Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Casa Verde: Prosumatorii care își instalează capacități fotovoltaice mult mai mari decât consumul propriu vor fi penalizați

Publicat

Casa Verde: Prosumatorii care își instalează capacități fotovoltaice mult mai mari decât consumul propriu vor fi penalizați.

În opinia ministrului Energiei, Sebastian Burduja, ei nu procedează corect și nu trebuie să beneficieze de facilitățile stabilite prin lege pentru prosumatori.

Casa Verde Fotovoltaice: Instalarea panourilor solare se scumpește de la 1 ianuarie. Cum sunt afectați beneficiarii programului

El spune că a convenit cu omologul său de la Mediu, Mircea Fechet, ca următorul program Casa Verde să includă fonduri pentru achiziția de baterii de stocare a energiei.

„Din perspectiva mea, prosumatorii trebuie încurajați, dar trebuie să asigurăm un mediu corect.

Există și situații în care prosumatorii instalează o capacitate mult peste consumul propriu. Acest comportament incorect ar trebui sancționat într-un fel.

Nu poți avea o capacitate de zece ori, de douăzeci de ori, de treizeci de ori mai mare decât cea necesară pentru autoconsum.

Asta înseamnă că beneficiezi de anumite facilități pe care nu ar trebui să le ai.

Dacă ești prosumator nu ești un producător pur, nu acesta este sensul acestui fenomen.

Este în interesul consumatorilor corecți să sancționăm, împreună cu ANRE, aceste situații”, a spus ministrul, citat de Hotnews.ro.

Burduja a mai spus că, la nivelul Dispeceratului Energetic Național, prosumatorii realizează dezechilibre care pot fi cu greu gestionate.

Persoanele fizice care și-au instalat panouri pentru consum propriu, ar suferi de pe urma celor mari, care fac din asta o afacere.

Casa Verde: 500 de milioane de euro pentru capacități de stocare

Vor fi alocate pentru capacități de stocare, peste 500 de milioane de euro din Fondul de Modernizare.

„Am convenit împreună cu ministrul Mediului, Mircea Fechet, ca următoarele programe Casa Verde să includă componenta de stocare.

Stocarea în baterii este scumpă și fără un sprijin nu rentează pentru prosumatori”, a spus Burduja.

Casa Verde Fotovoldaice: Prețuri mai mari de la 1 ianuarie 2024

De la 1 ianuarie 2024 intră însă în vigoare ordonanța cu măsurile fiscale care crește TVA la panourile fotovoltaice de la 5% la 9% ceea ce va provoca o schimbare a prețurilor pentru instalarea instalațiilor.

Deocamdată nu se știe cum vor aplica instalatorii această măsură fiscală, mai ales în cazul beneficiarilor eligibili care deja și-au ales instalatorii.

Ofertele instalatorilor au contat pentru alegerea acestora de către beneficiari. Au fost de exemplu oferte de panouri  de 5,5 kw cu un aport al beneficiarilor de 2000 de lei.

Creșterea TVA de la 1 ianuarie 2024 va modifica și aceste prețuri, iar unii dintre instalatori pentru a putea să își mențină clienții vor trebui să recurgă la diverse artificii.

Unul dintre acestea ar putea fi scăderea puterii instalate beneficiarilor, pentru a se putea încadra în aceleași oferte.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. Mark

    marți, 28.11.2023 at 16:11

    Such non-sense. If a person wants to pay for the installation of solar panels 20x of what they need, let them!! If they can find a „buyer” for the extra, so what? Let them.

  2. Reader

    miercuri, 29.11.2023 at 18:16

    normal. cum să lași toți proștii sa câștige bani din producția de energie? asta e ceva rezervat câtorva „șmecheri” din Romania și din afară. proștii au voie doar sa cumpere.

  3. Ioniceanu Ionel

    luni, 04.12.2023 at 08:12

    stati să vedeți ce urmează inpozitare vă iasă pe ochi pomana și nu înțeleg un singur lucru dacă pui cu 5kwh de ce vara cind este soare puternic dece în 10ore scoate 10kw normal ar trebui 50kw cine ea curentul gratis sau panourile sint de proastă calitate leau luat din China cu 1000e și leau vindut la prosti cu 20000lei din partea statului și 15000 de la noi pentru 5kwh nu este prosteala pe față dece nui ia nimenea la rost și acum fac reclama ca pun cu 600e KW mulțumesc

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax