Connect with us
Publicitate

EDITORIAL

Capitala Culturală a Resemnării. „Strategii” pe 49 de ani

Publicat

Câţiva muncitori cocoşaţi sub frigul de octombrie căzut brusc peste oraş potrivesc cu migală dalele viitoarei piaţete “medievale” de la Alba Iulia. Au ordin să termine repede acest puzzle uriaş, în care totul se leagă armonios. Dedesubt, la un metru, clădirile administrative ale castrului roman vechi de 2.000 de ani răsuflă uşurate: pot sta liniştite în continuare, pentru că nu riscă să fie descoperite. Cel puţin nu în următorii 49 de ani.

Dacă lumea este scuturată de „protestul indignaţilor”, Alba Iulia nu este în stare nici măcar de un „protest al resemnaţilor”. Şi bine face…

Nu mai bine visăm noi la Capitală Culturală Europeană în 2020 decât să ne gândim că, acum, în 2011, o singură firmă decide, peste autorităţi, specialişti, muzee şi oricine altcineva să înlocuiască Parcul Custozza (scuarul, na!) cu o piaţetă, peste „cadavrul” centrului administrativ al vechiului oraş roman? Nu ne interesează să descoperim ceea ce poate fi cel mai important sit arheologic din România, după cum nu ne interesează nici nu ştiu ce biserică creştină de nu ştiu ce secol, unică în ţară la noi, descoperită nu departe nici ea de scuarul amintit, deoarece firma respectivă nu ne permite să ne intereseze. Turiştii nu vin la de-astea. Turiştii vor invada cetatea de la Alba Iulia, câtă frunză şi iarbă, să vadă preafrumoasele ziduri lungi, trotuarele şi petecele de gazon pe care nu ai voie să calci, că te fluieră arbitrii cu peruci, toate puse bine în valoare de lipsa copacilor.

Intuiesc deja întrebările dumneavoastră, bănuindu-mă că încerc o nefericită ironie, aşa că iată răspunsurile: da, ştiu că acum câţiva ani era plină de ciulini şi nu, nu trebuiau să o lase aşa. Doar că orice discuţie despre această zonă pare a fi intrat în epoca resemnării. Resemnare la muzeu, la direcţia judeţeană pentru cultură (denumită aşa în mod ironic), resemnare în presă şi în societatea civilă, care nu e societate şi nu e nici civilă. Subiectul este deja abandonat până şi de politicienii liberali (pesediştii încă nu au aflat de el), pentru că nu te poţi lupta, nu-i aşa, cu evidenţa: ceea ce va ieşi va fi o minune şi nu poţi risca să… vorbeşti contra vântului!

Iar noi, mai bine să exploatăm ideea cu capitala… cât putem şi la urma vedem noi. Ne punem baza în comitetul de iniţiativă, o construcţie care se vrea serioasă, din care fac parte mai multe persoane şi personaje care au legătură cu cultura. Măcar din comitet să facă parte, dacă tot nu au abonament la bibliotecă.

Săpăturile în Parcul Custozza, aşa limitate cum au fost (pe la margine, pe „secţiune”) au scos la iveală atât de multe informaţii inedite, încât nici nu le putem enumera aici. Arheologii de la Muzeul Naţional al Unirii au solicitat continuarea săpăturilor, având în vedere importanţa potenţială a sitului. Cu toate acestea, maşinile cu dalele pentru noua piaţetă s-au strecurat nevăzute chiar pe lângă muzeu, până în spatele Sălii Unirii, aşa că acum piaţeta e aproape gata. Şi mai e şi medievală (măcar ea, dacă clădirile din jur sunt mai noi). Nu a reacţionat nimeni şi mai ales nu au reacţionat instituţiile. Nici nu aveau cum, dacă ne gândim că directorul unei anume instituţii cunoaşte doar două cuvinte: „Da, şefu`!”

Aşa că vasul din care a băut împăratul roman Caracalla, aflat în vizită de lucru la Apulum, poate, de acum, aştepta sub pământ o altă generaţie care să îl scoată la lumină. Dacă nu cumva între timp s-a fisurat sub compactoarele şi ciocanele muncitorilor gârboviţi sub frigul sfârşitului de octombrie, înghiontiţi în stil medieval să „gate iute”, să nu se indigneze resemnaţii.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

14 Comentarii

14 Comentarii

  1. DAN LUNGU

    sâmbătă, 22.10.2011 at 13:40

    Bai Ovidiu esti tare… TARE OM, TARE CARACTER (ca sa citez un vechi coleg din presa)
    FELICITARI! SINCERE…

  2. Roman Florin

    sâmbătă, 22.10.2011 at 16:20

    Salut Ovidiu! Articolul tau surprinde multe lucruri corecte. Te rog insa sa nu uiti ca am adus problema locuintei guvernatorului in atentia lui Hunor Kelemen. Am trimis acea scrisoare pe care am facut-o publica, in care semnalam distrugerile arhelogice. M-am intalnit de doua ori ca sa ii cer stoparea acestui genocid cultural. Din pacate, ca multi altii de pe la noi se face ca doarme. Am sesizat aceasta problema in Consiliul local, dar Sandu Cornel si Paul Voicu erau ocupati cu numararea diurnei. Am ridicat problema ieri la RYMA. Toate astea, inainte de aparitia articolului. Oare ce puteam sa fac mai mult ca albaiulian, in conditiile in care astia care ne conduc sunt rupti de oameni. Se intampla asta si ptr ca atunci cand unii dormeau si protestau in Custozza, chiar sub senilele buldozerelor celor de la Corint, altii taceau sau faceau bascalie. Vina o purtam toti cei care acceptam sa fim tratati ca cetateni de rang inferior intr-o comunitate feudala, cu shoguni, castelani si servitori!

  3. Mike

    duminică, 23.10.2011 at 00:33

    Pai, da. Adevar grait-a gura (pixul, tastatura…) ta. Pacat ca unii se folosesc deja de ce ai scris tu si nu la fel de dezinteresat ca tine. In plus mai simt si nevoia sa se justifice, ca doar cine se scuza se acuza. In rest, numai „de bine”… noroc ca au venit studentii sa mai anime atmostera, ca pe strada cu „Pas”-ul doar fantomele mai lipseau asta vara si puteai filma un film de groaza. Asta ca sa ne dam cu totii seama cat de mult inseamna niste amarati de copaci… Cat despre Custozza… unii au mintit. Unul mai mult ca unii.
    P.S. 🙂 Ma bucur ca ai revenit „in peisaj”. Ma temeam ca oi fi adormit sau ti-o fi inchis cineva gura (pixul, tastatura…) or something

  4. gigi

    duminică, 23.10.2011 at 14:05

    bravos

  5. sorina

    luni, 24.10.2011 at 08:16

    Super articolul! Pacat ca nu te asculta nimeni. Chiar daca nu are rezultat macar ai deranjat pe cineva. Sau poate ca stapanul orasului ne rade in fata.

  6. Synco

    luni, 24.10.2011 at 10:43

    Foarte bine scris articolul,si ce daca ai folosit ironie,ce ne americanizam?! ai dreptate,parerea mea ii ca s-au facut acele sapaturi si hai le zicem si arheologice :)) ca sa nu mai poata zice nimeni ca nu s-au facut,cred ca mai mult s-au facut ca sa vada cum se poate face lo pt pisioarul si wc-ul care va fi montat acolo,hai sa-i zicem fantana arteziana :D.oricum din nou,foarte bine scris articolul

  7. he he

    luni, 24.10.2011 at 14:09

    Un articol excelent scris

  8. clau

    luni, 24.10.2011 at 15:35

    Sa te fereasca Dumnezeu sa-ti faci casa si in sapaturile fundatiei sa dai de vreo ” roca mezozoica” ca te opresti cu lucrarea si nu mai termini in vecii vecilor asteptand aprobare de la primarie si de la arheologul de serviciu. Pe cand aici unde clocoteste locul de istorie…… SE TERMINA TOTUL REPEDE! La cat de repede se misca ar putea face o autostrada din pavele ca ar termina mai repede decat concurenta din asfalt…..

    • clau

      luni, 24.10.2011 at 15:36

      Scuzati cacofonia… era cu intentie!

  9. Egroeg

    marți, 25.10.2011 at 07:13

    Resemnarea e la nivel national.
    Banii pentru proiect au un termen limita de acordare. Depasesti termenul, ramai fara, ba mai mult trebuie sa dai inapoi. De aici toata graba.
    Cat despre vestigiile romane, asa se intampla peste tot. Se pune in balanta importanta si valoarea sitului vs importanta si valoarea proiectului. De obicei proiectul castiga 😀 .
    Eu zic sa nu ne mai sinucidem atata ca popor ca suntem cei mai nu stiu cum, si ca toti ne fac nu stiu ce. E cel mai mare rau pe care ni-l facem noua si generatiilor urmatoare. Deja le-am implantat adanc in creier ca Romania e tara nimanui. Si asta vor si ceilalti sa credem despre noi, doar asa suntem mai usor de luat de mana si condusi oriunde.

  10. fabio

    marți, 25.10.2011 at 16:42

    Bine… bravo! 🙂

  11. Ovidiu

    miercuri, 26.10.2011 at 11:02

    Multumesc pentru comentarii, ma ajuta intotdeauna.

  12. V for Vendeta

    miercuri, 02.11.2011 at 20:56

    Te ajuta alea care te perie ca pe cele critice le stergi. Papusel, ce imagine deformata trebuie sa ai despre proria persoana. Miau!

  13. Ovidiu

    joi, 03.11.2011 at 09:53

    N-am sters nici un comentariu pentru ca nu asta e ideea. Consider ca este normal sa fie comentarii negative la subiecte atat de controversate si inteleg si atunci cand ele sunt emanate de tot felul de militanti politici. Nu e si cazul tau, sunt sigur. Asta pentru ca ti-ai ales un pseudonim inteligent pentru a comenta la articolul meu.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax