Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Cătălin Borangic / GÂNDUL ZILEI : Ortocentrul. O explicație la ”De ce au ieșit românii în stradă”


Publicat

dacPrivind prin lume și văzând, cu oarece bucurie, ce șut în oooăle coanei Europa (da, are!, cum are și barbă) am dat noi românii în astea 13 zile de proteste, mi-am amintit de o pățanie personală, foarte asemănătoare. Ne-am găsit noi, codașii democrației să punem coada la prună (nu ministra) într-un sistem politic cu pretenții și fumuri.

România a devenit dintr-o periferie, un exemplu extrem de necesar într-o vreme când continentul nu are lideri de calibru și se află în degringoladă ideologică și mai ales în penurie de încredere în ceea ce este ideea europeană. Românii n-au ieșit în stradă „pentru-o lopată de rumenă pâine, nu pentru patule, nu pentru pogoane, ci pentru văzduhul liber de mâine”.

Adică pentru o idee, pentru principiu, pentru ceva în care crede. Nu a ieșit nici măcar împotriva PSD-ului, deși privind superficial așa pare. Nu a ieșit pentru bani mai mulți, drepturi sindicale ori revendicări ideologice. Românii au ieșit împotriva hoției, a minciunii, a tribalizării plutocrației, au ieșit împotriva a ceva ce li se pare nedrept.

Și făcând asta au dat măsura normei de care are nevoie Europa. Am devenit, prin lupta asta, miezul. La fel cum am făcut și eu acum mulți ani. E suficient să ai o sclipire. Și desigur să o folosești. Așa devii ortocentru.

Iată întâmplarea (din nou):

Ne-am despărțit prin clasa a V-a. De vină fusese noua dirigintă, care prin voia destinului era și profesoara de matematică. E drept nici eu nu aveam aplecare spre cifre și operații, dar cred că nici Răducanu nu avea har să predea. Cert e că m-am blocat la tabla înmulțirii, pe care o știam doar pentru că repetasem de câteva zeci de ori. Și cam asta era toată matematica pe care o știam.

Din a VI-a m-am mutat la altă școală, alt oraș, dar ruptura avusese loc și nimic nu mai putea repara ceva. Nici măcar noua profă, Toma Paraschiva, un om deosebit, recunosc, n-a mai putut recâștiga nimic.

Aș fi rămas fără îndoială corigent veșnic sau chiar repetent, dacă nu exista geometria. Îmi plăceau desenele, figurile, joaca cu ele. Puteam vedea în spațiu, erau cumva palpabile, spre deosebire de algebră, unde totul părea într-o limbă necunoscută. Cum cele două materii erau trunchi comun, iar la teze sau lucrări exista invariabil o problemă de geometrie, luam 5 sau 6 lejer. Dacă și reușeam să copiez ceva, eram trecut clar. Și treceam. La algebră, nota 4 avea abonament la mine în rubrică. Nu pricepeam nimic și pace. Sau asta-mi intrase în cap și nu făceam nimic să modific ceva. Toma încercase o vreme, ba chiar m-a dat unei studente, prietene sau rude de a ei să-mi explice și arate, dar n-a fost să fie.

Și ne toleram reciproc. Eu stăteam cuminte la oră, ea îmi dădea pace. Sau câte un 4 pentru motivare, din reflex.

Întruna dintre zile, la ora ei, treaba mergea după tipic. Eu jucam avioane singur, deci eram absent din schemă, profa făcea geometrii complicate cu restul clasei. Avem câțiva colegi buni la mate. Adrian (acum ofițer), Mia, Sorin, Petronela, Claudia. Răsuna clasa de voioșie. Doar eu eram în lumea mea. Nu-mi plăcea matematica și cred că aveam note, deci puteam vegeta liniștit.

Lecția mergea înainte și pe tablă se complicase ceva, mult dincolo de ceea ce puteam eu asimila. Și cred ca nici nu voiam.

– Și intersecția înălțimilor acestui triunghi obținut se numește…….?

Profa lasă întrebarea în aer și clasa amuțește. Olimpicii se uită unii la alții fâstâciți. Eu aud cu un sfert de creier întrebarea și după aproape jumătate de minut de reculegere generală zic alene, ca un motan tihnit, din banca mea:

– Ortocentru!

Clasa mută în continuare și Toma, din brunetă ce era se face neagră.

– Bine vă stă, n-am ce zice, campionilor! Să vă scoată Cătălin din rahat! vai de voi! Eram clar pragul minim!

O clipă m-am simțit semizeu. E drept că nu știusem, nu urmărisem raționamentul. Dar aveam memorie și auzisem definiția cu ceva ore înainte când fusese vremea ei. Mi-a plăcut cum a sunat și am reținut ortocentrul ăla. Părea ceva important. Dar acum importantul eram eu și preț de o secundă mi-am zis că nu ar fi fost rău să mă apuc de matematici. Dar ne despărțisem deja irevocabil și de prea mult timp. Noroc că nu m-a ținut mult și mi-am revenit. Istoria părea mult mai logică. Abia acum mi-am dat seama că e invers, dar pasul fusese făcut.

Nici acum nu știu mai mult de tabla înmulțirii, iar la împărțiri le fac din instinct. Noroc cu calculatoarele. Ceea ce în cazul istoriei nu funcționează.

p.s. – după faza aia, Mia, colega mea de bancă, nu m-a mai lăsat să copiez de la ea niciodată. Dar nici eu nu i-am mai suflat la istorie

Cătălin Borangic,

Alba IuliaȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

CUGIR

Se modernizează industria de apărare. Utilaje de peste 5 milioane de lei, la Fabrica de Arme din Cugir

Publicat

fabrica de arme cugir 2

Fabrica de Arme din Cugir cumpără utilaje în valoare de 5,3 milioane de lei, pentru modernizarea producției și creșterea productivității. 

În perioada 13 – 21 octombrie 2020, Compania Națională Romarm SA București – Filiala Societatea Fabrica de Arme Cugir SA a lasat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) mai multe licitații pentru achiziția de strunguri și echipamente de frezare, dar și a unui motostivuitor.

Valoarea totală estimată este de 5.300.000 de lei, fără TVA.

Echipamentele și utilajele sunt cuprinse în Planul de achiziții pe anul 2020 și sunt destinate înlocuirii parțiale a utilajelor existente și, pe această cale, modernizării producției și creșterii productivității. De asemenea, se urmărește reducerea rebuturilor și îmbunătățirea calității produselor.

Motostivuitoriul va fi destinat asigurării ritmicității producției, prin aprovizionarea cu diverse bunuri și semifabricate necesare în procesul de producție – toate acestea în condițiile existente și distanțele mari dintre magazii și Secția producție.

Lista utilajelor achiziționate:

– Strung CNC cu lineta fixă – 2 bucăți (valoare totală estimată: 650.000 de lei, fără TVA)

– Centru de prelucrare cu masă indexabilă în 4 axe – 1 bucată (valoare totală estimată: 1.000.000 de lei, fără TVA)

– Centru vertical de frezare în 4 axe – 1 bucată (valoare totală estimată: 500.000 de lei, fără TVA)

– Centru vertical de frezare în 3 axe – 6 bucăți (valoare totală estimată: 3.000.000 de lei, fără TVA)

– Motostivuitor – 1 bucată (valoare totală estimată: 150.000 de lei, fără TVA)

Reamintim faptul că în luna septembrie Fabrica de Arme Cugir SA a lansat o licitaţie pentru achiziţia unei linii de turnare a pieselor din oţel, în valoare de 1,34 milioane de lei, alcătuită din echipamente specializate si tehnologia aferentă acestora, pentru modernizarea fluxului tehnologic de turnare a pieselor cu modele usor fuzibile din Cadrul Turnătoriei de Precizie, folosind ceară de tip RAMONTA si vopsea refractară pe bază de silice coloidale si silicat de zirconiu. Procedura de licitație a fost însă anulată automat deoarece la data limită de depunere a ofertelor nu au existat ofertanți.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Klaus Iohannis: Nu discutăm despre ”lockdown”, a închide țara nu este o soluție. Alegerile nu trebuie amânate

Publicat

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri seară că nu se pune problema unui nou lockdown pentru România. 

Președintele a organizat o conferință de presă, la sfârșitul căreia a răspuns întrebărilor jurnaliștilor. Întrebat despre numărul foarte mare de cazuri noi înregistrate zilnic (aproape 4900 miercuri), Klaus Iohannis a spus că ”a închide țara nu e o soluție”.

”Nu discutăm despre închiderea tuturor activităților, despre lockdown. Este nevoie să găsim un fel de a continua, cu toate că avem această pandemie.

În această abordare încadrăm și continuarea democrației în România. Trebuie să avem grijă să creștem numărul de locuri la ATI la spitalele Covid.

A închide țara nu e o soluție. Ce am face? Închidem țara 2 săptămâni, apoi iarăși o luăm de la zero. Trebuie să găsim un just echilibru.

Ne vom întoarce la normalitate dacă avem grijă acum și dacă oamenii de știință reușesc să găsească un vaccin” a spus Iohannis.

În același context, președintele a insistat pe ideea organizării alegerilor parlamentare în decembrie, temă cu care de altfel și-a și început conferința.

”Alegerile nu trebuie amânate pentru ca un partid sau altul să se simtă mai bine pregătit. Ele trebuie să aibă loc la termen. E fundamental pentru modul în care vor gestiona pandemia,d ar și pentru perioada post-pandemie, pentru reconstrucție, să avem o majoritate parlamentară solidă pentru reforme absolut necesare dezvoltării României” a afirmat președintele.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

LIVE VIDEO: Declarații Klaus Iohannis, legate de alegerile parlamentare în plină pandemie de coronavirus

Publicat

Președintele Klaus Iohannis susține o conferință de presă, miercuri, de la ora 18:00, la Palatul Cotroceni.

Acesta și-a început conferința de presă vorbind despre alegerile parlamentare.

Principalele declarații (în actualizare):

Mâine va fi ultima zi în care se pot depune candidaturile la parlamentare. Intrăm în linie dreaptă pentru alegerile din 6 decembrie.

Alegerile parlamentare sunt esențiale nu ca obiectiv în sine, ci pentru că reprezintă singura opțiune democratică validă care să ne dea un nou legislativ legitimat prin vot

Alegerile nu trebuie amânate pentru ca un partid sau altul să se simtă mai bine pregătit. Ele trebuie să aibă loc la termen.

E fundamental pentru modul în care vor gestiona pandemia, dar și pentru perioada post-pandemie, pentru reconstrucție, să avem o majoritate parlamentară solidă pentru reforme absolut necesare dezvoltării României

Actuala majoritate PSD-istă e ilegitimă, nu mai reflectă voința reală a românilor. Ce a făcut această majoritate toxică din martie, de când ne confruntăm cu epidemia? A pus umărul la rezolvarea crizei? Nu, dimpotrivă

Majoritatea PSD-istă a blocat legi necesare și a adoptat legi populiste.

Un lucru e cert: mandatul parlamentarilor se termină pe 20 decembrie. După această dată, dacă nu au loc alegeri, parlamentarii nu mai pot vota legi organice, ci doar legi simple

Ar fi catastrofal pentru România într-o perioadă foarte gravă să nu avem parlament funcțional

Trebuie să facem tot posibilul pentru ca România să nu fie lăsată fără un legislativ legitim.

Actuala majoritate pesedistă este ilegitimă, nu mai reflectă voința reală a românilor. Ce a făcut această majoritate toxică din martie, de când ne confruntăm cu epidemia? A pus umărul la rezolvarea crizei? Nu, dimpotrivă.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Detalii surprinzătoare ale zilei de 1 Decembrie 1918, în noua carte a istoricului Tudor Roșu. Lansare online inedită

Publicat

Istoricul Tudor Roșu, de la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, a lansat o carte dedicată zilei de 1 Decembrie 1918.

În locul unei lansări clasice, cartea lui Tudor Roșu este prezentată sub forma unui video. 

Cartea, care se numește chiar ”1 Decembrie 1918”, reprezintă cel mai complet și mai viu tablou al acelei zile, extre de importante pentru istoria modernă a României.

Spre deosebire de toate celelelalte lucrări dedicate Unirii Transilvaniei, volumul lui Tudor Roșu radiografiază strict ziua de 1 decembrie, punând întrebări și găsind răspunsuri pentru foarte multe detalii care compun tabloul zilei:

de ce Adunarea Națională a avut loc la Alba Iulia, ce figuri mai puțin cunoscute au fost importante în desfășurarea evenimentelor,

cu ce au călătorit oamenii, cum și-au petrecut noaptea de dinainte,

ce cântece au cântat,

dacă și de ce au plâns,

ce au mâncat în acea zi,

cu ce s-au îmbrăcat,

ce vârste aveau,

cum au contribuit femeile,

care a fost poziția maghiarilor față de adunarea de la Alba Iulia,

cum s-au prezentat oamenii bisericii,

care a fost cel mai pomenit nume de oratorii adunării și multe altele.

Cartea analizează, mai apoi, cum a evoluat percepția asupra zilei de 1 decembrie, cum era acest eveniment reprezentat în perioada interbelică, în comunism și în ultimele decenii și cum a fost reflectat în manuale școlare, cărți de istorie, film artisti, benzi desenate, până la reclamele comerciale apărute cu ocazia Centenarului.

De menționat și că volumul cuprinde o ilustrație bogată, fără de care imaginea zilei nu ar fi completă.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate