Connect with us
Publicitate

AIUD

Cât mai costă să închiriezi o locuință în Alba Iulia, Blaj, Sebeș și Aiud, la început de 2023. Evoluția prețurilor în România

Publicat

Sfârșitul anului 2022 a adus la nivel național o creștere a prețurilor pentru închirierea de garsoniere ori apartamente cu două și trei camere.

La Alba Iulia, potrivit agenților imobiliari, creșterea nu a fost atât de puternică la sfârșitul anului 2022 și început de 2023. Ba mai mult, agenții imobiliari spun că prețurile au revenit la cele practicate înainte de pandemia de COVID-19. 

Citește și Premieră la Blaj: O centrală fotovoltaică va asigura 80% din energia electrică necesară pentru iluminat, școli și instituții

Surprizele la chirii în Alba vin însă de la Blaj, unde un apartament cu trei camere ajunge și la 400 de euro. 

Cel mai semnificativ exemplu este în județul vecin, Cluj. Spre exemplu, la Cluj Napoca, chiria pentru o garsonieră a ajuns în prezent la valoarea medie de 300 de euro pe lună, față de 250 de euro pe lună, pe parcursului anului 2021, ceea ce reprezintă o creștere de 12,2%, potrivit unui studiu realizat de imobiliare.ro.

Un apartament cu două camere a ajuns și la 450 de euro pe lună în 2022 comparativ cu 399 de euro, în aceeași perioadă de timp din anul 2021, valoare care semnifică o creștere procentuală de 13,3%.

Situația la Alba Iulia

Reporterii alba24.ro au discutat cu reprezentații unor agenții imobiliare din oraș.

Potrivit celor de la Intermedia, prețurile au revenit la cele practicate înainte de pandemia de COVID-19. Dacă în timpul pandemiei o chirie la o garsonieră era între 160 și 200 de euro, în funcție de dotări, acum, prețurile încep de la 190-200 de euro.

La apartamentele cu două camere, este o evoluție de maximum 20 de euro; la închiriere, prețurile pornesc de la 220 de euro pentru un apartament cu mobilier mai vechi și de la 250-260 de euro pentru cele cu mobilier modern sau chiar 300 pentru apartamentele de lux.

Reprezentații agenției EuroHouse au precizat că în mare parte au rămas aceleași prețuri în 2023, ca în 2022. O chirie la o garsonieră pornește de la 160 de euro și poate ajunge până la 190 de euro.

Pentru un apartament de două camere, prețurile încep de la 200 de euro pe lună pentru un apartament simplu, dar pot urca și până la 350 de euro pentru unul de lux, însă media este undeva la 270 de euro.

Prețurile diferă în funcție de zona în care este situat apartamentul și până la dotările de care dispune.

Pentru trei camere, prețurile variază de la 250 la 350 de euro pe lună.

La Alba Iulia este de menționat că piața chiriilor nu este una foarte mare deoarece Universitatea ”1 Decembrie 1918” dispune de spații de cazare pentru studenți, în care condițiile sunt bune și sunt locuri destule.

Prețuri la Sebeș

Prețurile la Sebeș nu sunt cu mult diferite față de Alba Iulia și asta datorită fabricilor din oraș. O garsonieră în cartierul Kogălniceanu, un cartier muncitoresc, dar care are o reputație de rău famat începe de la 142 de euro pe lună. Zona este preferată de cei care lucrează la Kronospan, deoarece este foarte aproape de platformă.

Tot în Kogălniceanu, o garsonieră se poate închiria, potrivit olx.ro, cu 200 de euro pe lună. Pentru un apartament cu două camere prețurile variază între 220 și 350 de euro, în funcție de dotări și zona în care este situat apartamentul.

Chirii la Blaj

Blajul a crescut mult în ultimii ani datorită fabricii Bosch și fluxului de angajați. Automat, prețurile la chirii au crescut și ele. La o simplă căutare pe olx.ro, prima chirie la Blaj care apare este pentru un apartament de 3 camere, în cartierul Veza, iar prețul este de 400 de euro.

Lângă Colegiul ”I.M. Clain” un apartament cu mobilă mai rustică este scos la închiriere cu 250 de euro. În rest, în funcție de zonă, număr de camere și dotări, prețurile la Blaj sunt între 200 și 300 de euro pe lună.

Aiud

La Aiud, unde există Penitenciarul de Maximă Siguranță, instituție în care lucrează un număr mare de angajați, parte din ei care nu sunt din oraș, prețurile sunt ceva mai mici decât cele practicate la Alba Iulia, Blaj și Sebeș.

Spre exemplu, o garsonieră scoasă la închirere pe olx.ro are un preț lunar de 142 de euro pe lună, iar alta cu 20 de euro mai mult. Un apartament pornește de la 200 de euro și poate ajunge până la 280 de euro chiria pe lună.

Prețuri în marile orașe din România

La București, pe tot parcursul anului 2022, prețurile pentru o garsonieră erau, în medie, de 300 de euro pe lună, reprezentând o creștere de peste 9% față de 2021.

Pentru un apartament cu două camere, cei care vor o chirie în București trebuie să scoată 450 de euro din buzunar, lunar, o creștere de aproape 50 de euro pe lună față de 2021.

Iar pentru un apartament cu trei camere, prețurile pot ajunge și la 570 de euro pe lună.

Prețurile în Timișoara oraș turistic, dar în primul rând universitar, finalul de an 2022 a adus o scumpire de aproape 10 euro, pentru prețul unei garsoniere. Dacă în 2021 prețul era de 200 de euro, în 2022 a ajuns la 210 euro pe lună.

La fel ca la București și la Timișoara, prețurile pentru chiriile la două camere au crescut cu 50 de euro în 2022 față de 2021, iar un apratament a ajuns la 350 de euro pe lună.

Prețuri similare cu Timișoara sunt practicate și la Brașov, unde o chirie a ajuns la o garsonieră 260 de euro pe lună, iar pentru un apartament cu două camere 390 de euro pe lună.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax