Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Care este cota TVA pentru cafea: 19% sau 9%? Discuții între contabili, excepții și lămuriri de la ANAF

Publicat

Cafeaua preparată ar trebui să fie supusă unei cote de 19% la TVA, sau unei cote de 9%? Aceasta este discuția zilei între patronii de cafenele și restaurante. 

Controversa a apărut după ce o serie de modificări operate de Guvern de la 1 ianuarie 2023, în legătură cu băuturile pe bază de zahăr.

Spre exemplu, consultantul fiscal Mariana Vizoli a spus că „din discuțiile cu reprezentanții autorității fiscale rezultă că pentru cafeaua preparată se aplică cota de 19% (în creștere de la 9% n.r.), indiferent dacă este servită cu sau fără zahăr/lapte”.

„Dar, sucurile de fructe sau legume, chiar dacă sunt îndulcite, nu intră sub incidența cotei de 19%, ci a cotei de 9%, cu condiția ca adaosul de zahăr să nu fie mai mare decât cel pe care fructul/leguma l-ar avea în stare naturală, în funcție de anul în care au fost produse”, ar arătat într-o prezentare Mariana Vizoli din cadrul TaxEU Forum, citată de Hotnews.

Potrivit unor surse ANAF, consultate de Alba24 în legătură cu cota TVA la cafea, în prezent se aplică procentul de 9%.

Asta pentru că, spun sursele Alba24, restaurantele și cafenelele vând cafeaua fără zahăr și este treaba clientului dacă ulterior își adaugă îndulcitor.

Există însă 2 excepții, la care TVA trebuie să fie 19%: cappuccino și latte macchiato.

Excepțiile sunt cauzate de modul în care sunt încadrate diferitele tipuri de băuturi în codurile NC.

TVA mărit pentru băuturi de la 1 ianuarie

Guvernul a stabilit majorarea TVA pentru mai multe produse, de la 1 ianuarie.

Astfel, pentru unele băuturi (ape minerale și ape gazeificate care conțin zahăr sau alți îndulcitori sau aromatizate, sau alte băuturi precum băuturile pe bază de soia), cota de TVA va crescut de la 9% la 19%.

În ceea ce privește serviciile de cazare, restaurant și catering, a fost majorată cota de TVA de la nivelul actual de 5% la 9% începând cu 1 ianuarie 2023.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax