Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Cine câștigă din scumpirea carburanților. Petrom, profit istoric: într-un semestru, cât în doi ani. Câți bani se duc la stat

Publicat

În timp ce românii au primit reducere de la stat de 50 de bani la litrul de carburant și își golesc buzunarele când alimentează mașinile în benzinării, companiiile care își împart piața carburanților din România au obținut profituri uriașe.

OMV Petrom a anunţat la Bursa de la Bucureşti un profit net de 4,6 miliarde de lei în S1/2022, comparativ cu 980 milioane de lei în aceeaşi perioadă din 2021, adică o creştere de 374% şi vânzări de 25,6 mld. lei, plus 153%.

Profituri istorice, în timp ce românii își golesc buzunarele în benzinării

Rezultatele financiare sunt fără precedent în istoria gigantului. Practic, Petrom s-a bucurat de 2,89 miliarde de lei profit net în doar 3 luni, din poziția de cel mai mare producător de țiței și gaze din Europa de Sud-Est.

Comparativ cu perioada similară de anul trecut, profitul este de șapte ori mai mare. Dacă ne uităm doar la venituri, în perioada aprilie – iunie, acestea au fost de 13,7 miliarde de lei, în creștere cu doar 14%, față de cele 66% referitoare la explozia profitului net.

Chiar și așa, încasările au fost de peste două ori și jumătate comparativ cu cele de acum un an, scrie playtech.ro.

Cel mai bun semestru din istoria companiei, profit cât în doi ani la un loc

Petrom a anunţat joi dimineaţă la Bursa de la Bucureşti un profit net de 4,6 miliarde de lei în S1/2022, comparativ cu 980 milioane de lei în aceeaşi perioadă din 2021, adică o creştere de 374%, aproape cinci ori, şi vânzări de 25,6 mld. lei, plus 153%.

Acesta este cel mai bun semestru din istoria companiei şi mai mult, doar în S1/2022, Petrom a avut un profit cât în doi ani la un loc. În 2021 – 2,9 mld. lei), iar în 2020 – 1,3 mld. lei.

Statul a câștigat peste 9 miliarde lei de pe urma profiturilor istorice ale Petrom

În tot acest timp, OMV Petrom a făcut investiții de 1,4 miliarde de lei, dar este important de reținut că statul român a câștigat foarte mult din această performanță economică.

De pe urma acestor profituri uriașe, nu mai puțin de 9,2 miliarde de lei s-au dus către fisc sub formă de contribuții la stat, inclusiv dividendele de bază.

Cum explică Petrom rezultatele financiare obținute

“În primele 6 luni ale acestui an, mediul de piaţă a fost fără precedent. În contextul conflictului Rusia- Ucraina, preţurile internaţionale şi regionale pentru principalele noastre produse au fost ridicate şi volatile şi au apărut dificultăţi de aprovizionare”, spune Christina Verchere, CEO Petrom.

“În această perioadă, capacităţile noastre interne de producţie au funcţionat într-un grad ridicat, inclusiv rafinăria Petrobrazi si centrala electrica de la Brazi, şi ne-am concentrat pe diversificarea surselor de aprovizionare, astfel încât să asiguram continuitatea livrărilor către clienţii noştri”.

În raportul semestrial se arată că Petrom estimează transferul statutului de operator în proiectul Neptun Deep către OMV Petrom în T3/22. “Dacă toate condiţiile prealabile sunt îndeplinite, decizia finală de investiţie este estimată pentru mijlocul anului 2023”.

În T2/2022, comparativ cu T1/2022, profitul net a urcat de la 1,7 mld. lei la 2,9 mld. lei în timp vânzările au avansat de la 12 mld. lei la 13,6 mld. lei.

Potrivit calculelor realizat de ZF, în ultimele 12 luni (S2 2021 plus S1 2022) profitul net al Petrom a fost de 6,5 mld. lei, ceea ce înseamnă că la o valoare de piaţă în prezent de circa 29 mld. lei, acţiunile SNP se tranzacţionează la un multiplu PER de 4,5x.

Din acţionariatul companiei fac parte austriecii de la OMV (51%), statul român (20,6%), Fondul Proprietatea, fonduri Pilon II.

Ce profituri au avut Rompetrol, Lukoil, Mol și Socar

Rompetrol Downstream, divizia de retail a grupului KMG International în România, se află pe locul 2, cu o cifră de afaceri de 12 miliarde de lei, înregistrând o creştere de 32% fata de anul anterior. Profitul net a scăzut cu aproximativ 7 miliarde de lei, iar numărul de angajaţi nu a fost afectat de schimbările produse anul trecut potrivit risco.ro

Lukoil, pe locul 3 în topul benzinăriilor din România, se bucura de o creştere de 32% a cifrei de afaceri, de la 5 miliarde de lei în 2020 la aproape 8 miliarde de lei în 2021. Profitul net înregistrează creşteri de 7%, fiind de 160 milioane de lei în 2021, comparativ cu 149 milioane in 2020.

Pe locul 4 vine compania MOL România Petroleum Products, subsidiara locală a grupului maghiar MOL. MOL România înregistrează creşteri atât la nivel de cifra de afaceri, profit net şi număr de angajaţi. Cifra de afaceri a crescut cu 42%, de la 5 miliarde de lei în 2020 la aproximativ 8 miliarde anul trecut. Profitul net are o dinamică de 24%, cu 349 milioane de lei în 2021, iar numărul de angajaţi a crescut de la 242 la 258.

Socar, al cincilea retailer de carburanţi din tara, din punct de vedere al mărimii reţelei, înregistrează două dintre cele mai mari creşteri, atât în zona cifrei de afaceri cât şi în cazul profitului net. Astfel, cifra de afaceri are o dinamică de 72%, reuşind să crească de la 827 milioane de lei în 2020 la 1.4 miliarde de lei în 2021. Profitul net pentru 2021 este de 16 milioane de lei, cu 141% mai mare decât în 2020, cu 6 milioane de lei.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

Zilele Sebeșului 2022, PROGRAMUL zilei de sâmbătă. Concerte Lou Bega, Emaa, Bruja, Manuel Riva, Sasha Lopez și spectacol de lasere

Publicat

Distracția continuă sâmbătă, 20 august, la Zilele Municipiului Sebeș. Programul include expoziții, proiecte culturale pentru copii, concerte și un spectacol de lasere. 

Pe scena din Parcul Arini vor urca, printre alții, Lou Bega, Sasha Lopez, Manuel Riva, Emaa, Bruja, Green Line și Dublu Click.

Programul zilei de sâmbătă, 20 august, la Zilele Municipiului Sebeș 2022:

Ora 10:00, Muzeul Municipal „Ioan Raica”

 • „Sebeșul în culori” – expoziție de artă plastică cu participarea artiștilor locali
 • Tabără medievală cu Ordinului Scutierilor de Mühlbach

Ora 12:00, Casa Memorială „Lucian Blaga” Lancrăm

 • „Lucian Blaga și frumusețea locurilor natale” – expoziție tematică; acces gratuit tuturor vizitatorilor obiectivului cultural

Ora 14:00, Casa Memorială „Lucian Blaga” Lancrăm

 • Întâlnirea Primarului Municipiului Sebeș cu delegațiile orașelor înfrățite. Momente oficiale.

Ora 18:30, scenă, Parcul Arini

 • Concert: Lou Bega, Sasha Lopez, Manuel Riva, Emaa, Bruja, Green Line, Dublu Click, gimnasta Flavia Sentea, Școala de muzică „DoReMi” (prof. Alexandra și Adrian Pamfilie) și trupele de teatru „Gepetto” și „Pied Piper” (prof. Lavinia Kamla Donose) – proiecte culturale pentru copii susținute de Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș. Animație: Andreea Bogdan și MC Kotto.
 • Spectacol de lasere

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Livrările de gaze prin gazoductul Nord Stream 1, suspendate în perioada 31 august – 2 septembrie, pentru mentenanță

Publicat

Livrările de gaz rusesc către Europa prin gazoductul Nord Stream 1 vor fi întrerupte timp de trei zile, între 31 august şi 2 septembrie, pentru lucrări de „mentenanţă”, a anunţat vineri compania rusă Gazprom, relatează AFP şi Reuters.

„Este necesar să se efectueze o mentenanţă la fiecare 1.000 de ore” de funcţionare, a explicat Gazprom într-un comunicat. După ce lucrările de mentenanţă vor fi încheiate, fluxul de 33 de milioane de metri cubi pe zi va fi reluat.

„Pe 31 august 2022, singura unitate de compresie a gazului Trent 60 va fi oprită timp de trei zile pentru mentenanţă”, la care vor participa tehnicieni ai Siemens, a precizat Gazprom în comunicatul citat.

În consecinţă, „transportul gazului prin gazoductul Nord Stream va fi suspendat timp de trei zile”, a adăugat sursa citată potrivit Agerpres.

Când vor fi reluate

„La finalul acestor lucrări şi în absenţa unor disfuncţionalităţi tehnice, livrările de gaz vor fi restabilite la un nivel de 33 de milioane de metri cubi pe zi”, a precizat Gazprom.

Această decizie riscă să acutizeze temerile de penurie în Europa, unde Moscova este acuzată de şantaj energetic, comentează France Presse.

După ce ţările occidentale au impus sancţiuni Moscovei în urma invadării Ucrainei, Rusia a redus de mai multe ori livrările de gaz către Europa, care este puternic dependentă de gazul rusesc.

Rusia reprezenta până anul trecut circa 40% din importurile de gaz din UE.

În ultimele săptămâni, Rusia şi-a justificat aceste reduceri prin faptul că nu i-a fost returnată o turbină Siemens reparată în Canada, despre care Moscova susţine să este esenţială pentru buna funcţionare a gazoductului Nord Stream 1.

Ţările europene acuză Moscova că întârzie revenirea acestei turbine pentru a avea un pretext pentru reducerea livrărilor sale.

O oprire a livrărilor pentru o perioadă de mentenanţă de zece zile în iulie a provocat îngrijorarea ţărilor europene, care fac eforturi de mai multe luni să-şi diversifice sursele de aprovizionare.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Primăria Unirea alocă aproape o jumătare de milion de lei pentru delegarea serviciului de iluminat public

Publicat

Primăria Unirea a lansat vineri, 19 august, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru delegarea de gestiune prin concesiune a serviciului de iluminat public al comunei.

Valoarea totală este estimată la 496.150 de lei, fără TVA.

Potrivit documentației, în prezent serviciul de iluminat public este organizat sub forma prestării unor servicii de întreținere și mentenanță, printr-un contract/contracte încheiat/încheiate cu operatori de servicii în domeniul iluminatului stradal.

De asemenea, în anul 2020, administrația locală a demarat un proiect finanțat prin Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) prin care a obținut un contract ce are ca obiectiv modernizarea sistemului de iluminat public stradal, respectiv înlocuirea a 611 corpuri de iluminat clasice cu corpuri de iluminat cu tehnologie LED.

În cadrul contractului de delegare a gestiunii serviciului de iluminat public se dorește completarea sistemului de telegestiune implementat cu senzori inteligenți.

Este vorba despre:

Senzor RADAR – 2.4 GHz în banda K

 • modul Radar Doppler prevăzut cu 2×4 antene
 • identifică, clasifică și raportează participanții la trafic (camioane/autobuze, mașini, motociclete, biciclete, pietoni)
 • măsoară și raportează viteza de deplasare
 • afișează și raportează direcția de deplasare a participanților la trafic
 • posibilitatea programării senzorilor radar în funcționarea sistemului de iluminat public – acționarea funcționării sistemului de iluminat public în funcție de volumul de trafic prin comanda unui număr minim de 50 de corpuri de iluminat

Senzor monitorizare calitate aer – senzor pentru monitorizarea concentrației PM 0,5/1/2,5/4/10 din aer

 • senzor optic de particule cu raze laser
 • măsurare concentrații de la 0 la 1000 ug/mp
 • durata de viață de minim 10 ani, la o funcționare de 24h/zi

Stație meteo – stație meteo compactă pentru măsurători ale vitezei vântului, prezența ploii/zăpezii, temperaturii exterioare și senzori de măsurare a intensității luminoase

 • măsurare viteză vânt 2 – 30 m/s
 • senzor de ploaie cu sistem degrivare integrat
 • măsurare temperatură exterioară – 30 grade … +60 grade
 • măsurare intensitate lumină 1 – 100.000 lx
 • posibilitate de instalare pe stâlp sau zid

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

COD GALBEN de inundații pe Arieș, Ampoi și pe mai multe râuri din vestul țării. Avertizarea este în vigoare până luni

Publicat

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis un cod galben de inundații în Alba și mai multe județe din vestul țării, valabil până luni, 22 august, ora 16:00.

În intervalul 20.08.2022 ora 12:00 – 22.08.2022 ora 16:00 pe râurile din următoarele bazine hidrografice:

Someşul Mic – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Bihor şi Cluj),

Crişul Repede – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Cluj şi Bihor),

Crişul Negru – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Bihor şi Arad),

Crişul Alb – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Hunedoara şi Arad),

Arieş – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Alba şi Cluj), Mureş – afluenţii aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Târnava (judeţele: Alba, Sibiu, Hunedoara şi Arad),

Bega Veche – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior,

Bega – bazin amonte S.H. Balinţ şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Balinţ (judeţele: Timiş şi Arad),

Timiş – bazin amonte S.H. Lugoj şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Lugoj,

Bârzava, Moraviţa (judeţele: Caraş Severin şi Timiş), Caraş, Nera (judeţul Caraş Severin),

Cerna – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Gorj şi Caraş Severin),

Dunăre – afluenţii mici aferenţi sectorului amonte confluenţă cu râul Desnăţui (judeţele: Caraş Severin, Mehedinţi şi Dolj),

 

Desnăţui – (judeţele: Mehedinţi şi Dolj), Jiu – bazin amonte S.H. Podari şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Podari (judeţele: Hunedoara, Gorj, Mehedinţi şi Dolj),

Olt –afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Sebeş Olt (judeţele: Sibiu, Vâlcea, Argeş, Gorj, Dolj şi Olt).

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax