Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Carnea artificială, interzisă în România: Proiect de lege depus la Parlament. Ce este și cum este produs acest tip de carne

Publicat

Carnea artificială, interzisă în România: Parlamentarii români au interzis la noi în țară carnea creată în laborator, care nu va putea fi comercializată în țara noastră. 

În mai multe state din lume, printre care SUA, Canada și Singapore, acest lucru este legal și există chiar și restaurante specializate pe acest domeniu.

Senatorii din comisia de agricultură au propus o lege a cărnii menită să îi protejeze pe români, potrivit Știrile ProTV.

Unul dintre articole interzice în mod expres vânzarea cărnii artificiale sau a produselor din carne artificială.

Legea are și altre prevederi:

  • Pentru produsele din raft, fie carne brută, fie mezeluri, comercianții trebuie să afișeze pe etichetă țara de proveniență.
  • Propunerea prevede ca și în meniurile restaurantelor, pizzeriilor și ale fast-foodurilor să scrie de unde provine carnea pe care o folosesc.

George Scarlat, președintele comisiei de agricultură din Senat spune că„Suntem hărăziți de bunul Dumnezeu să avem încă o agricultură spre tradițional, să avem ce produce. Românii cresc porci pe bătătură, mănâncă cârnați”.

Pentru cei care nu vor respecta regulile, amenzile pleacă de la 20.000 de lei. Dar până să fie aplicată, această lege trebuie să primească și votul în plenul celor două camere.

Ce este carnea artificială și cum este produsă

Carnea artificială, cunoscută și sub numele de carne crescută în laborator sau carne in vitro, reprezintă o alternativă la carnea tradițională obținută prin sacrificarea animalelor.

Aceasta este o tehnologie inovatoare care implică producerea de țesut de carne în medii de laborator, fără a implica creșterea și sacrificarea animalelor.

Scopul acestei tehnologii este de a furniza o sursă sustenabilă de carne care să reducă impactul negativ al industriei tradiționale a cărnii asupra mediului, să asigure o aprovizionare mai eficientă și să respecte preocupările legate de bunăstarea animală.

Producția cărnii artificiale implică, în linii mari, următorii pași:

Colectarea de celule stem: Se obțin celule stem dintr-un animal, de obicei din mușchiul său. Aceste celule stem pot fi colectate cu metode relativ necomplicate, cum ar fi o biopsie sau recoltarea unor celule stem direct de la animal.

Cultivarea celulelor: Celulele stem sunt plasate în medii de cultură în laborator, unde sunt stimulate să se dezvolte și să se înmulțească. În timpul acestui proces, aceste celule se transformă în țesut de carne.

Creșterea țesutului de carne: Țesutul de carne cultivat este crescut într-un mediu controlat, pentru a permite dezvoltarea sănătoasă a structurii și texturii sale.

Acest proces poate implica manipularea factorilor precum temperatura, hrana și oxigenul.

Colectarea și procesarea cărnii: După ce țesutul de carne a crescut suficient, este colectat și procesat pentru a fi transformat în produse alimentare, precum burgeri, carne tocată sau alte produse din carne.

Această tehnologie are potențialul de a reduce dependența de creșterea animalelor pentru carne și de a aborda provocările legate de schimbările climatice, durabilitatea mediului și bunăstarea animalelor.

Cu toate acestea, există încă numeroase provocări tehnice, etice și de reglementare care trebuie abordate înainte ca carnea artificială să devină o sursă de hrană la scară largă.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax