Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Când vor fi instalate primele module de colectare selectivă cu acces pe bază de cartelă, la Alba Iulia. Anunțul primarului Pleșa

Publicat

Primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa, a anunțat joi seara că instalarea noilor module de colectare selectivă a deșeurilor în zonele de blocuri va începe la jumătatea lunii ianuarie.

Potrivit edilului, un departament special din cadrul Poliției Locale va urmări atât selectarea deșeurilor făcută de către cetățeni cât și colectarea făctută de către operatorul de salubritate.

„Am discutat și despre deficiențele colectării deșeurilor din orașul nostru, și sperăm că am găsit și rezolvarea. De la jumătatea lunii ianuarie vom începe instalarea modulelor de colectare selectivă în zonele de blocuri, iar accesul va fi restricționat pe bază de cartelă.

În zonele de case, deja albaiulienii, cu spirit civic, colectează selectiv, iar asta este un mare plus. Rămâne ca și în zonele de blocuri să ajungem să conștientizăm importanța colectării selective a gunoiului menajer.

Dar, cel mai important, am solicitat operatorului de salubritate să se mobilizeze cât mai bine, pentru ca sincopele la nivelul municipiului Alba Iulia să dispară.

De anul viitor vom avea un departament special în cadrul Poliției Locale Alba Iulia, care va urmări în mod dedicat tocmai problema colectării gunoiului menajer, atât selectarea făcută de către cetățeni, cât și colectarea lui, făcută de către operatorul de salubritate.

Fiecare dintre noi ne dorim un oraș curat, iar responsabilitatea este mereu împărțită. Când o rotiță nu funcționează, avem cu toții de suferit”, a scris primarul Gabriel Pleșa, pe rețeaua de Facebook.

Citește și Platforme supraterane pentru colectarea deșeurilor, cu acces pe bază de cartelă, la blocurile din Alba Iulia. Licitație, în SEAP

Primăria va instala în total peste 380 de module individuale, cu pereți termoizolanți și acoperite, ce vor putea fi alipite pentru a forma platforme. Valoarea totală este estimată la 2.200.000 de lei, fără TVA.

Platformele vor fi realizate prin alipirea mai multor module, vor avea înălțimea de aproximativ 2.100 mm, adâncimea de aproximativ 1.500 mm, iar lungimea va varia în funcție de numărul de module care compun platforma.

Platformele vor fi realizate în diferite configurații, lungimea totală a platformelor determinându-se prin înmulțirea numărului de module cu lățimea acestora de aproximativ 1200 mm, la care se mai adaugă grosimea pereților demontabili din capetele platformei, care au fiecare aproximativ 30 mm grosime. Ansablul de module va forma o incintă comună, iar pe capete, platforma se va închide cu câte un perete demontabil.

În fiecare modul se va putea introduce câte un eurocontainer standard de 1100 l. Containerele vor putea fi introduse pe ușa modului doar fără capac.

Modulele din care va fi compusă platforma supraterană pentru colectare selectivă vor fi realizate dintr-un cadru metalic din profile din oțel. Profilele utilizate în cadrul pereților, ușii și al plafonului vor fi utilizate profile deschide cu minim 3 ambutisări pe lungime. Nu se vor folosi profile închise (țevi) sau profile îmbinate prin suprapunere.

Pereții și acoperișul modulelor vor fi realizate din panouri termoizolante cu grosimea de minim 30 mm, fixate pe cadrul metalic, pe interior, cu sisteme de fixare zincate (bride zincate cu șuruburi), care nu sunt vizibile la exterior și care permit cu ușurință schimbarea panourilor, dacă acestea sunt deteriorate.

Panourile termoizolante vor avea ca material izolant, în interior, spumă poliuretanică. Acestea vor avea culoarea gri, RAL 9006.

Deasupra fiecărui modul vor fi amplasate, pe toată lățimea, plăci metalice cu grosimea de minim 1,5 mm, inscripționate prin vopsire cu denumirea deșeurilor.

Modulele vor prezenta la partea din față a platformei uși individuale, din panouri termoizolante, care vor fi suficient de mari pentru a putea intra în ele câte un eurocontainer de 1.100 l pe roți. Fiecare platformă (set de module) va fi prevăzut cu un sistem de blocare a ușilor individual, pe fiecare modul în parte, și va fi prevăzut cu cheie antifurt și butuci aferenți montați pe uși. Cheile se vor potrivi la toate modulele de colectare livrate.

Gurile de alimentare vor fi prevăzute cu un cadru metalic realizat din tablă ambutisată cu grosimea de minim 1,5 mm pe care se vor monta trapele acționate cu pedală. Gurile de alimentare vor avea dimensiunea minimă de 700 x 300 mm.

Trapele vor fi la partea din față roluite, iar în partea din spate vor fi prevăzute cu o partea dreaptă care la poziția de închis va forma un plan înclinat pentru alunecarea deșeurilor în containerele din interiorul platformei.

Deschiderea trapelor se va realiza de sus în jos, în poziția de deschis partea din spate a acestora conferind protecție împotriva pătrunderii în interiorul platformei.

Trapele vor fi prevăzute suplimentar cu sistem de acționare cu pedală și sistem de revenire ușoară. Pedala va fi ieșită în consolă aproximativ 170 mm și va putea fi utilizată pe o lungime de (lungimea pedalei) de minim 600 mm. Cursa pedalei va avea maxim 80 mm pentru a putea fi utilizată cu ușurință, astfel încât utilizatorul să nu fie nevoit să ridice călcâiul de pe pardoseală și să se dezechilibreze.

Trapele vor fi echipate cu câte un sistem de revenire ușoară prevăzut cu un amortizor pe gaz sau hidraulic, care va asigura o revenire lentă și constantă a acesteia.

Sistem de control acces cu cartelă

Trapele vor fi prevăzute cu câte un sistem de control acces cu cartelă. Sistemul de control acces va fi prevăzut cu cititoare de carduri antivandal. Cititoarele vor fi programabile, cu o frecvență care să permită înregistrarea tagurilor de la interfonul ușii de bloc (în cazul în care acestea sunt de generație nouă – tip RFID) și vor fi prevăzute cu tastatură.

Fiecare punct de colectare va fi furnizat împreună cu un set de două cartele – una de ștergere utilizator și una pentru introducere utilizator care vor fi predate administratorului punctului de colectare, astfel încât să poată înregistrat atât tagurile de acces care sunt utilizate și la ușa de intrare în bloc (dacă acestea sunt de generație nouă) sau a unor carduri sau taguri noi.

Aceste sisteme de control vor permite depozitarea deșeurilor doar cetățenilor arondați, fiecare dintre aceștia putând deschide trapele doar cu ajutorul cardurilor sau tagurilor de acces.

Sistemele de control acces vor fi conectate la un kit fotovoltaic montat pe punctul de colectare sau vor fi branșate la rețeaua electrică în funcție de zonă.

Sistemul fotovoltaic

Alimentarea cu energie electrică va fi asigurată de un kit fotovoltaic montat de către furnizorul containerelor pe fiecare punct de colectare.

Kitul fotovoltaic de alimentare cu energie electrică va fi format dintr-n acumulator cu gel (special pentru sisteme fotovoltaice) de minimum 100 A prevăzut cu un sistem de încărcare fotovoltaic de minim 200 W (format din minim două panouri fotovoltaice).

Sistemul va fi calculat și dimensionat corespunzător astfel încât să susțină funcțioanrea a minim 6 module echipate cu sistem control access cu cartelă pe toată durata zilei.

Panourile fotovoltaice vor fi montate pe suporți speciali ce permit orientarea acestora pentru obținerea unei încărcări eficiente.

Branșament electric

Alimentarea cu energie electrică se va face printr-un tablou prevăzut cu o sursă de alimentare 220 – 12 V montată de către furnizorul containerelor pe punctul de colectare.

De asemenea, se vor realiza lucrări de conectare la electricitate care vor include toate lucrările și componentele necesare branșării la rețeaua de energie electrică.

Demolarea țarcurilor existente

Țarcurile existente sunt realizate din structură metalică și plasă bordurată, acoperite cu tablă cutată sau policarbonat.

Se vor realiza lucrări de demolare a țarcurilor, iar materialele rezultate vor fi transportate în locația stabilită de către beneficiar.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. pilu

    vineri, 31.12.2021 at 13:15

    D-le Pleşa, ne poţi indica un oraş unde treaba asta merge strună ?

  2. Gelu Stoian

    sâmbătă, 01.01.2022 at 11:51

    DA, PILU-le : Phenian-ul, Capitala Coree-ei Nord !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Acolo, daca-i Nu-i CANTI in STRUNA lui Kim Joj un, mitraliera antiaeriana te „paste”,” paca, paca, SI Amin, direct in RAI, C*****-le !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  3. Gelu Stoian

    sâmbătă, 01.01.2022 at 12:07

    Cand va fi terminata, dle Plesa, „demolarea tarcurilor ” IN-existente, in punctul de coloctare din drepta blocului Turn ” Pati bar ” ? Nu mai adaugati, la bugetul de 2,2 milioane lei,” fara TVA ” vreo 70.000 x ( ori ) 12 ( luni ) x sa zicem 5 (la trei zile/luna o data ) x 3 ( pungi = una albastra, a 2-ia galbena, a 3-ia rosie – sa nu ” incurcam borcanele ” =Hartii, hartiute, carton ; plastic (inclusiv PET-uri ?? )& metal ( inclusiv doze din Aluminiu ??? ) SI Sticla ( Clarificati, va rog : Cioburi sau Sticle goale de bare, vin, etc. !!!! ) pentru fiecare ( trebuie impartit 70.000 la numarul de familii care locuiesc, in Alba Iulia, la case sau vile, ori la blocuri, in apartamnte , si dat fiecarei familii cate trei pungi rezistente, ca doar nu le-om duce in mana !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ) ?????????????????????????????????????

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax