Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cât va costa deszăpezirea drumurilor județene din Alba, în următorii 4 ani. Care este prioritatea după care vor acționa utilajele

Publicat

Consiliul Județean Alba alocă peste 33,5 milioane de lei în următorii patru ani pentru deszăpezirea și întreținerea curentă pe timp de iarnă a drumurilor județene. 

Consiliul Județean Alba a lansat vineri, 19 august, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru întreţinerea curentă pe timp de iarnă a drumurilor judeţene din județ, în perioada 2022 – 2026.

Valoarea totală este estimată la 33.514.142,33 de lei, fără TVA. 

Achiziția este împărțită în doup loturi, respectiv:

  • Lotul 1 – zona de șes a judeţului cuprinzând drumurile judeţene concentrate în jurul municipiilor şi oraşelor Alba Iulia, Aiud, Blaj, Sebeş, Cugir, cu o reţea în lungime de 704,732 km.
  • Lotul 2 – zona de munte a judeţului, zona Câmpeni cu o reţea în lungime de 148,552 km.

Potrivit caietului de sarcini, drumurile județene sunt afectate în perioada de iarnă de fenomene meteorologice (ninsori, gheață, polei, etc.) ce pot determina înrăutățirea viabilității acestora, dificultăți în desfășurarea traficului sau chiar închiderea circulației.

În vederea asigurării circulației rutiere pe drumurile județene în condiții de siguranță în timpul iernii, este necesar a fi prestate o serie de servicii care să conducă la prevenirea și combaterea lunecușului și a înzăpezirii acestora, inclusiv realizarea unei informări prompte privind starea drumurilor, pentru participanții la trafic.

Se va acționa cu prioritate pe sectoarele de drum cu nivel de viabilitate I, urmând ca după deszăpezirea lor să se intervină pe cele cu niveluri de viabilitate inferioare.

La prestarea serviciilor de deszăpezire și de combatere a poleiului pe drumurile încadrate la același nivel de intervenție, se va ține cont de următoarea ordine de prioritate:

  1. drumurile județene de penetrare în reședința de județ
  2. drumurile județene de penetrare în municipiile și orașele județului
  3. drumurile județene care realizează legătura între centrele de comună
  4. drumurile județene care realizează legătura între centrele de comună și satele arondate

Rețeaua de drumuri județene și încadrarea acestora pe niveluri de viabilitate și de intervenție pe timp de iarnă

Potrivit caietului de sarcini, pentru scurtarea timpului de intervenție se ia în considerare existența a patru baze de deszăpezire, în zona localităților Alba Iulia, Sebeș, Aiud și Blaj pentru lotul 1 și o bază de deszăpezire în zona localității Câmpeni pentru lotul 2, precum și organizarea punctelor de sprijin pe rețeaua de drumuri astfel încât perioada de mobilizare privind intervenția utilajelor să fie cât mai scurtă posibil.

Bazele de deszăpezire trebuie să fie judicios amplasate astfel încât timpul necesar (pregătirea și scoaterea utilajelor pe drumul județean aferent bazei) până la începerea intervențiilor pe drum de regulă să nu depășească 30 de minute de la începerea operațiunilor.

Combaterea poleiului și a înzăpezirii se va face atât utilizând material antiderapant (nisip cu granulozitate 0 – 8 mm) cât și material chimic (sare industrială granulară).

Realizarea serviciilor de deszăpezire va consta în:

  • servicii de deszăpezire
  • servicii de combatere a poleiului (lunecușului)
  • servicii de patrulare/așteptare
  • semnalizare rutieră specifică iernii

Perioada de desfășurare a prestării serviciilor este de la 15 noiembrie 2022 până la 31 martie 2026, programul de lucru fiind de 24 h/zi.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax