Connect with us
Publicitate

EDITORIAL

Capitala culturală a bunelor intenții

Publicat

Gâtuit de emoție, îl citez pe directorul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, Constantin Chiriac, care a spus că Alba Iulia are cele mai multe șanse să devină Capitală Culturală Europeană, cândva, în viitor, în raport cu alte orașe din România. Acest lucru m-a bucurat teribil, mai ales că ”întrunește consensul întregii clase politice” care are în sfârșit pentru ce ”milita”.

Cot la cot, intelighentia locală a PDL-PNL-PSD-ETC este de acord că ”îi mare lucru că ne-o ales pe noi” (ca și când ne-ar fi ales) și că ”trăbă făcut ceva și pe partea asta, cu cultura”.
Trecem peste motivațiile unor asemenea declarații ale lui Constantin Chiriac, un om care știe întotdeauna ce vrea și care nu prea vorbește neîntrebat fără un scop precis.
Rămâne doar bucuria. Ce frumos va fi… Printre marchijii care păzesc de turiști Cetatea, se va plimba cu o carte sub braț un Marquez adevărat și se va saluta cordial cu un Umberto Eco, ademenit și el la Alba Iulia de o posibilă intrigă templieră la Fortificații. Sper totuși că acest lucru să nu se întâmple în 2020, când în județul nostru este programat un alt eveniment major, propus de un fost prefect din curentul futurist (Cosmin Covaciu): Jocurile Olimpice de la Arieșeni.
Timp de un an, cât durează titlul de capitală, ne vom transforma în capitaliști culturali europeni. Vom avea ștaif și vom fi educați. În sfârșit, nu o vom mai confunda pe Herta Muller cu Hertha Berlin, pe Borges cu Borcea; nici pe Florin Roman cu Horia Roman Patapievici, pe Mircea Hava cu Vaclav Havel, pe Alexandru Pereș cu Alexandru Soljenițîn, pe Corneliu Olar cu Pierre Corneille și pe Ioan Dârzu cu Ioan Rus.
Ne vom lăsa paltoanele la garderobă și vom ridica o sprânceană indignată spre orice spectator al cărui telefon va suna în timpul spectacolului. Vom asculta în mașină Carmen de Bizet, în loc de Carmen Șerban.
Cam așa va fi când Alba Iulia va fi CCE. Declarația lui Chiriac (care are un cuvânt greu de spus la nivel european în această chestiune) i-a încins pe politicieni, care au văzut deja potențialul simbolic al acestei situații. Declarația s-a făcut, politicienii au spus că sunt de acord, ceea ce înseamnă că, la nivel simbolic, Alba Iulia este deja potențial capitală culturală. De acum încolo, oricine se va îndoi de acest potențial cultural al orașului nostru sau, mai bine zis, de capacitatea de a-l pune în funcțiune va fi catalogat ca un dușman al capitalei culturale europene, ba chiar responsabil de eșecul nominalizării. ”În loc să fim uniți…”
Momentul este speculat acum, fără să aibă cineva cu adevărat răbdarea, înțelepciunea sau interesul să îl ia în serios!
Doar că, acum, Alba Iulia nu are un program de evenimente anuale de calitate (cu foarte mici excepții, care nu pot conta singure), fonduri, implicare alături de administrație a agenților economici și a organizațiilor neguvernamentale, sală de teatru, filarmonică, cinematografe, hoteluri – lucruri esențiale atunci când se ia în calcul o candidatură serioasă pentru titlul de CCE. Vina nu este de această dată a administrației locale. Probabil că orașul nici nu ar putea duce un program cultural încărcat, iar eventuale cheltuieli din bani publici în această direcție ar fi doar risipă.
Administrația nu ne poate scoate singură din statutul de provincie culturală europeană.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. Ada C

    joi, 20.01.2011 at 11:35

    Sincer, nu stiu daca o sa avem Olimpiadele de la Arieseni, in 2020, dar nici capitala europeana nu prea cred ca avem sanse sa ajungem.Nu prea exista un management cultural bine pus la punct si cand s-a investit vreodata in cultura in Alba?

    Pentru asta ne trebuie oameni curajosi ))))

  2. Nick

    miercuri, 26.01.2011 at 19:07

    chiar ma intrebam cand o sa scri despre asta, ovidiu?
    din nou, cu amara ironie, tu chiar… le vezi!
    bine scris, balciul desertaciunilor!

  3. Alina

    joi, 03.03.2011 at 16:46

    Eu as spune ca „ii mare lucru ca s-or gandit la noi” si ar trebui sa ii multumim dlui Chiriac pentru faptul ca a a adus vorba de Alba Iulia,,,,
    Oricum deocamdata nu putem contribui cu nimic la actiunea CCE….doar cu bune intentii…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax