Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

CASS pe tichete de masă și vouchere de vacanță. Cum vrea Guvernul să taxeze beneficiile salariaților

Publicat

Noutăți în ceea ce privește regimul tichetelor de masă și vacanță și CASS sunt pregătite de Guvern. Valoarea nominală a acestora ar urma să fie inclusă în baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate (CASS).

Noutățile se regăsesc într-un draft de OUG recent, obținut de Economica.net.

În baza de calcul al CASS ar putea intra şi sumele primite în bani de către salariaţii care nu primesc tichete de masă sau de vacanţă.

Draftul de OUG conține modificări ale Codului Fiscal.

Noutăți din Codul Fiscal

Vor fi introduse în baza lunară de calcul CASS

  • valoarea nominală a tichetelor de masă şi cea a voucherelor de vacanţă, pentru persoanele fizice care realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor
  • sumele acordate salariaţilor care nu primesc tichete de masă sau de vacanţă, cu condiția încadrării în aceeași limită valorică prevăzută pentru tichetele de masă, respectiv de vacanţă

Pentru persoanele care realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor, baza lunară de calcul CASS este câștigul brut care ar include astfel, pe lângă valoarea tichetelor cadou/ de masă / de vacanță, și orice sume echivalente acordate angajaților conform contractului individual de muncă direct în bani cu aceleași destinații.

Valoarea se aplică o singură dată pentru fiecare destinație prevăzută de lege, indiferent de forma de acordare – tichet  sau în bani.

Includerea acestor bilete de valoare în baza de calcul a CASS a fost propusă și în primul draft de OUG.

Sumele acordate pentru cei care nu primesc tichete de masă/vacanță/cresă/culturale nu vor fi incluse în baza de calcul al CAS (asigurări sociale/pensie).

Modificarea propusă la articolul 142, litera r) din Codul fiscal:

Nu se cuprind în baza lunară de calcul al CAS următoarele:

  • biletele de valoare sub forma tichete de masă, vouchere de vacanță, tichete de creşă, tichete culturale, acordate potrivit legii, precum și orice sume echivalente acordate conform contractului individual de muncă direct în bani cu aceleași destinații vizate de tichetele de masă, voucherele de vacanță, tichetele de creșă, tichetele culturale, cu condiția încadrării în aceeași limită valorică, valoare care se aplică o singură dată pentru fiecare destinație prevăzută de lege indiferent de forma de acordare – tichet sau în bani și cu condiția asigurării utilizării sumelor echivalente conform destinațiilor prevăzute de lege, cu excepția sumelor echivalente tichetelor de masă, pentru care utilizarea în scopul prevăzut de lege este considerată îndeplinită fără îndeplinirea vreunor formalități.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Petru

    miercuri, 06.09.2023 at 10:55

    Taxe peste taxe, plus impozite mărite. De ce mai dați salariile astea infecte. Să-si piardă omul timpul la așa zis-ul servici. Nu vă este rușine. Pe fluturas apare un 3000 ron și în mână 1350 ron, că trebuie plătite dăriile la stat. Să fim serioși, asta e hoție pe față.
    Concluzia , toți românii sunt milionare în hârtii, dar în realitate sunt muritori cu zile. Să vă fie rușine !!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax