Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Când vor fi instalate primele module de colectare selectivă cu acces pe bază de cartelă, la Alba Iulia. Anunțul primarului Pleșa


Publicat

Primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa, a anunțat joi seara că instalarea noilor module de colectare selectivă a deșeurilor în zonele de blocuri va începe la jumătatea lunii ianuarie.

Potrivit edilului, un departament special din cadrul Poliției Locale va urmări atât selectarea deșeurilor făcută de către cetățeni cât și colectarea făctută de către operatorul de salubritate.

„Am discutat și despre deficiențele colectării deșeurilor din orașul nostru, și sperăm că am găsit și rezolvarea. De la jumătatea lunii ianuarie vom începe instalarea modulelor de colectare selectivă în zonele de blocuri, iar accesul va fi restricționat pe bază de cartelă.

În zonele de case, deja albaiulienii, cu spirit civic, colectează selectiv, iar asta este un mare plus. Rămâne ca și în zonele de blocuri să ajungem să conștientizăm importanța colectării selective a gunoiului menajer.

Dar, cel mai important, am solicitat operatorului de salubritate să se mobilizeze cât mai bine, pentru ca sincopele la nivelul municipiului Alba Iulia să dispară.

De anul viitor vom avea un departament special în cadrul Poliției Locale Alba Iulia, care va urmări în mod dedicat tocmai problema colectării gunoiului menajer, atât selectarea făcută de către cetățeni, cât și colectarea lui, făcută de către operatorul de salubritate.

Fiecare dintre noi ne dorim un oraș curat, iar responsabilitatea este mereu împărțită. Când o rotiță nu funcționează, avem cu toții de suferit”, a scris primarul Gabriel Pleșa, pe rețeaua de Facebook.

Citește și Platforme supraterane pentru colectarea deșeurilor, cu acces pe bază de cartelă, la blocurile din Alba Iulia. Licitație, în SEAP

Primăria va instala în total peste 380 de module individuale, cu pereți termoizolanți și acoperite, ce vor putea fi alipite pentru a forma platforme. Valoarea totală este estimată la 2.200.000 de lei, fără TVA.

Platformele vor fi realizate prin alipirea mai multor module, vor avea înălțimea de aproximativ 2.100 mm, adâncimea de aproximativ 1.500 mm, iar lungimea va varia în funcție de numărul de module care compun platforma.

Platformele vor fi realizate în diferite configurații, lungimea totală a platformelor determinându-se prin înmulțirea numărului de module cu lățimea acestora de aproximativ 1200 mm, la care se mai adaugă grosimea pereților demontabili din capetele platformei, care au fiecare aproximativ 30 mm grosime. Ansablul de module va forma o incintă comună, iar pe capete, platforma se va închide cu câte un perete demontabil.

În fiecare modul se va putea introduce câte un eurocontainer standard de 1100 l. Containerele vor putea fi introduse pe ușa modului doar fără capac.

Modulele din care va fi compusă platforma supraterană pentru colectare selectivă vor fi realizate dintr-un cadru metalic din profile din oțel. Profilele utilizate în cadrul pereților, ușii și al plafonului vor fi utilizate profile deschide cu minim 3 ambutisări pe lungime. Nu se vor folosi profile închise (țevi) sau profile îmbinate prin suprapunere.

Pereții și acoperișul modulelor vor fi realizate din panouri termoizolante cu grosimea de minim 30 mm, fixate pe cadrul metalic, pe interior, cu sisteme de fixare zincate (bride zincate cu șuruburi), care nu sunt vizibile la exterior și care permit cu ușurință schimbarea panourilor, dacă acestea sunt deteriorate.

Panourile termoizolante vor avea ca material izolant, în interior, spumă poliuretanică. Acestea vor avea culoarea gri, RAL 9006.

Deasupra fiecărui modul vor fi amplasate, pe toată lățimea, plăci metalice cu grosimea de minim 1,5 mm, inscripționate prin vopsire cu denumirea deșeurilor.

Modulele vor prezenta la partea din față a platformei uși individuale, din panouri termoizolante, care vor fi suficient de mari pentru a putea intra în ele câte un eurocontainer de 1.100 l pe roți. Fiecare platformă (set de module) va fi prevăzut cu un sistem de blocare a ușilor individual, pe fiecare modul în parte, și va fi prevăzut cu cheie antifurt și butuci aferenți montați pe uși. Cheile se vor potrivi la toate modulele de colectare livrate.

Gurile de alimentare vor fi prevăzute cu un cadru metalic realizat din tablă ambutisată cu grosimea de minim 1,5 mm pe care se vor monta trapele acționate cu pedală. Gurile de alimentare vor avea dimensiunea minimă de 700 x 300 mm.

Trapele vor fi la partea din față roluite, iar în partea din spate vor fi prevăzute cu o partea dreaptă care la poziția de închis va forma un plan înclinat pentru alunecarea deșeurilor în containerele din interiorul platformei.

Deschiderea trapelor se va realiza de sus în jos, în poziția de deschis partea din spate a acestora conferind protecție împotriva pătrunderii în interiorul platformei.

Trapele vor fi prevăzute suplimentar cu sistem de acționare cu pedală și sistem de revenire ușoară. Pedala va fi ieșită în consolă aproximativ 170 mm și va putea fi utilizată pe o lungime de (lungimea pedalei) de minim 600 mm. Cursa pedalei va avea maxim 80 mm pentru a putea fi utilizată cu ușurință, astfel încât utilizatorul să nu fie nevoit să ridice călcâiul de pe pardoseală și să se dezechilibreze.

Trapele vor fi echipate cu câte un sistem de revenire ușoară prevăzut cu un amortizor pe gaz sau hidraulic, care va asigura o revenire lentă și constantă a acesteia.

Sistem de control acces cu cartelă

Trapele vor fi prevăzute cu câte un sistem de control acces cu cartelă. Sistemul de control acces va fi prevăzut cu cititoare de carduri antivandal. Cititoarele vor fi programabile, cu o frecvență care să permită înregistrarea tagurilor de la interfonul ușii de bloc (în cazul în care acestea sunt de generație nouă – tip RFID) și vor fi prevăzute cu tastatură.

Fiecare punct de colectare va fi furnizat împreună cu un set de două cartele – una de ștergere utilizator și una pentru introducere utilizator care vor fi predate administratorului punctului de colectare, astfel încât să poată înregistrat atât tagurile de acces care sunt utilizate și la ușa de intrare în bloc (dacă acestea sunt de generație nouă) sau a unor carduri sau taguri noi.

Aceste sisteme de control vor permite depozitarea deșeurilor doar cetățenilor arondați, fiecare dintre aceștia putând deschide trapele doar cu ajutorul cardurilor sau tagurilor de acces.

Sistemele de control acces vor fi conectate la un kit fotovoltaic montat pe punctul de colectare sau vor fi branșate la rețeaua electrică în funcție de zonă.

Sistemul fotovoltaic

Alimentarea cu energie electrică va fi asigurată de un kit fotovoltaic montat de către furnizorul containerelor pe fiecare punct de colectare.

Kitul fotovoltaic de alimentare cu energie electrică va fi format dintr-n acumulator cu gel (special pentru sisteme fotovoltaice) de minimum 100 A prevăzut cu un sistem de încărcare fotovoltaic de minim 200 W (format din minim două panouri fotovoltaice).

Sistemul va fi calculat și dimensionat corespunzător astfel încât să susțină funcțioanrea a minim 6 module echipate cu sistem control access cu cartelă pe toată durata zilei.

Panourile fotovoltaice vor fi montate pe suporți speciali ce permit orientarea acestora pentru obținerea unei încărcări eficiente.

Branșament electric

Alimentarea cu energie electrică se va face printr-un tablou prevăzut cu o sursă de alimentare 220 – 12 V montată de către furnizorul containerelor pe punctul de colectare.

De asemenea, se vor realiza lucrări de conectare la electricitate care vor include toate lucrările și componentele necesare branșării la rețeaua de energie electrică.

Demolarea țarcurilor existente

Țarcurile existente sunt realizate din structură metalică și plasă bordurată, acoperite cu tablă cutată sau policarbonat.

Se vor realiza lucrări de demolare a țarcurilor, iar materialele rezultate vor fi transportate în locația stabilită de către beneficiar.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

3 Comentarii

3 Comentarii

 1. pilu

  vineri, 31.12.2021 at 13:15

  D-le Pleşa, ne poţi indica un oraş unde treaba asta merge strună ?

 2. Gelu Stoian

  sâmbătă, 01.01.2022 at 11:51

  DA, PILU-le : Phenian-ul, Capitala Coree-ei Nord !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Acolo, daca-i Nu-i CANTI in STRUNA lui Kim Joj un, mitraliera antiaeriana te „paste”,” paca, paca, SI Amin, direct in RAI, C*****-le !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 3. Gelu Stoian

  sâmbătă, 01.01.2022 at 12:07

  Cand va fi terminata, dle Plesa, „demolarea tarcurilor ” IN-existente, in punctul de coloctare din drepta blocului Turn ” Pati bar ” ? Nu mai adaugati, la bugetul de 2,2 milioane lei,” fara TVA ” vreo 70.000 x ( ori ) 12 ( luni ) x sa zicem 5 (la trei zile/luna o data ) x 3 ( pungi = una albastra, a 2-ia galbena, a 3-ia rosie – sa nu ” incurcam borcanele ” =Hartii, hartiute, carton ; plastic (inclusiv PET-uri ?? )& metal ( inclusiv doze din Aluminiu ??? ) SI Sticla ( Clarificati, va rog : Cioburi sau Sticle goale de bare, vin, etc. !!!! ) pentru fiecare ( trebuie impartit 70.000 la numarul de familii care locuiesc, in Alba Iulia, la case sau vile, ori la blocuri, in apartamnte , si dat fiecarei familii cate trei pungi rezistente, ca doar nu le-om duce in mana !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ) ?????????????????????????????????????

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Municipiul Alba Iulia, în proiectul „Via Transilvanica”. Participarea va contribui la valorificarea potențialului turistic

Publicat

Municipiul Alba Iulia va fi inclus în proiectul traseului „Via Transilvanica”. Participarea în cadrul acestuia va contribui la valorificarea potențialului turistic și cultural al municipiului și la creșterea numărului de turiști. 

Via Transilvanica este un traseu de drumeție care poate fi parcurs utilizând mijloace nemotorizate, pe jos, pe bicicletă, etc, de la Drobeta-Turnu Severin – unde a intrat pentru prima dată în țară regele Carol I – străbate Transilvania și ajunge până la Putna – unde se odihnește Ștefan cel Mare. Este un itinerariu care are ca principal obiectiv promovarea naturii, istoriei, turismului și multiculturalitatea Transilvaniei recunoscută peste hotare. 

Consilierii locali din Alba Iulia vor avea de aprobat, în ședința de joi, 27 ianuarie, un proiect privind participarea municipiului în cadrul proiectului „Via Transilvanica”.

Drumul cultural Via Transilvanica (Calea Transilvaniei) va promova natura, istoria și multiculturalitatea Transilvaniei. Drumul va lega Transilvania cu Dunărea (Podul lui Apolodor din Damasc) și cu Bucovina (Mănăstirea Putna).

Astfel, începând cu anul 2022 se propune aderarea municipiului Alba Iulia la proiectul „Via Transilvanica”, proiect al Asociației Tașuleasa Social.

„Via Transilvanica” ar putea deveni o rută culturală recunoscută la nivel mondial, prin oferta culturală și turistică a acesteia.

Realizarea drumului, pe o porțiune de circa 1.400 km, astfel încât să poată fi parcurs prin drumeție la pas, călare sau cu bicicleta, va pune în valoare bogățiile cultural-istorice și naturale ale ținutului transilvănean, bucovinean, bănățean, oltenesc și implicit, național.

Aderarea la acest proiect presupune stabilirea de către autoritatea locală a unui traseu astfel încât să urmărească trasee de drum deja existente, poteci și cărări sau trasee turistice care să fie deschise publicului.

Marcarea traseului se va face cu borne de andezit sculptate de același format și dimensiune, obligație care va reveni Asociației Tașuleasa Social.

Municipiul Alba Iulia va asigura amplasarea bornelor prin activități de voluntarial ale cetățenilor, împreună cu voluntari ai asociației.

Localitățile din Alba care vor fi incluse în această rută sunt prezentate în harta de mai jos.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE 22 ianuarie: 19.371 cazuri COVID și 48 decese înregistrate în România, în ultimele 24 de ore. Situația pe județe

Publicat

Au fost înregistrate 19.371 de cazuri COVID în ultimele 24 de ore, potrivit datelor transmise sâmbătă, 22 ianuarie, de Grupul de Comunicare Strategică. 

În același interval au fost raportate 48 decese (față de 49 decese, raportate cu o zi în urmă).

Comparativ, vineri erau înregistrate 19.649 cazuri în 24 de ore.

Conform datelor existente la nivelul CNCCI la data de 22 ianuarie 2022, ora 10.00, în intervalul de 24 de ore, au fost înregistrate 19.371 cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2.

De asemenea, au fost raportate  48 decese, dintre care 4 anterioare.

Comunicatul GCS: 

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 19.371 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), cu 278 mai puțin decât în ziua anterioară. 1.906 dintre cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

În total, până astăzi, 22 ianuarie, pe teritoriul României au fost înregistrate 2.003.041 de cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19), dintre care 29.809 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

Distribuția pe județe a cazurilor per total și a celor noi o regăsiți în tabelul de mai jos.

Județ Număr de cazuri confirmate(total) Număr de cazuri nou confirmate Incidența  înregistrată la 14 zile
Alba 37.048 377 5,28
Arad 46.886 430 5,11
Argeș 49.310 399 3,32
Bacău 47.353 659 5,22
Bihor 58.797 764 8,24
Bistrița-Năsăud 22.325 220 6,78
Botoșani 26.527 480 4,97
Brașov 75.792 817 8,50
Brăila 23.996 50 1,71
Buzău 26.428 198 2,83
Caraș-Severin 20.817 198 3,05
Călărași 18.660 103 1,88
Cluj 102.639 1508 13,20
Constanța 77.219 526 6,81
Covasna 14.038 74 2,29
Dâmbovița 39.058 243 3,02
Dolj 48.101 315 2,68
Galați 47.347 333 3,26
Giurgiu 20.862 82 2,34
Gorj 16.113 65 1,57
Harghita 16.642 260 4,79
Hunedoara 39.780 157 5,41
Ialomița 20.547 52 2,36
Iași 79.044 781 4,22
Ilfov 83.708 836 9,66
Maramureș 37.558 441 7,69
Mehedinți 16.365 68 1,12
Mureș 43.666 296 3,68
Neamț 35.747 357 5,05
Olt 27.233 103 1,43
Prahova 67.846 494 3,27
Satu Mare 24.664 303 7,02
Sălaj 20.035 217 5,65
Sibiu 47.897 558 6,66
Suceava 47.468 660 8,46
Teleorman 25.998 107 1,77
Timiș 100.952 1420 10,91
Tulcea 15.222 90 4,05
Vaslui 28.555 161 2,12
Vâlcea 28.410 186 3,03
Vrancea 19.451 139 2,67
Mun. București 338.446 2948 8,77
Din străinătate** 3.727 17  
Cazuri noi nealocate pe județe  

 

14.764*

879  

1.819.315 pacienți au fost declarați vindecați.

Până astăzi, 59.525 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 21.01.2022 (10:00) – 22.01.2022 (10:00) au fost raportate de către INSP 48 de decese (23 bărbați și 25 femei), dintre care 4 anterioare intervalului de referință, ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Constanța, Dolj,  Galați, Harghita, Maramureș, Neamț,  Olt, Prahova, Satu Mare, Teleorman, Timiș, Vaslui, Vrancea și Municipiul București.

Dintre cele 48 de decese, 5 au fost înregistrate la categoria de vârstă  50-59 ani, 10 la categoria de vârstă 60-69 ani, 14 la categoria de vârstă 70-79 ani și 19 la categoria de vârstă peste 80 ani.

46 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, un pacient decedat nu a prezentat comorbidități, iar pentru un pacient decedat nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

Din totalul de 48 de pacienți decedați, 42 au fost nevaccinați și 6 vaccinați. Pacienții vaccinați aveau vârsta cuprinsă între  grupele de vârstă 60-69 ani și peste 80 ani. Toți pacienți vaccinați care au decedat prezentau comorbidități.

Au fost raportate 4 decese anterioare intervalului de referință, survenite în județul Neamț, în luna decembrie 2021.

În unitățile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secții cu COVID-19 este de 5.548, cu 143 mai mult decât în ziua anterioară. De asemenea, la ATI  sunt internate 582 de persoane, cu 18 mai mult decât în ziua anterioară. Dintre cei 582 de pacienți internați la ATI, 70 au certificat care atestă vaccinarea.

Din totalul pacienților internați, 490 sunt minori, 486 fiind internați în secții, cu 13 mai mult decât în ziua anterioară și 4 la ATI, cu 8 mai puțin decât ziua anterioară.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 11.564.022 de teste RT-PCR și 6.881.859 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 26.247 de teste RT-PCR (13.037 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 13.210 la cerere) și 50.345 de teste rapide antigenice.

Pe teritoriul României, 103.360 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 5.542 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 80.590 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 53 de persoane.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ALBA: Crește numărul de infectări COVID. 379 cazuri și două decese, în ultimele 24 de ore. Situația pe localități, 21 ianuarie

Publicat

Au fost înregistrate 379 de cazuri COVID în ultimele 24 de ore, în județul Alba, potrivit datelor transmise de Direcția de Sănătate Publică (DSP) sâmbătă, 22 ianuarie. Comparativ, vineri erau raportate 308 cazuri noi în 24 de ore.

Numărul cazurilor active a crescut la 1.972 (anterior 1.737). Municipiul Alba Iulia a trecut de incidența 9 (9,18 și 102 cazuri noi).

Este urmat de Aiud cu incidență 8,66 și Cugir, cu 7,15. Sebeș are 6,35, Ocna Mureș 5,7 și Abrud 5,43.

În mediul rural, în top incidență se află în continuare Blandiana, care a ajuns la 13,79, Meteș cu 9,39 și Sântimbru cu 9,03. Ciugud a trecut de pragul de 8 (8,29).

În ultimele 24 de ore, în Alba a fost raportat două decese ale unor persoane confirmate COVID: o femeie de 84 de ani și un bărbat de 78 de ani, din Unirea, nevaccinați, care aveau și alte afecțiuni.

În județul Alba, de la începutul pandemiei, au fost 37.139 cazuri confirmate, 34.027 persoane vindecate, 1.140 decese. În același interval au fost prelucrate 383.869 teste (312.810 PCR și 71.058 rapide).

În ultimele 24 de ore au fost făcute 1.371 testări: 643 PCR (377 la DSP și 266 la Spitalul Județean) și 728 teste rapide.

Localitățile din județ în care au fost raportate cazuri noi (în ultimele 24 de ore):

Mediul urban: 252 cazuri noi, 39 cazuri reinfectare

Alba Iulia: 102 cazuri (+25 cazuri reinfectare)

Sebeș: 39 cazuri (+7 reinfectare)

Aiud: 38 cazuri (+4 reinfectare)

Blaj: 11 cazuri

Abrud: 8 cazuri

Baia de Arieș: 2 cazuri

Câmpeni: 4 cazuri

Cugir: 38 cazuri (+1 reinfectare)

Ocna Mureș: 12 cazuri (+2 reinfectare)

Teiuș: 3 cazuri

Zlatna: 3 cazuri

Mediul rural: 80 cazuri noi, 7 cazuri reinfectare

Albac: 4 cazuri

Almașu Mare: 2 cazuri

Bistra: 1 caz

Bucerdea Grânoasă: 2 cazuri

Bucium: 1 caz

Cergău: 1 caz reinfectare

Cetatea de Baltă: 1 caz

Ciugud: 4 cazuri

Ciuruleasa: 2 cazuri

Cut: 1 caz

Daia Română: 3 cazuri

Gârbova: 2 cazuri

Ighiu: 3 cazuri (+1 caz reinfectare)

Lunca Mureșului: 1 caz

Meteș: 2 cazuri

Mihalț: 2 cazuri

Mirăslău: 2 cazuri

Noșlac: 2 cazuri

Ohaba: 1 caz

Pianu: 2 cazuri (+1 caz reinfectare)

Ponor: 1 caz

Rădești: 1 caz reinfectare

Roșia Montană: 1 caz

Săliștea: 7 cazuri (+1 caz reinfectare)

Sântimbru: 4 cazuri

Săsciori: 3 cazuri

Șibot: 1 caz

Sohodol: 1 caz

Șpring: 3 cazuri

Stremț: 3 cazuri (+1 caz reinfectare)

Șugag: 2 cazuri

Unirea: 3 cazuri (+1 caz reinfectare)

Vadu Moților: 1 caz

Valea Lungă: 5 cazuri

Vidra: 1 caz

Vințu de Jos: 6 cazuri

Au mai fost înregistrate 3 cazuri la SJU Psihiatrie Acuți și încă un caz nealocat.

Incidența cazurilor COVID la 14 zile în județul Alba este de 5,28 (anterior 4,65).

Numărul de cazuri active pe localități – Rata incidenței cazurilor noi COVID-19 la 14 zile

Mediul urban
Localitate Incidență Cazuri
MUNICIPIUL ALBA IULIA 9.18 700
MUNICIPIUL AIUD 8.66 218
ORAŞ CUGIR 7.15 182
MUNICIPIUL SEBEŞ 6.35 209
ORAŞ OCNA MUREŞ 5.7 79
ORAŞ ABRUD 5.43 28
ORAŞ TEIUŞ 4.18 30
MUNICIPIUL BLAJ 2.76 57
ORAŞ CÂMPENI 2.51 18
ORAŞ BAIA DE ARIEŞ 1.59 6
ORAŞ ZLATNA 1.54 12
Mediul rural    
Localitate Incidență Cazuri
BLANDIANA 13.79 12
METEŞ 9.39 26
SÂNTIMBRU 9.03 27
CIUGUD 8.29 27
RIMETEA 8.06 8
ALBAC 7.17 14
DAIA ROMÂNĂ 7.03 22
ŞPRING 5.58 14
UNIREA 5.34 26
VALEA LUNGĂ 5.16 16
LIVEZILE 5.15 6
VADU MOŢILOR 4.71 6
VIDRA 4.6 7
CIURULEASA 4.43 5
SĂLIŞTEA 4.28 10
IGHIU 4.24 30
GÂRBOVA 4.17 9
SOHODOL 3.59 6
LUPŞA 3.49 10
NOŞLAC 3.3 6
RĂDEŞTI 3.14 4
CÂLNIC 3.09 6
ŞIBOT 2.99 7
VINŢU DE JOS 2.91 16
LUNCA MUREŞULUI 2.74 7
SĂSCIORI 2.62 17
ALMAŞU MARE 2.5 3
GALDA DE JOS 2.46 11
ŞUGAG 2.46 7
BISTRA 2.44 11
BUCIUM 2.14 3
ARIEŞENI 1.95 3
ÎNTREGALDE 1.82 1
JIDVEI 1.7 9
OHABA 1.69 1
STREMŢ 1.64 4
CRICĂU 1.53 3
CRĂCIUNELU DE JOS 1.4 3
GÂRDA DE SUS 1.35 2
ROŞIA DE SECAŞ 1.25 2
SÂNCEL 1.16 3
ŞONA 1.15 5
ROŞIA MONTANĂ 1.1 3
MIRĂSLĂU 1.02 2
DOŞTAT 0.99 1
PIANU 0.84 3
SĂLCIUA 0.72 1
AVRAM IANCU 0.7 1
SCĂRIŞOARA 0.67 1
CERGĂU 0.61 1
BERGHIN 0.53 1
HOREA 0.52 1
LOPADEA NOUĂ 0.4 1
CETATEA DE BALTĂ 0.33 1
MIHALŢ 0.31 1

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

LUNI, 24 ianuarie 2022 – 163 ani de la MICA UNIRE. Unirea Principatelor Române sărbătorită la Alba Iulia. PROGRAMUL

Publicat

Împlinirea a 163 de ani de la Mica Unire- Unirea Principatelor Române din 1859 sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza va fi sărbătorită la Alba Iulia pe 24 ianuarie 2022, printr-o serie de manifestări omagiale ce vor avea loc luni, de la ora 12.00, în Piața Cetății, a anunțat Instituția Prefectului Alba.

24 ianuarie 2022 – 163 ani de la MICA UNIRE. Unirea Principatelor Române din 1859 sărbătorită la Alba Iulia, în Piața Cetății

La eveniment vor participa reprezentanți din cadrul mai multor instituții din județul Alba: Instituţia Prefectului – Judeţul Alba, Consiliul Judeţean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia, Arhiepiscopia Ortodoxă Română, Unitățile militare (M.Ap.N., M.A.I.) din Garnizoana Alba Iulia, Direcția Județeană de Informații Alba, Oficiul Județean de Telecomunicații Speciale Alba, Cercul Militar Alba Iulia.

De asemenea și-au mai anunțat participarea Asociația Națională Cultul Eroilor ”Regina Maria”, filiala Alba, Asociația Națională a Veteranilor de Război ”Ferdinand I”, filiala Alba, Asociația Națională a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere, filiala Alba ” Gemina”, Asociația Militarilor Veterani și a Veteranilor cu Dizabilități din Teatrele de Operații, Centrul de Cultură ”Augustin Bena” Alba Iulia, Servicii și instituții publice din județul Alba, partide politice și reprezentanți mass-media

Programul activităţilor organizate cu prilejul Zilei Unirii Principatelor Române – Mica Unire de la 1859

 • 11.40 – 12.00 Primirea invitaților;
 • 12.00 – 12.05 Intonarea Imnului Național al României;
 • 12.05 – 12.15 Slujbă religioasă Te Deum în amintirea făuritorilor Unirii din 1859;
 • 12.15 – 12.30 Evocare istorică – bustul lui Alexandru Ioan Cuza, esplanada Sălii Unirii;
 • 12.30 – 13.00 Vernisajul expoziției ”Alexandru Ioan Cuza în patrimoniul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia”

Ziua de 24 ianuarie a rămas în istoria românilor ca data la care s-a înfăptuit Unirea Principatelor Române, în anul 1859, la foarte scurt timp după numirea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei și Țării Românești.

Mica Unire de la 1859 – Primul pas spre România

După mai mulți ani în care pașii spre îndeplinirea acestei dorințe au fost „mărunțiți” de atitudinea marilor puteri ale Europei, aceasta a devenit realitate, într-un context favorabil, care a dus, pe parcurs, la transformarea „României” de atunci într-un stat modern, aducând pentru prima dată câteva elemente occidentale în viața românilor.

Unirea Principatelor Române, cunoscută ca Mica Unire (Marea Unire fiind cea de la 1 Decembrie 1918, de la Alba Iulia), reprezintă unificarea vechilor principate, Moldova și Țara Românească, într-un singur Principat.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate