la limba și literature română
 • 31 ianuarie 2023, proba scrisă la limba și literatura română, Evaluare Națională, orele 9.00-11.00
 • 31 ianuarie 2023, proba scrisă la limba și literatura română, Bacalaureat, orele 9.00-12.00
 • 14 februarie 2023: evaluarea lucrărilor la nivelul fiecărei unități de învățământ și transmiterea rezultatelor, în format electronic, la IȘJ Alba
 • 28 februarie 2023: realizarea Raportului și a Planului de măsuri la nivelul fiecărei unități de învățământ

La nivelul Inspectoratului Școlar Județean Alba, simulările județene sunt organizate de comisiile județene de organizare și desfășurare a evaluării naționale și a examenului de bacalaureat, potrivit procedurii locale.

Comisiile se numesc în fiecare unitate de învățământ, prin decizia inspectorului școlar general. Acestea vor avea:

 • președinte: director sau director adjunct
 • membri: 1-5 profesori, de regulă cu gradul didactic I sau II;
 • secretar – un cadru didactic cu abilități de operare pe calculator/informatician;
 • asistenți: 1-2 cadre didactice pe sală, de regulă cei care au oră în orarul clasei.

Simulare Evaluare Națională și Bacalaureat 2023 în Alba – probele scrise

 • variantele de subiecte vor fi elaborate în cadrul Consiliului Consultativ al disciplinei
 • subiectele vor fi transmise, în 31 ianuarie, până la ora 8.00, unităților de învățământ care participă la Simularea județeană; variantele vor fi multiplicate în număr egal cu elevii înscriși.
 • elevii vor intra în sălile de examen până la ora 8.30, având asupra lor un act de identitate, în 31 ianuarie
 • probele încep la ora 9.00; timpul de lucru pentru rezolvarea subiectelor este de 2 ore pentru elevii claselor a VIII-a și de 3 ore pentru elevii claselor a XII-a.
 • elevii cu cerințe educaționale speciale vor susține proba scrisă la cererea părinților (termen de depunere a solicitărilor la secretariat, 15 ianuarie 2023)

Simulare Evaluare Națională și Bacalaureat 2023 în Alba: evaluarea lucrărilor

Evaluarea lucrărilor se va face în fiecare unitate școlară, de câte 2 profesori evaluatori.

Termenul este 14 februarie.

La probele scrise din cadrul simulărilor județene nu se admit contestații.

Simulare Evaluare Națională 2023 în Alba: programa pentru elevi

Pentru simularea județeană din 30 ianuarie 2023 a  Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a, în anul școlar 2022 – 2023, este valabilă programa aprobată prin OME nr. 5.241/31.08.2022.

Vezi EVALUARE NAȚIONALĂ 2023: Modele de subiecte la Română și Matematică, pentru elevii de clasa a VIII-a, publicate de minister

Din aceasta, pentru disciplina Limba și literatura română sunt exceptate următoarele conținuturi:

Lectură

 • textul liric (exprimarea emoțiilor și a sentimentelor)
 • textul dramatic și arta spectacolului (autor, personaj dramatic, rolul indicațiilor scenice, rolul dialogului etc)

Redactare

 • transformarea vorbirii directe în vorbire indirectă
 • scrisoarea, e-mailul
 • redactarea unui text complex, de exprimare a unor puncte de vedere argumentate, pe diverse teme

Elemente de construcție a comunicării

Fraza

 • conjuncții coordonatoare; subordonarea prin conjuncții subordonatoare, prin pronume și adverbe relative
 • norme de punctuație (virgula, punctul-şi-virgula)
 • construcţii impersonale; construcţii incidente; construcții concesive și condiționale
 • apoziţia; norme de punctuaţie
 • circumstanțialul de cauză, circumstanțialul de scop; topica în propoziție
 • realizări propoziționale ale unor funcții sintactice: atributiva, completiva directă, completiva indirectă și completiva prepozițională, circumstanțiala de loc, de timp, de mod, cauzală, finală

Simulare Bacalaureat 2023 în Alba: programa pentru elevi

Programa de bacalaureat pentru limba și literatura română este cea prevăzută în anexa nr. 2 la Ordinul ministrului educației naționale nr. 4.923/2013  privind organizarea și desfășurarea examenului de bacalaureat național — 2014 conform OME nr. 5.242/31.08.2022.

Vezi BACALAUREAT 2023: Modele de subiecte la examen. Variante de pregătire pentru liceeni, pe discipline

Pentru simulare sunt exceptate următoarele conținuturi:

1.Utilizarea corectă si adecvată a limbii române în diferite situaţii de comunicare

 • reguli ale monologului (contactul vizual cu auditoriul; raportarea la reacţiile auditoriului si în condiţii de examinare), tehnici de construire a monologului; tipuri de monolog: povestire/relatare orală, descriere orală, monolog informativ, monolog argumentativ, exprimarea orală a reacţiilor si a opiniilor privind texte literare si nonliterare, filme artistice si documentare, spectacole de teatru, expoziţii de pictură etc.
 • adecvarea la situaţia de comunicare (auditoriu, context) si la scopul comunicării (informare, argumentare/persuasiune etc.) comunicare diverse – reguli si tehnici de construire a dialogului (atenţia acordată partenerului,  reluarea/redarea cuvântului la momentul oportun, dozarea participării la dialog etc.)
 • tipuri: conversaţia, discuţia argumentativă, interviul (interviul  publicistic, interviul de angajare); adecvarea la situaţia de comunicare (partener, context etc.) si la scopul comunicării(informare,argumentare/persuasiune etc.); argumentare si contraargumentare în dialog
 • stilurile funcţionale adecvate situaţiei de comunicare
 • rolul elementelor verbale, paraverbale si nonverbale în comunicarea orală: privire, gestică, mimică, spaţiul dintre persoanele care comunică, tonalitate, ritmul vorbirii etc.

2.Utilizarea adecvată a strategiilor de comprehensiune si de interpretare, a modalităţilor de analiză tematică, structurală si stilistică în receptarea textelor literare si nonliterare

 • genuri literare: dramatic
 • specii epice: roman

– particularităţi ale construcţiei subiectului în textul dramatic

 • particularităţi ale compoziţiei textului dramatic
 • modalităţi de caracterizare a personajelor
 • registre stilistice, limbajul personajelor, notaţiile autorului

– specii dramatice: comedia, drama

 • un text dramatic postbelic
 • creaţie dramatică si spectacol
 • cronica de spectacol

3. Punerea în context a textelor studiate prin raportare la epocă sau la curente culturale/literare

 • fundamente ale culturii române (originile si evoluţia limbii române) – perioada veche (formarea constiinţei istorice)
 • curente culturale/literare în secolele XVII-XVIII: umanismul si iluminismul

perioada modernă:

 • secolul al XIX-lea – începutul secolului al XX-lea (perioada pasoptistă; România, între Occident si Orient; criticismul junimist)
 • perioada interbelică (orientări tematice în romanul interbelic,tipuri de roman: psihologic si al experienţei; diversitate tematică, stilistică si de viziune; curente culturale/literare în perioada interbelică: tradiţionalism; orientări avangardiste, identitate culturală în context european)
 • perioada postbelică (tipuri de roman în perioada postbelică, un roman scris între 1960-1980, un roman scris după 1980; poezia în perioada postbelică; teatrul în perioada postbelică; curente culturale/literare: postmodernismul)

– curente culturale/literare românesti în context european

Autori canonici

 • I.L. Caragiale
 • Titu Maiorescu
 • Mihail Sadoveanu
 • Liviu Rebreanu
 • Camil Petrescu
 • G. Călinescu
 • E. Lovinescu
 • Marin Preda
 • Nichita Stănescu
 • Marin Sorescu.

Vezi Programa-ROMÂNĂ-real-BAC 2023

Vezi Programa_ROMÂNĂ_uman_BAC 2023

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax