Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Casa Verde Fotovoltaice 2023. Ce se întâmplă cu programul. Anunțul ministrul Mediului

Publicat

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a făcut precizări despre programul ”Casa Verde Fotovoltaice”, în condițiile în care acesta este suspendat de la finalul lunii septembrie. Ministrul a anunțat că toate termenele vor fi prelungite și că nu va pierde nimeni finanțarea.

Sunt aproape 90.000 de beneficiari care așteaptă deblocarea programului. Ministrul speră că acesta va fi reluat în câteva săptămâni.

Programul „Casa Verde Fotovoltaice” a fost suspendat în urma unei hotărâri a Curţii de Apel Oradea prin care s-a admis cererea formulată de unul dintre instalatorii care nu au fost validaţi de instituţie. Fechet a precizat că Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a făcut recurs.

”Fie instalatorul nu are dreptate și programul va continua , fie i se dă dreptate și atunci, cu societatea respectivă inclusă în program, din nou vom putea să nu pierdem nicio zi și românii să beneficieze cât mai repede de aceste investiții”, a declarat ministrul, la Digi24.

Ministrul a precizat că sunt cinci litigii similare și se așteaptă decizii unitare ale instanțelor.

Despre program, a spus că toate termenele vor fi prelungite cu perioada în care a fost suspendat.

Vicepreşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), Andrei Antipa, a precizat, la final de septembrie, că la reluarea programului cererile de decontare vor fi mult mai puţin stufoase, vor putea trece mai repede de verificare și vor fi plătite în termene mult mai scurte.

Programul ”Casa verde fotovoltaice” în 2023

La începutul lunii septembrie a acestui an, Ministerul Mediului a anunţat că persoanele fizice şi unităţile de cult vor putea selecta din aplicaţia informatică unul dintre cei 515 instalatori validaţi pentru a le fi verificate documentele depuse în cadrul programului „Casa Verde Fotovoltaice”.

Bugetul total al acestei sesiuni este de aproape două miliarde lei, din care peste 1,7 miliarde de lei alocat persoanelor fizice şi 17,5 milioane de lei pentru unităţile de cult.

Înscrierea persoanelor fizice a avut loc în perioada 19 mai 2023 – 23 iunie 2023 prin intermediul aplicaţiei informatice pusă la dispoziţie pe site-ul AFM, iar unităţile de cult s-au putut înscrie în program în perioada 27 – 29 iunie 2023.

Finanţarea se acordă în cuantum de maximum 20.000 de lei, sub condiţia suportării unei contribuţii proprii a beneficiarului de 2.000 de lei. Suma finanţată de AFM se scade de către instalatorul validat din valoarea totală a facturii, iar diferenţa până la valoarea totală a facturii se suportă de către beneficiar din surse financiare proprii, potrivit Agerpres.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax