Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Care sunt noile prețuri la carburanți, în Alba Iulia. Cum s-a aplicat reducerea cu 50 de bani la benzină și motorină

Publicat

Guvernul a aprobat joi reducerea prețurilor carburanților cu 50 de bani pe litru. Actul normativ a intrat în vigoare în noaptea de joi spre vineri, pentru o perioadă de trei luni.

Care sunt prețurile carburanților la principalele benzinării din Alba Iulia (joi noaptea vs. vineri dimineața)

Vezi și Cine câștigă din scumpirea carburanților. Petrom, profit istoric: într-un semestru, cât în doi ani. Câți bani se duc la stat

Benzină standard:

  • Petrom – 8,62 lei/l (joi) – 8,12 lei/l (vineri)
  • Lukoil – 8,62 lei/l (joi) – 8,12 lei/l (vineri)
  • Rompetrol – 8,68 lei/l (joi) – 8,18 lei/l (vineri)
  • OMV – 8,68 lei/l (joi) – 8,18 lei/l (vineri)
  • Mol – 8,68 lei/l (joi) – 8,18 lei/l (vineri)

Motorină standard:

  • Petrom – 9,19 lei/l (joi) – 8,69 lei/l (vineri)
  • Lukoil – 9,19 lei/l (joi) – 8,69 lei/l (vineri)
  • Rompetrol – 9,25 lei/l (joi) – 8,75 lei/l (vineri)
  • OMV – 9,25 lei/l (joi) – 8,75 lei/l (vineri)
  • Mol – 9,25 lei/l (joi) – 8,75 lei/l (vineri)

Consiliul Concurenței despre cum au respectat marile lanțuri de benzinării OUG de reducere cu 0,5 lei/litru

Consiliul Concurenței anunță că marile lanțuri de benzinării din România au aplicat reducerea de 50 de bani pe litru la carburanți. Regăsiți mai jos datele rezultate în urma monitorizării realizate de Consiliul Concurenței.

Tabelele de mai reprezintă prețurile medii pentru fiecare rețea, prețurile variind de la o benzinărie la alta

Potrivit reprezentanților Guvernului, reducerea cu 50 de bani a prețului carburanților nu este obligatorie pentru benzinării.

„Ordonanţa oferă un cadru legislativ şi o conformare voluntară, nu este ceva obligatoriu. Din ce cunosc din piaţă, sunt convins că majoritatea lanţurilor de benzinării, dacă nu chiar toate, vor aplica aceasta ordonanţă şi românii vor beneficia de această reducere”, a explicat ministrul Energiei.

„Vorbim de o reducere cu 50 de bani, 25 de bani suportaţi de la bugetul de stat, iar 25 de bani reprezintă o reducere comercială pe care voluntar o vor aplica lanţurile de benzinării. În cazul în care doresc să ia şi această reducere de la bugetul de stat de 25 de bani.

OUG intră în vigoare din această noapte şi mă aştept ca în perioada imediat următoare să vedem în piaţă companii care aplică ordonanţa. Sigur, o să mă întrebaţi cât cred. Să le lăsăm totuşi un termen scurt, evident, în aşa fel încât sistemele fiscale să poată fi actualizate şi să reflecte aceste modificări”, a mai explicat ministrul Virgil Popescu, la finalul şedinţei de Guvern.

Potrivit reprezentanților Guvernului, în situaţia în care vor exista creşteri nejustificate ale preţurilor la carburanţi în perioada următoare, ele vor fi încadrate la acţiuni speculative şi vor fi sancţionate potrivit ordonanţei anti-speculă.

Cum se face reducerea de 50 de bani/litru pentru benzină și motorină

Potrivit ordonanței, pe perioada 1 iulie 2022 – 30 august 2022, operatorii economici care comercializează benzină și motorină către clienții finali – persoane fizice și juridice care achiziționează carburanții pentru consumul propriu, și care acordă o reducere de preț de 0,5 lei/ litru, inclusiv TVA, la prețul de vânzare, beneficiază de la bugetul de stat de o compensare de 0.25 Lei/litru, inclusiv TVA, aferentă reducerii acordate.

Pentru fracțiuni dintr-un litru reducerea de preț și respectiv compensarea se vor acorda proporțional.

Pe perioada de aplicare a schemei de compensare, operatorii economici vor afișa pe totem prețul care include această reducere de preț, iar în sistemul de gestiune și la pompă va fi înscris prețul de vânzare fără reducerea comercială.

În cazul acordării reducerii de preț, aceasta se va evidenția distinct pe documentele fiscale aferente vânzărilor, bonuri fiscale și/sau facturi.

Suma de 0,25 lei/litru reprezintă o subvenție legată direct de preț în sensul legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, și se include în baza de impozitare a TVA.

Compensația de 0,25 lei/litru se stabilește și se individualizează de către operatorii economici într-o declarație al cărei model se aprobă prin ordin al președintelui ANAF.

Declarația se depune la organul fiscal competent din cadrul ANAF, până la data de 25 a lunii următoare celei în care s-a acordat reducerea și reprezintă și cerere de compensare.

Suma declarată se înregistrează într-un cont de venituri distinct și se compensează cu obligațiile fiscale ale debitorului potrivit legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare.

Verificarea sumelor declarate se realizează de organele de control din cadrul ANAF, pe baza analizei de risc.

Operatorii economici cărora li se aplică prevederile ordonanței de urgență și care au obligația de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale în conformitate cu prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicată, cu modificările și completările ulterioare, evidențiază pe bon fiscal distinct contravaloarea carburantului comercializat și reducerea de 0,5 lei/litru.

Creșterea nejustificată a prețurilor la carburanți în perioada de aplicare a prevederilor ordonanței constituie acțiune speculativă și se sancționează potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 84/2022 privind combaterea acțiunilor speculative și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

Se interzice revânzarea produselor achiziționate în condițiile prevăzute de ordonanță. Revânzarea produselor achiziționate în condițiile prevăzute de ordonanță reprezintă contravenție și se sancționează de către autoritătile prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 84/2022, astfel:

a) cu amendă de la 50.000 lei la 500.000 lei pentru contravenţiile săvârşite de persoane juridice;

b) cu amendă de la 5.500 lei la 11.000 lei pentru contravenţiile săvârşite de persoane fizice.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax