Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Carnea sintetică, interzisă la comercializare în România. Senatul a adoptat legea. Care sunt sancțiunile

Publicat

Proiectul de lege prin care este interzisă carnea sintetică şi produsele din această carne a fost adoptat luni de Senat.

Prin actul normativ, se interzice comercializarea pe piaţa internă a cărnii sintetice obţinute în laborator din celule animale.

Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare crearea cadrului legal privitor la denumirea produselor, prezentarea, etichetarea şi comercializarea produselor din carne, „urmărindu-se sănătatea populaţiei, respectarea condiţiilor de igienă şi informarea corectă a consumatorilor”, după cum se menţionează în raportul comisiei de specialitate.

„Prin sintagma ‘Produs românesc’ din carne se înţelege carnea şi produsele din carne rezultate din carcasele provenite 100% din fermele din România.

Este interzisă inscripţionarea la raft şi pe eticheta cărnii şi a produselor din carne a sintagmei ‘Produs românesc’ şi a culorilor drapelului naţional dacă nu sunt respectate prevederile alin. (1)”, prevede proiectul.

Actul normativ mai stipulează că eticheta va cuprinde codul QR şi preţul de achiziţie în cazul produselor atât din piaţa internă, cât şi din piaţa externă, se mai arată în proiectul.

Sancțiuni

Potrivit proiectului, „comercializarea cărnii sintetice obţinute în laborator din celulele de la animale este interzisă pe piaţa internă. Prevederile alin. (l) se aplică şi produselor culinare din alimentaţia publică la prepararea cărora s-a utilizat carnea sintetică”.

Vezi și Carnea artificială, interzisă în România: Proiect de lege depus la Parlament. Ce este și cum este produs acest tip de carne

Comercializarea cărnii sintetice se sancţionează cu amendă de la 200.000 lei la 300.000 lei.

Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

sursă: Agerpres

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Petru

    marți, 24.10.2023 at 17:35

    Și până acum ce am măncat? Așa zisele preparate din carne, au CARNE în compoziție, sau doar batosan.Să fim seioși!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax