Connect with us
Publicitate

Economie

Cine câștigă din scumpirea carburanților. Petrom, profit istoric: într-un semestru, cât în doi ani. Câți bani se duc la stat

Publicat

În timp ce românii au primit reducere de la stat de 50 de bani la litrul de carburant și își golesc buzunarele când alimentează mașinile în benzinării, companiiile care își împart piața carburanților din România au obținut profituri uriașe.

OMV Petrom a anunţat la Bursa de la Bucureşti un profit net de 4,6 miliarde de lei în S1/2022, comparativ cu 980 milioane de lei în aceeaşi perioadă din 2021, adică o creştere de 374% şi vânzări de 25,6 mld. lei, plus 153%.

Profituri istorice, în timp ce românii își golesc buzunarele în benzinării

Rezultatele financiare sunt fără precedent în istoria gigantului. Practic, Petrom s-a bucurat de 2,89 miliarde de lei profit net în doar 3 luni, din poziția de cel mai mare producător de țiței și gaze din Europa de Sud-Est.

Comparativ cu perioada similară de anul trecut, profitul este de șapte ori mai mare. Dacă ne uităm doar la venituri, în perioada aprilie – iunie, acestea au fost de 13,7 miliarde de lei, în creștere cu doar 14%, față de cele 66% referitoare la explozia profitului net.

Chiar și așa, încasările au fost de peste două ori și jumătate comparativ cu cele de acum un an, scrie playtech.ro.

Cel mai bun semestru din istoria companiei, profit cât în doi ani la un loc

Petrom a anunţat joi dimineaţă la Bursa de la Bucureşti un profit net de 4,6 miliarde de lei în S1/2022, comparativ cu 980 milioane de lei în aceeaşi perioadă din 2021, adică o creştere de 374%, aproape cinci ori, şi vânzări de 25,6 mld. lei, plus 153%.

Acesta este cel mai bun semestru din istoria companiei şi mai mult, doar în S1/2022, Petrom a avut un profit cât în doi ani la un loc. În 2021 – 2,9 mld. lei), iar în 2020 – 1,3 mld. lei.

Statul a câștigat peste 9 miliarde lei de pe urma profiturilor istorice ale Petrom

În tot acest timp, OMV Petrom a făcut investiții de 1,4 miliarde de lei, dar este important de reținut că statul român a câștigat foarte mult din această performanță economică.

De pe urma acestor profituri uriașe, nu mai puțin de 9,2 miliarde de lei s-au dus către fisc sub formă de contribuții la stat, inclusiv dividendele de bază.

Cum explică Petrom rezultatele financiare obținute

“În primele 6 luni ale acestui an, mediul de piaţă a fost fără precedent. În contextul conflictului Rusia- Ucraina, preţurile internaţionale şi regionale pentru principalele noastre produse au fost ridicate şi volatile şi au apărut dificultăţi de aprovizionare”, spune Christina Verchere, CEO Petrom.

“În această perioadă, capacităţile noastre interne de producţie au funcţionat într-un grad ridicat, inclusiv rafinăria Petrobrazi si centrala electrica de la Brazi, şi ne-am concentrat pe diversificarea surselor de aprovizionare, astfel încât să asiguram continuitatea livrărilor către clienţii noştri”.

În raportul semestrial se arată că Petrom estimează transferul statutului de operator în proiectul Neptun Deep către OMV Petrom în T3/22. “Dacă toate condiţiile prealabile sunt îndeplinite, decizia finală de investiţie este estimată pentru mijlocul anului 2023”.

În T2/2022, comparativ cu T1/2022, profitul net a urcat de la 1,7 mld. lei la 2,9 mld. lei în timp vânzările au avansat de la 12 mld. lei la 13,6 mld. lei.

Potrivit calculelor realizat de ZF, în ultimele 12 luni (S2 2021 plus S1 2022) profitul net al Petrom a fost de 6,5 mld. lei, ceea ce înseamnă că la o valoare de piaţă în prezent de circa 29 mld. lei, acţiunile SNP se tranzacţionează la un multiplu PER de 4,5x.

Din acţionariatul companiei fac parte austriecii de la OMV (51%), statul român (20,6%), Fondul Proprietatea, fonduri Pilon II.

Ce profituri au avut Rompetrol, Lukoil, Mol și Socar

Rompetrol Downstream, divizia de retail a grupului KMG International în România, se află pe locul 2, cu o cifră de afaceri de 12 miliarde de lei, înregistrând o creştere de 32% fata de anul anterior. Profitul net a scăzut cu aproximativ 7 miliarde de lei, iar numărul de angajaţi nu a fost afectat de schimbările produse anul trecut potrivit risco.ro

Lukoil, pe locul 3 în topul benzinăriilor din România, se bucura de o creştere de 32% a cifrei de afaceri, de la 5 miliarde de lei în 2020 la aproape 8 miliarde de lei în 2021. Profitul net înregistrează creşteri de 7%, fiind de 160 milioane de lei în 2021, comparativ cu 149 milioane in 2020.

Pe locul 4 vine compania MOL România Petroleum Products, subsidiara locală a grupului maghiar MOL. MOL România înregistrează creşteri atât la nivel de cifra de afaceri, profit net şi număr de angajaţi. Cifra de afaceri a crescut cu 42%, de la 5 miliarde de lei în 2020 la aproximativ 8 miliarde anul trecut. Profitul net are o dinamică de 24%, cu 349 milioane de lei în 2021, iar numărul de angajaţi a crescut de la 242 la 258.

Socar, al cincilea retailer de carburanţi din tara, din punct de vedere al mărimii reţelei, înregistrează două dintre cele mai mari creşteri, atât în zona cifrei de afaceri cât şi în cazul profitului net. Astfel, cifra de afaceri are o dinamică de 72%, reuşind să crească de la 827 milioane de lei în 2020 la 1.4 miliarde de lei în 2021. Profitul net pentru 2021 este de 16 milioane de lei, cu 141% mai mare decât în 2020, cu 6 milioane de lei.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate