Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

DOCUMENT Voucherele și ajutoare tăiate în 2024. Bugetarii rămân fără tichete de vacanță. Orele suplimentare plătite cu zile libere

Când intră pensiile pe septembrie

Publicat

Mai multe tipuri de vouchere și ajutoare vor fi tăiate în 2024. Pensionarii şi profesorii vor fi printre cei mai afectaţi, iar o altă lovitură va fi pentru bugetari care vor rămâne fără tichetele de vacanță. De asemenea orele suplimentare lucrate de angajații de la stat nu vor mai fi plătite ci compensate cu zile libere.

Guvernul pregătește o ordonanță de urgență prin care să reducă sau să limiteze unele drepturi pentru bugetari. A fost făcut public draftul ordonanței de urgență privind unele măsuri fiscal bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, potrivit digi24.ro.

În document se arată că Guvernul are obligația de a conduce politica fiscal-bugetară în mod prudent pentru a gestiona resursele şi obligaţiile bugetare, precum şi riscurile fiscale de o manieră care să asigure sustenabilitatea poziţiei fiscale pe termen mediu şi lung, precum şi predictibilitatea politicii fiscal-bugetare pe termen mediu, în scopul menținerii stabilității macroeconomice,

Luând în considerare Recomandarea Consiliului Uniunii Europene din 3 aprilie 2020 în vederea încetării situaţiei de deficit public excesiv din România (2020/C 116/01), potrivit căreia România trebuie să pună în aplicare în mod riguros măsurile necesare pentru corectarea deficitului bugetar excesiv.

Măsuri de austeritate pentru bugetari: Nu există consens în coaliție

Document: Draft Proiect OUG salarii bugetari.

Important! Deocamdată nu există niciun consens în Coaliția de guvernare pentru aprobarea proiectului de ordonanță. Acest lucru a fost subliniat de șeful Cancelariei premierului Ciolacu.

Ce conține Draftul Ordonanței de Urgență

„Începând cu data de 1 ianuarie 2024, cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, solda lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se menţine cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2023, în măsura în care personalul ocupă aceeaşi funcţie şi îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii”, se arată în proiectul de OUG al guvernului.

Ore suplimentare lucrate plătite cu zile libere

Orele suplimentare ale bugetarilor vor continua să fie compensate și anul viitor cu zile libere, nu cu bani:

„În anul 2024, munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru de către personalul din sectorul bugetar încadrat în funcţii de execuţie sau de conducere, precum şi munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează în cadrul schimbului normal de lucru se vor compensa numai cu timp liber corespunzător acestora.”

Excepție fac militarii, poliţiştii, poliţiştii de penitenciare şi personalul civil din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională.

„Prin excepţie de la prevederile alin. (1) în anul 2024, pentru activitatea desfăşurată de personalul militar, poliţişti, poliţiştii de penitenciare şi personalul civil din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională, în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, se acordă drepturile prevăzute de legislaţia aferentă lunii iunie 2017.

Baza de calcul pentru acordarea acestor drepturi o reprezintă solda de funcţie/salariul de funcţie/salariul de bază cuvenită/cuvenit.”

Bugetarii, fără tichete de vacanță

Extrase din document au fost prezentate și la Antena3, astfel anul viitor nu se vor mai acorda vouchere de vacanță, ci doar tichete de creşă. Lovitura va afecta profiturile HORECA, dar va fi și posibilitate de reducere a tarifelor din turism ”umflate” la maxim de hotelieri.

„În anul 2024, instituţiile şi autorităţile publice (…) indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, inclusiv activităţile finanţate integral din venituri proprii, înfiinţate pe lângă instituţiile publice, nu acordă personalului din cadrul acestora bilete de valoare, cu excepţia tichetelor de creşă, reglementate de Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, cu modificările şi completările ulterioare.”

De mai mult timp s-a vorbit de voucherele pentru energie care nu se vor mai acorda de anul viitor.

Suma de 1.400 de lei acordată în două tranşe pe parcursul unui an de zile le era de ajutor românilor vulnerabili pentru plata facturilor la energie.

Vor fi tăiate şi voucherele pentru profesori, tichete în valoare de 1.000 de lei.

De asemenea, bonusul pentru pensionari, în valoare de până la 1.000 de lei, va dispărea de anul viitor.

Voucherele şi ajutoarele care se taie din 2024

– nu se mai dau voucherele pentru profesori (1.000 de lei)

– nu se mai dau voucherele pentru energie (1.400 de lei)

– nu se mai dă bonusul la pensie (între 600 şi 1.000 de lei)

– creşterea contribuţiei la pilonul II la 4,75% se amână până în 2026.

Profesorii vor primi doar 13% creștere salarială de la 1 ianuarie 2024. O altă majorare salarială, înainte de alegerile locale

Potrivit proiectului de Ordonanță de Urgență, se pregătește o majorare de 13% a salariilor de bază de la 1 ianuarie 2024 pentru profesori și angajații din Învățământ.

O altă majorare este prevăzută pentru luna august, cu 7%, în condițiile în care în luna septembrie sunt programate alegerile locale.

„Prin derogare de la prevederile alin. (1) și de la prevederile art. 12 alin. (2) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, cuantumul brut al salariilor de bază ale personalului didactic, personalului didactic auxiliar precum și ale personalului nedidactic se majorează în anul 2024 după cum urmează:

a) începând cu data de 1 ianuarie 2024 cu un procent de 13% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023;

b) începând cu data de 1 august 2024 cu un procent de 7% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023”, se precizează în proiect.

Procentul anual de creștere ar fi cel anunțat de sindicate: „dacă e să ne gândim la grila per total, cea pe care noi am propus-o, ar trebui să obţinem o mărire de cel puţin 20% anul viitor”, a declarat recent preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:



ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate