Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Cardul de sănătate: Medicii de familie spun că sistemul informatic este „greoi şi defectuos” şi că pacienţii au de aşteptat zeci de minute

Publicat

card sanatate În contextul în care cardul de sănătate va trebuie prezentat obligatoriu de către pacienţii care îl deţin, pentru servicii medicale, medicii de familie avertizează că sistemul informatic funcţionează „greoi și defectuos” şi că responsabilitatea revine CNAS. Potrivit acestora, pacienţii au de aşteptat şi zeci de minute ca să treacă de această etapă.

„Medicii de familie și-au asumat partea lor contractuală și și-au achiziționat din fonduri proprii cititoare de card, abonamente internet, softuri pentru cabinete, semnătura electronică. Medicii nu-și pot asuma însă și modul de funcționare a sistemului.

Modul defectuos și greoi de funcționare a sistemului este în totalitate responsabilitatea CNAS, în ce privește emiterea cardului sau adeverinței, blocarea și deblocarea cardului, funcționarea softului la nivel național, capacitatea de lucru a serverelor CEAS (cardul electronic asigurări sănătate), funcționarea rețelelor de internet sau a rețelelor electrice”, susțin reprezentanții Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF).

Potrivit acestora, de aproape două luni, medicii de familie lucrează cu cardurile, dar, pe măsură ce tot mai mulți folosesc sistemul, acesta se blochează, ajungând „să stea cu un pacient zeci de minute fără să poată să-i ofere acestuia serviciile medicale reale de care are nevoie”.

„Medicii de familie din toată țara sunt îngrijorați de actualul sistem de sănătate, care pe zi ce trece devine din ce în ce mai inaccesibil populației, datorită informatizării agresive impusă de Casa Națională de Asigurări de Sănătate. (…) Medicii de familie vor face toate diligențele posibile pentru a vă ajuta în păstrarea stării de sănătate, dar funcționarea corectă a sistemului sanitar este responsabilitatea CNAS-ului, Ministerului Sănătății și a Guvernului României”, afirmă medicii.

Ei acuză și faptul că, periodic, doctorii și pacienții sunt „bulversați” de schimbările aduse, care „nu întotdeauna” sunt în folosul și sprijinul pacienților.

„Stimați pacienți, medicul vostru de familie este numai medic, nu-i programator, nu-i telefonist, nici poștaș, nici dispecer, medicul vostru de familie este lângă voi pentru servicii medicale, pentru consultații medicale, pentru acte medicale”, subliniază reprezentanții FNPMF.

Începând de vineri, se introduce în sistemul sanitar cardul de sănătate, un proiect informatic nou al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Citeşte şi De la 1 mai, cardul de sănătate OBLIGATORIU pentru pacienţii care se prezintă la Spitalul Judeţean Alba şi în ambulatoriu. RECOMANDĂRI

sursa: agerpres

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax