Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Când vor primi elevii din județ ”Cornul și laptele”: Consiliul Județean Alba nu a făcut licitația. Buget de 2 lei pe zi pe elev

Publicat

Elevii din județul Alba mai au de așteptat până să primească alimentele din programul ”cornul și laptele”, redenumit ”Programul pentru şcoli al Uniunii Europene”. Este vorba despre un număr de aproape 30.000 de copii. 

Hotărârea de Guvern care reglementează programul a fost publicată destul de târziu, în data de 8 august în Monitorul Oficial.

Mai mult, ordinul comun al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și Agenția Națională pentru Achiziții Publice privind aprobarea criteriilor de licitație a fost publicat și mai târziu, abia în 6 septembrie anul acesta.

Asta face ca și Consiliul Județean Alba să fie în întârziere: instituția nu a realizat deocamdată licitația pentru produse și nici nu avea cum.

De altfel, întrebați când estimează că elevii din județ vor beneficia de aceste alimente (data probabilă), reprezentanții CJ Alba nu au reușit să dea un răspuns.

Situația este similară la nivel național. Consiliile județene, care până acum foloseau în mare parte cam aceleași caiete de licitație, se confruntă anul acesta cu criterii noi.

Asta face ca lucrurile să tergiverseze și mai mult, pentru că este nevoie de o nouă documentație.

Răspunsul CJ Alba

Alba24.ro a solicitat CJ Alba următoarele informații:

  • care este valoarea alocată pentru program
  • care este valoarea pe copil/zi
  • câți elevi vor beneficia în acest an școlar
  • care sunt alimentele pe care vor trebui să le primească elevii (ce
    tipuri de alimente și care este proporția lor)
  • când estimați că vor putea beneficia elevii de aceste alimente (data
    probabilă)

Instituția a răspuns după mai multe zile, precizând că aproape 30.000 de elevi din județ vor beneficia de program, iar costul alocat va fi de

”Prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 31 din 10 mai 2023 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 13/2017 privind aprobarea participării României la Programul pentru şcoli al Uniunii Europene, s-a aprobat continuarea implementării Programului pentru perioada 01 august 2023-31 iulie 2029.

Hotărârea Guvernului nr. 652 din 3 august 2023 privind aprobarea Programului pentru şcoli al României în perioada 2023-2029, precum şi pentru stabilirea bugetului pentru implementarea acestuia în anul şcolar 2023-2024, reglementează modul de implementare al Programului.

Potrivit prevederilor HG nr. 652 din 3 august 2023, sumele pentru acordarea gratuită a produselor în cadrul Programului pentru școli al României pentru anul școlar 2023-2024 sunt în cuantum de 10,8 milioane de lei”.

Care este valoarea pe fiecare elev

Limita valorică zilnică per preşcolar/elev este după cum urmează:

  • 0,70 lei pentru porţia de fructe (2 pe săptămână);
  • 1,11 lei pentru porţia de lapte de consum (5 pe săptămână);
  • 0,65 lei pentru porţia de produse de panificaţie (5 pe săptămână).

Asta înseamnă că, pe săptămână, costul per elev ajunge la 10,2 lei pe zi, adică 2,04 lei pe zi.

Într-o zi fără fructe, bugetul ajunge abia la 1,75 de lei.

Alocația per elev este extrem de mică, chiar dacă per total vorbim de sume foarte mari. Acest lucru înseamnă că este foarte greu pentru producători să mențină calitatea produselor, mai ales în ceea ce privește cornul și fructele.

”Cornul și laptele” în Alba: ce vor primi elevii din județ

Numărul de beneficiari ai Programului, comunicat de Inspectoratul Școlar Județean Alba este de 29.411 preșcolari și elevi.

Pe parcursul săptămânii, unui preşcolar/elev i se acordă gratuit 2 porţii de fructe (cel puțin 100 gr/porție), 5 porţii de lapte (200 ml/porție) şi 5 porţii de produse de panificaţie (80 gr/porție corn și echivalentul valorii energetice a acestora pentru biscuiți uscați).

Concret, fiecărui elev i se va aloca 10,2 lei pe săptămână, adică 2,04 lei pe zi.

Durata estimată pentru realizarea procedurii de achiziție – licitație deschisă- privind furnizarea produselor în cadrul Programului este potrivit reglementărilor legale de minim 90 zile, au transmis reprezentanții Consiliului Județean Alba.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax