Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Candidații au contribuit cu 185 de milioane de lei la campania electorală pentru locale. Cum au făcut partidele rost de bani


Publicat

Expert Forum a publicat raportul privind monitorizarea finanțării campaniei electorale pentru alegerile locale din 2020, conform datelor conținând contribuțiile candidaților și partidelor politice publicate de către Autoritatea Electorală Permanentă la data de 1 octombrie. 

Principalele concluzii

Competitorii au contribuit cu sume semnificative la campania electorală – peste 185 de milioane de lei – deși 2020 se anunța a fi un an dificil din punct de vedere economic, iar limitările legate de desfășurarea campaniei electorală prin evenimente sau acțiuni stradale ar fi trebuit să conducă și la limitarea sumelor cheltuite de partidele politice în campanie.

Cele mai multe contribuții ale candidaților au fost declarate de către PNL (30%), urmat de PSD (25%). PNL a mai adăugat 1,75 milioane din subvenții, iar PSD 3,6 milioane din veniturile proprii. Cei mai puțini bani i-au declarat candidații PSRO – 282 de lei.

Cea mai mare parte a fondurilor declarate de candidați provine din venituri proprii (82%), iar cei mai puțini bani vin din donații (1,3%), restul fiind împrumuturi. Sumele cele mai mari pentru donații au mers către Nicușor Dan – 326.800 lei.

PNL a apelat cel mai mult la împrumuturi (115), la o distanță semnificativă de celelalte partide. Aproape un sfert din contribuțiile declarate de candidații USR reprezintă împrumuturi.

Unii dintre candidați, printre care și fostul primar general al Capitalei, Gabriela Firea, au declarat contribuțiile cu foarte puțin timp înainte de finalizarea campaniei electorale, ceea ce este greu de înțeles având în vedere faptul că banii care nu sunt declarați (în trei zile de la încasarea în contul declarat la AEP) nu pot fi cheltuiți și recuperați prin rambursări.

Peste 1000 de intrări sunt datate 25 septembrie, iar ultima zi în care se puteau declara contribuții a fost 26 septembrie, astfel că modul în care aceștia mai puteau cheltui banii este limitat. 25 candidați  (majoritatea de la Pro Romania) au declarat sumele chiar pe 26 septembrie.

Cei mai mulți bani au fost declarați în București (la nivelul candidaților PMB/CGMB), urmat de Constanța, Bacău, Iași, Argeș și Timiș. Harghita și Covasna rămân județele cu cele mai puține contribuții. O analiză comparativă a datelor din 11 septembrie (aproape jumătatea campaniei) și 1 octombrie arată cum competitorii din București au contribuit cu mai mulți bani în a doua jumătate a campaniei, ceea ce ne poate arăta faptul că există o creștere vizibilă a mizei alegerilor și deci a competiției (3 milioane vs peste 8 milioane)

Contribuțiile partidelor din subvenții sau fonduri proprii rămân relativ mici și anume 22,268,154.98 lei (aproximativ 8% din totalul fondurilor declarate). Partidele au cheltuit mai mult din fonduri proprii (aproape 16 milioane) decât din subvenții

Publicarea datelor privind finanțarea campaniilor electorale în format editabil este un pas important pentru transparența procesului, însă calitatea lor trebuie îmbunătățită pentru a fi cu adevărat utilizabile.

La acest moment, există erori în bazele de date publicate de către AEP, precum și intrări care sunt dificil de înțeles și analizat din cauza calității precare a datelor raportate de competitorii electorali.

Recomandări:

Îmbunătățirea calității datelor publicate de partide și de Autoritatea Electorală Permanentă
Publicarea unor rapoarte intermediare detaliate privind cheltuielile în campania electorală.

Chiar dacă AEP publică raportările ulterioare ale competitorilor electorali, acestea se afișează după o perioadă îndelungată după finalizarea procesului electoral, fapt care poate scădea transparența acestuia

Introducerea unor reglementări în Legea 334/2006 prin care identitatea donatorilor sau persoanelor care împrumută candidații pentru campaniile electorale peste o anumită limită (5 salarii brute), să fie publică, similar procedurilor pentru finanțarea partidelor politice.

Sursă: Expert ForumDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Patru spitale din Alba primesc anticorpi monoclonali pentru tratarea pacienților cu forme incipiente de COVID-19

Publicat

Spitalelor Municipal Sebeș, Orășenesc Abrud, Municipal Blaj și Județean de Urgență Alba Iulia le-au fost repartizate în total 60 de tratamente cu anticorpi monoclonali neutralizați pentru tratarea pacienților cu forme incipiente de COVID-19. Cele mai multe, 32, vor ajunge la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia, 16 tratamente vor ajunge la Spitalul Municipal Blaj în timp ce Spitalul Municipal Sebeș și Spitalul Orășenesc Abrud vor primi câte 6 tratamente. Tratamentele menționate vor fi disponibile cel târziu de la începutul săptămânii viitoare.

Potrivit unei informări transmise de Ministerul Sănătății ”în conformitate cu recomandările comisiei de boli infecțioase anticorpii monoclonali au fost repartizați către spitalele care au medici infecționiști și pot administra medicamentul și în regim de spitalizare de zi”. De asemenea, la repartizare s-a ținut cont de cazurile la mia de locuitori la total populație județ.

Anticorpii monoclonali neutralizați au specificitate pentru proteina S a Sars-Cov2 și, asemenea altor medicații antivirale, eficiența depinde de administrarea cât mai precoce după debutul bolii, nu mai târziu de primele 10 zile. Pacienții care pot avea un beneficiu din administrarea acestui tratament sunt cei cu risc important de evoluție severă a bolii. Administrarea tardivă nu este recomandată la pacienții cu forme severe de COVID-19.

Cine NU poate beneficia de tratament cu anticorpi monoclonali:

– pacienții cu o durată a simptomelor mai mare de 7 zile;

– pacienții cu forme severe de boală, disfuncții respiratorii care necesită suplimentare de oxigen;

– pacienții care au fost tratați în prealabil cu plasmă de convalescent, corticosteroizi, redemsivir sau imunoterapie.

Criterii de eligibilitate pentru tratament cu anticorpi monoclonali:

– semnarea consimțământului informat;

– forme ușoare fără supliment de oxigen;

– durată a simptomelor mai mică de 7 zile;

– se prioritizează persoanele cu mai mulți factori de risc: vârsta >65 de ani, BMI > 30kg/m2, boli cardiovasculare severe, BPOC, diabet zaharat tip I, terapie imunosupresoare, pacienți cu transplant de organe sau măduvă, pacienți cu neoplazii sau hemopatii în terapie, SIDA.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Indemnizația pentru internship crește din 2022: Tinerii vor primi mai mulţi bani atunci când vor face un stagiu de internship

Publicat

tineri

Din 2022 tinerii care intră în programe de internship vor primi o indemnizație mai mare decât cea pe care o primesc în acest an. Asta pentru că începând din 2022 salariul minim brut pe ţară a crescut la 2.550 de lei, astfel cei care vor efectua un internship vor primi mai mulţi bani, conform legii privind internshipul.

Legea nr. 176/2018 privind internshipul, intrată în vigoare la 18 august 2018,  reglementează indemnizaţia pentru cei care desfăşoară stagii de internship – “Cuantumul indemnizaţiei pentru internship stabilită potrivit alin. (1) este egal cu cel puţin 50% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată şi se acordă proporţional cu numărul de ore de activitate desfăşurată”.

În momentul de faţă, cum salariul minim brut pe ţară este de 2.300 de lei, astfel indemnizaţia de internship se situează la cel puţin 1.150 de lei brut.

Creşterea salariului minim brut pe ţară este prevăzută de Hotărârea Guvernului nr.1.071/2021, publicată în Monitorul Oficial nr. 950 din 5 octombrie 2021.

Amenzi pentru organizațiile care nu-și respectă obligațiile față de interni

Neachitarea de către organizaţia-gazdă a indemnizaţiei pentru internship în condiţiile reglementate de lege se sancţionează cu amendă de la 2.000 la 4.000 de lei.

De asemnea, nerespectarea obligaţiei de a încheia contractul de internship anterior începerii activităţii se sancţionează cu amendă de la 10.000 la 20.000 de lei.

Constatarea contravenţiilor, precum şi aplicarea sancţiunilor se realizează de către: Inspecţia Muncii, prin inspectoratele teritoriale de muncă şi Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, prin structurile sale teritoriale, pentru anumite contravenţii prevăzute de legea internshipului.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ISU Alba angajează îngrijitor în cadrul Serviciului Logistic. Condiții și termenul limită pentru înscriere

Publicat

pompieri

ISU Alba organizează concurs/examen în vederea încadrării prin recrutare din sursă externă a unui post vacant de personal contractual – îngrijitor- COR 515301 din cadrul Serviciului Logistic – Patrimoniu Imobiliar – Echipa de Întreținere și reparații imobile.

Potrivit reprezentanților ISU Alba, înscrierea se face personal, la sediul Inspectoratul pentru Situații de Urgență „UNIREA” al județului Alba, în intervalul orar 09:00 – 15:00, prin depunerea cererilor de înscriere și a dosarului în volum complet, conținând toate documentele menționate în anunț.

Vezi ANUNT Încadrare personal contractual îngrijitor (.pdf)

Termenul limită pentru înscriere este de 19 octombrie 2021.

Princialele condiţii de ocupare ale postului, potrivit prevederilor din fișa postului:

1. Pregătire:

  • Pregătire de bază: – studii gimnaziale;
  • Studii de specialitate: – nu este cazul;
  • Cursuri/programe de perfecționare/specializare: – nu este cazul;
  • Limbi străine și nivelul de cunoaștere: – nu este cazul;
  • Cunoștințe de operare/programare pe calculator și nivelul de cunoaștere: – nu este cazul;
  • Alte cunoștințe și abilități: – nu este cazul;
  • Autorizații speciale pentru exercitarea atribuțiilor postului: autorizație de acces la informaţii clasificate de nivel „SECRET DE SERVICIU”, după încadrare;

2. Starea sănătății: apt medical;

3. Trăsături psihice și de personalitate: apt psihologic.

Detaliile complete se găsesc pe site-ul www.isualba.ro.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Vremea până în 15 noiembrie: Temperaturi mai ridicate decât normalul perioadei și puține ploi. Prognoza meteo pe patru săptămâni

Publicat

toamna, ceata, padure

Vremea va fi uşor mai caldă decât în mod normal în următoarele patru săptămâni, arată prognoza meteo realizată de ANM. Temperaturile vor fi puțin mai ridicate decât în mod normal în următoarele 4 săptămâni, iar ploile vor lipsi în anumite zone. Prognoza meteo pentru intervalul 18 octombrie – 15 noiembrie.

Prognoza meteo – Vremea în săptămâna 18 – 25 octombrie

Valorile termice vor fi ușor mai ridicate decât cele specifice pentru această perioadă, în cea mai mare parte a țării, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în nord-est. Regimul pluviometric va fi deficitar în toate regiunile, dar mai ales în cele montane.

Prognoza meteo – Vremea în săptămâna 25 octombrie – 1 noiembrie

Temperatura medie a aerului va avea valori în general apropiate de cele normale pentru acest interval, posibil ușor mai ridicate în regiunile nord-estice. Cantitățile de precipitații vor fi local deficitare în regiunile sudvestice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă.

Prognoza meteo – Vremea în săptămâna 1 – 8 noiembrie.

Temperaturile medii vor fi ușor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în cea mai mare parte a țării. Regimul pluviometric va fi local deficitar în regiunile estice, sudvestice și la munte, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă.

Prognoza meteo – Vremea în săptămâna 8 – 15 noiembrie

Mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice pentru această această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații estimate pentru acest interval se vor situa în jurul celor specifice pentru această perioadă, în toate regiunile.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate