Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Elementele propagandei ruse în România, în vreme de război. Ce teme au încălzit trolii, după ”tăcerea” din prima zi a invaziei

Publicat

Chiar dacă doar o treime dintre români sunt influențați de propaganda de la Kremlin, conform unui studiu efectuat de Centrul pentru Promovarea Participării și Democrației din SNSPA, se pare că aceasta a devenit mult mai prezentă în spațiul public în ultimul timp – la asta au ajutat boții controlați de hackerii ruși și tot felul de personalități controversate.

Potrivit vice.com, războiul din Ucraina a activat o serie de teme și narațiuni menite să îndepărteze România de valorile europene, făcând apel la naționalism și demagogie.

Așadar, mesajele propagandistice funcționează pe ideea că „România este o colonie a Europei”, chiar dacă economia românească se află la cel mai ridicat nivel din istoria ei.

Propaganda rusă s-a ridicat rapid, după două zile de descumpănire la începutul războiului, când prezența trolilor pe rețelele de socializare a fost în modul ”silent”.

Cele mai importante teme:

Ucraina nu există ca stat, aparține Rusiei

Ucraina și-a câștigat independența în 1991, după destrămarea URSS, printr-un referendum la care au participat 30 de milioane de persoane. Ucraina a căpătat atunci statutul de țară suverană și independentă, dar chiar și în cadrul URSS, a existat ca entitate guvernamentală supusă liderilor de la Moscova.

Ucraina a furat teritoriile României

România a pierdut o parte semnificativă din teritoriile care aparțineau Regatului României Mari în perioada interbelică. În urma tratatului Ribbentrop–Molotov, Uniunea Sovietică a anexat Basarabia și Bucovina de Nord.

Ce e de urmărit în narațiunea propagandei ruse în acest context? Faptul că Ucraina nu exista ca entitate independentă, care să fie răspunzătoare pentru teritoriile pe care Stalin le-a luat de la români.

Românii din Ucraina

Narațiunile rusești din România mai au în vedere și soarta românilor din Ucraina în acest context. Tema este vag enunțată, fără date concrete. Cei care o preiau cu bună credință nu știu în general nimic despre subiect.

Vezi și: Analiză VERIDICA.RO Cum sunt camuflate dezinformările Rusiei în narațiuni aparent românești. La ce sunt folosiți ”idioții utili”

Ajutorul pentru refugiați

Mobilizarea incredibilă a românilor în sprijinul vecinilor afectați de război este contracarată cu mesaje de genul: de ce nu ajutați românii.

Putin este obligat de europeni și americani să invadeze Ucraina

Un alt element al propagandei este acela că nu Putin este de vină pentru că a invadat o țară liberă, ci SUA și statele UE. În termeni de comunicare, asta se numește ”blame the victim”, adică dă vina pe victimă.

Ca o paralelă, în cazul victimei unui viol, acest tip de raționament pasează responsabilitatea infracțiunii pe aceasta: s-a îmbrăcat provocator, a intrat în vorbă…

Astfel, narațiunea spune că Putin nu avea ce face decât să invadeze Ucraina ca răspuns la orientarea acesteia spre vest. Vestul este, așadar de vină.

La distribuția acestor mesaje, dar și a unor informații în mod flagrant false, contribuie și o serie de personaje publice: Șoșoacă, George Simion, Cozmin Gușă, Teodosie, Olivia Steer și mulți alții.

Toate detaliile, în articolul din vice.com

Sursă foto: Pixabay

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Stelian ion

    joi, 03.03.2022 at 07:26

    Nu sunt de acord cu ce se intâmpla in Ukraina.Totusi poate le explicati idiotilor utili de ce nu a fost exclusa din swift si america in 2003 dupa ce a atacat Irakul fara acordul consiliului de securitate al O.N.U.Si de ce nu a sanctionat nimeni america in 1999 cand au atacat Serbia?In ce lume traim?🤮🤮🤮🤮🤮🌈🌈🌈🌈🌈🌈🌈🌈

  2. Popovici Claudius

    joi, 03.03.2022 at 21:14

    De unde atâta ura a lui Putin contra Ucrainienilor ?
    Căutați explicațiile în istoria Ucrainei do
    1931 în 1933 când URSS-ul al cărui urmaș se considera Putin, a condus la uciderea prin infometare cca. 30 de milioane de Ucrainieni Primu Holocaost cunoscut, ceea ce a avut ca efect răzbunarea din 1941 acuzați de Putin ca acțiuni ale Naziștilor. HOMOLON-un nu poate fi uitat!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax